[Supernatural Movies]

Az ébredő Erőt fikázók öt archetípusa

2015. december 23. - Fincherista

Az első néhány vetítést követően bizonyos szabályszerűséget véltem felfedezni Az ébredő Erőt kritizálók körében. A csalódott nézők közös kiindulási pontjaik alapján könnyen beskatulyázhatók egy-egy csoportba, mivel mindig kicsit másabb megfogalmazásban ugyan, de újra meg újra ugyanazokkal a helyenként már elég elcsépelt frázisokkal találkoztam, amit a továbbiakban szemléletesebben be is mutatnék.

1_28.jpg

A korrekt

Ő az, aki különösebb elvárások nélkül váltott jegyet a filmre, mindössze két óra szórakozás gyanánt ült be a moziba. Legfeljebb csak kedveli a szériát, így nem várt korszakalkotó filmet vagy orbitális bukást, csak egy korrekt blockbustert. Pechjére nem tetszett neki a film, ezáltal pedig sajnálja a rá költött időt és pénzt.

Legjellemzőbb vonása: túlkapások nélkül, objektívan tudja megfogalmazni, miért nem tartja jó filmnek a Star Wars hetedik epizódját.

A Nostradamus

Ő az, aki már 2012-ben tudta, hogy ez egy rossz film. Egyrészt nincs Lucas (igaz, paradox módon az előzménytrilógia hibáit az öreg Gyuri bácsi nyakába varrja), másrészt meglátása szerint a Disney kezéből csak dalolós rajzfilmek kerültek ki eddig, ő pedig nem akar a vásznon áriázó Leiákat. Mivel előre megmondta, mi is a probléma a filmmel - amik közül kedvenc ütőkártyája a Dzséjdzséj elrontotta a(z általa amúgy nem feltétlenül ismert) Star Treket -, így igyekezett elkerülni Az ébredő Erőt, de az osztatlan kritikai siker után gondolta, hogy beül és felnyitja a sok birka szemét.

Legjellemzőbb vonása: a már látatlanban megírt negatív kritikájába beleerőszakolja a filmből vett példáit, tehát a bolhából elefántot csinál, méghozzá olyanból is, amit a régi trilógiának is fel lehetne róni, de mivel ahhoz alighanem érzelmileg jobban kötődik, így inkább a következetlenségre voksol.

A nosztalgiasznob

Ő az, akinek élete egyik, ha nem a legmeghatározóbb mozis élménye volt a régi trilógia valamelyik, esetleg mindhárom része, és mindenféle kompromisszum nélkül ugyanazt a csodát akarta átélni a legújabb film nézése közben. Minden bizonnyal tökéletesen emlékszik, hol ült annak idején a moziban, na meg hány liter nyál került a széke alá, miközben két órán át szájtátva bámulta a Csillagrombolókat. Irreálisan magas elvárásainak egyetlen komoly dilemmája, hogy Han Soloék története óta eltelt néhány évtized, aminek során a gyermekből 30-as, 40-es, 50-es éveiben járó felnőtt lett, aki értelemszerűen nem fog úgy szórakozni egy látványfilmen, mint anno, de ezt a film hibájának tudja be.

Legjellemzőbb vonása: feleleveníti, mikor látta először a régi filmeket, illetve leginkább a gyermeki eufóriájának hiányával indokolja, miért is nem jó film Az ébredő Erő.

A telhetetlen rajongó

Ő az, aki a jawáktól Ackbarig az összes, a korábbi filmekben megjelenő szereplő háttértörténetét keni-vágja, könyvek és relikviák sora díszeleg a polcain, amik közül néhányat manapság megkönnyez, miután a csúnya Disney eltörölte a korábbi kánont. Mindazonáltal úgy gondolta, hogy még mindig 1977-et írunk, s ha már ott a Star Wars a címben, akkor ez a film is évtizedekre meghatározó popkultúrális egységgé fog válni. Elkeseredetten tapasztalta, hogy még ha esetleg jól is szórakozott, akkor sem lesz akkora hajcihő utána, mint a régi trilógia esetében, amit a nosztalgiasznobhoz hasonlóan múltidézéssel próbál magyarázni.

Legjellemzőbb vonása: különösebben megalapozott érvek nélkül bizonygatja, hogy már nem kellett volna a szériához nyúlni, mert csak elcseszik, amit Lucasék felépítettek.   

A cserépedény

Ő az, akit általában teljesen hidegen hagy a franchise, de az elmúlt hónapokban tapasztalt gyermeki rajongástól és/vagy a csapból is folyó reklámoktól tele lett a töke. Elhatározta, hogy most már csak azért is tönkrevágja minél több ember szórakozását, így folyamatosan provokatív kritikákkal, rosszabb esetben spoilerekkel hívja fel magára a figyelmet, majd a sok dühöngő kommentet olvasgatva mentálisan maszturbál egyet önelégültségében.

Legjellemzőbb vonása: miután az érzelmi egyedfejlődés egyik zsákutcájába tévedt, nem keresi a kiutat, hanem olyan oldalakon és olyan stílusban írogat, ahova korábban legfeljebb csak véletlenül került.

