[Supernatural Movies]

Star Wars - A sith-ek bosszúja

Éljen az Első Galaktikus Birodalom!

2015. december 10. - Fincherista

Elcseszett egy helyzet az, amikor már kétszer is legszívesebben porig égették volna rajongók milliói a házad, de nincs mit tenni, még hátra van egy rész. Persze nem sajnálom én Lucast, elvégre a negatív kritikák ellenére mégis csak több száz millió dolláros “bukásokon” volt túl, de talán éppen ez a fajta utálatcunami kellett ahhoz, hogy A sith-ek bosszúja megközelíthesse a régi filmek minőségét.

sw31.jpg

Bár megjegyzem, ez sem kezdődik a legfényesebben, lévén azok, akik nem követték Genndy Tartakovsky Klónok háborúja c. szériáját, az elején nem feltétlenül tudták hova helyezni a történetet és néhány karakterét. Animációs sorozata az alacsonyabb korosztályt megcélzó akciók mellett a második és harmadik epizód közötti dramaturgiai hidat képezte, ahol a néző számos kérdésre megkaphatta a választ, amik esetleg felmerültek benne A sith-ek bosszújának nézése során. Persze a cselekmény nem túlzottan szövevényes mivolta végett e nélkül is be lehetett foltozni a történet kisebb réseit, de mégsem ártott volna Lucasnak tisztességesen felvezetni az új ellenfeleket.

Egyébiránt a második rész végén kitörő háború utolsó etapjánál kapcsolódik be a harmadik epizód, ezáltal pedig Anakin Skywalker (az ezúttal sem meggyőző, de kevésbé zavaró Hayden Christensen) már rég túlesett a tűzkeresztségén, s hajszálnyira van attól, hogy minden idők legfiatalabb jedi mesterévé válhasson. Egykori tanítója, immáron jó barátja, Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) oldalán küzd meg a sötét oldal képviselőivel, akik éppen a jedik orra előtt építették fel birodalmukat.

sw32.jpg

Az előzmény trilógiában talán most először volt megkötve Lucas keze, elvégre a történet vége adott volt, mindössze valahogy el kellett jutnia odáig. Szerencsére ezúttal nem veszett el a mellékszálakban, a sztori fő sodrása, Anakin átállása bőven elég volt a nagyjából másfél órányi cselekményre, amit aztán kibővíthetett az akciókkal. Utóbbiban is sokkal egységesebbnek éreztem rendezését. A fix kameraállásokat leváltó szubjektív plánok néhol pazar dinamikát kölcsönöztek az űrbéli csatának, valamint a már korábban is kiváló koreográfia (főleg a végső összecsapásnál) a drámaibb hangvétel miatt még erőteljesebbre sikeredett, olyannyira, hogy engem még a küzdelem túlnyújtottsága sem zavart különösebben.

Meglepő módon mintha a színészvezetése is javult volna, ugyanis a Shakespeare-színház egyik egykori jeles tanulója Ian McDiarmid legkisebb rezdülései is zavart okoztak az Erőben, monológjait pedig az új trilógia legkiemelkedőbb sorai alkották. Alakítását az SW filmeken belül talán csak Alec Guiness-ével lehetne egy lapon említeni. Ugyanakkor nem is lenne “új Star Wars-film” A sith-ek bosszúja a kellemetlen utóíz nélkül, így Lucas, ha már elkezdte, be is fejezte a verselését, aminek köszönhetően a kevés indokolt mellé több erőltetett rímet is kaptunk. Közülük alighanem a dramaturgiai szempontból teljesen indokolatlan nooooo-ja volt a legfeleslegesebb.

sw3.png

Ennek ellenére is az új trilógia egyetlen kiemelkedőbb darabja A sith-ek bosszúja. A helyenként már a régi részeket idéző világa, egy pazar alakítás és a korabeli filmes technikák csúcsra járatása révén sikeresen emelte ki Lucas a tucat-űroperák sorából. Nálam nagyjából A jedi visszatérrel van egy szinten, őszintén szólva néha még jobbnak is tartom annál. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr508149108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Creativ3Form 2015.12.10. 20:15:55

Jobb mint a Jedi visszatér?!?!?! WTF?!?!?! :-D A film második fele, onnantól kezdve, hogy Anakin átáll, totál katasztrófa. Haydent egy ezredmásodpercig nem tudtam komolyan venni mint Sith. Teljességgel hiteltelen volt az alakítása mint sötét nagyúr. Ahogy az átállása is, hiába volt egész jól felvezetve a félelme. Yoda harca a császárral kimeríti a nevetséges kategóriát, a hírhedt "noooooooooooooooooooooooooooooo" pedig nem csak az SW, hanem úgy összességében az egész filmvilág egyik legnagyobb mélypontja. :-D De említhetném Padme halálát is, ami megint csak szánalmas lett. Már ennek a két dolognak a fényében se értem, hogy lehet ezt az egyik, ha nem a legjobb SW résznél jobbnak titulálni. :-D De sebaj...ez már legyen az én bajom, hogy értetlenül állok az előzmény trilógia itteni pontozásával kapcsolatban. :-D Nálam egyik se lépi át az 5 pontot.

Fincherista 2015.12.10. 20:24:37

@Creativ3Form: A jedi visszatér a negyedik rész remake-je, aminél a készítők olyan szinten reszkettek a rajongók haragjától, hogy a legegyértelműbb történeti húzásokat sem merte bevállalni. Nem véletlenül akarta Ford Solo halálát és Hamill, hogy Luke átálljon. Az ewokok meg pár jópofa poénon kívül elképesztően idétlenek (Yoda harcánál mivel komolyabb, hogy középkori fegyverarzenállal zúzzák szét a lépegetőket?), akikből normál esetben szőrmét csináltak volna a rohamosztagosok...
Nekem a hatodik csalódás volt a negyedik újszerű koncepciója és az ötödik merész húzásai után. Minél többször látom, annál zavaróbb az említett pár dolog. Remek film, imádom, de azért ott is voltak hibák bőven.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.12.12. 13:27:54

@Fincherista: Az ewokok eredetileg wookiek lettek volna és a cím a Jedi bosszúja, ami rímel a 3. résszel. Mondjuk Obi-van Kenobi visszatérése biztos kicsapta volna a biztosítékot, jobban, mint Han Solo önfeláldozó halála...

aegithalos 2015.12.12. 13:51:10

Kiemelkedo... Tenyleg kiemelkedo, szeretem a Star Warst, de ennek a resznek konkretan a tortenetere sem emlekszem. Megneztem egyszer, az eleg volt es aztan... Ha meg akarom erteni, hogyan felejthetik el, mennyire fajdalmasa szules,akkor csak erre a filmre kell gondolnom. Van az a remseg, amit kiradiroz az ember agya, barmi aron.
Nem, ez sem teszi kiemelkedove, mert mert a masodik reszbol is csak annyira emlekszem, hogy Anakin az Erovel hamoz kortet.
süti beállítások módosítása