+1: A szerző

Olyan névtelen hülyegyerek, akinek a hasonlóságok ellenére (fenti képen Boba Fett, Darth Vader és Tarkin nagymoff) tetszett a film, s noha természetesen elfogadja és tiszteletben tartja a negatív vélekedést, mégis jót mosolygott a többnyire túltolt, erőltetett kritikákon, aminek élményét a beskatulyázással próbálta érzékeltetni. Hasonszőrű társai az önjelölt filmkritikusok, akik miután végigszenvedték Tarr Béla összes művét, gondolták, majd megmutatják az internet folyton gyarapodó népének, mennyire faszagyerekek a filmkritikák terén.

Legjellemzőbb vonása: ilyen és ehhez hasonló posztokkal szennyezi a netet.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr458188286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MédiaVadász 2015.12.23. 22:06:15

Ennek örömére, és mivel nem ismertem magamra egyik jellemzésben sem, megosztom veled a kritikámat. Hátha ez tetszeni fog:
mediavadasz.info/ossztuz-star-wars-ebredo-ero/

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.12.23. 23:31:22

Kihagyhatatlan ziccer :D :
vignette1.wikia.nocookie.net/halofanon/images/6/6c/2304795-good_good_let_the_butthurt_flow_through_you_1.jpg

Egyébként végső soron a nosztalgiasznob és a telhetetlen rajongó között mi a különbség?

Btw egy ugyanilyet rajongóssal? :)

A hardcore Star Wars-fan: élete során látott 7 filmet, abból 6 Star Wars volt, és csak azért jutott eszébe a széria, mert a boltban már a WC-papír is Star Warsos. Viszont így a film premierjének közeledtével Star Wars találkozóra jár, gondosan megveszi a jegyet 2 hónapra előre, szelfizik a moziban és utána gondosan egy 3 mondatos filmkritikát eszkábál róla, mert ugye fontos, hogy ő rajongóként mit nyilatkozik róla.

A mindig önálló, eredeti véleménnyel rendelkező fan: 2012-ben nyílt levelet írt George Lucasnak, hogy ezt mégis hogy képzelte (de persze egyébként jó, hogy semmi köze nem lesz hozzá, nyilván az előzménytrilógia miatt), világéletében egy balfasznak tartotta JJ-t, mert lens flare meg Lost, de onnantól kezdve, hogy az első teaser közben felállt a farka a Millenium Falcon láttán, Abrams a rendezőisten, aki még George Lucasnál is jobban ismeri a szériát meg a rajongókat, és különben a puszta kezével épített fel minden nemgreenscreen díszletet a filmben.

(Majd a többiek folytatják)

Fincherista 2015.12.23. 23:44:18

@danialves: Nem sértődtem én meg, csak poénosabbra vettem a figurát. A másik oldalról is meg lehet közelíteni, de az inkább Neked való feladat lenne.

"Egyébként végső soron a nosztalgiasznob és a telhetetlen rajongó között mi a különbség?"
A nosztalgiasznob újra gyereknek akarta érezni magát, a telhetetlen rajongó meg a világ/évtized legjobb filmjét várta.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.12.23. 23:47:08

@Fincherista: Ezt a képet akkor is kötelező elsütni minden SW-fikázókat fikázó megnyilvánulásnál. :)

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.23. 23:49:48

Én csak azt nem értem, hogy ez a baromság mitől sci-fi? Kb. annyi tudományosság van benne, mint a Gyűrűk urában, vagy a Harry Potterben..

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.12.24. 00:04:43

@danialves: www.youtube.com/watch?v=bIhN_F4Zteg (Hozzám beszélsz?!?) :DDD

Megvettem a jegyet már októberben, az első napon. Nyomtam egy képet a BB8-as poharamról premieren, sőt még a Kylo-s bögrémről is. Sőt, még a film is tetszett.

Szóval ja... asszem benne lennék a rajongós listába.

Fincherista 2015.12.24. 00:07:49

@A megvalósult amerikai ólom..: Az én szememben sem igazán az. Inkább űropera, űrben játszódó fantasy.

@REMY: Ne etesd a hipsztert. :D

Fortress_ 2015.12.24. 01:08:17

Ügyi vagy Kedves Poster (Fichreista) Nagyon poénos az írásod és az Index is kitett egyből. Hiába na, a tehetséget elismerik. Főleg mert ők nyálazták tele elsőként a netet a az új részt tömjénezve. De azért a Star Wars VII. ámulóinak is van ám 5 alaptípusa:

1.) A lelkes nyáladzó: Ő az, aki minden jeleneten ámul-bámul. Teljesen odavan az ingerek sokszínűségétől, amit parányi agya fel sem tud dolgozni. " ... Jajj istenkém de klassz volt minden"
2.) Az agresszor: Ő az, aki tűzön-vízen át védelmezi a legújabb részt. Mindenkit kioszt, aki bármi rosszat mer rá mondani, mert személyes küldetésének érzi, hogy megvédje szegény milliárdos J.J.Abramst és mindazokat akik szarrá keresték magukat a hozzá hasonló naiv balfaszokon.
3.) A hiszékeny balfék: Ő az, aki minden jelenetben fantasztikumot lát, mindenen tapsol, minden szaron beájul, mindent csodál.
4.) A Star Wars szűz: Ő az, aki még soha nem látott egyetlen részt sem és most total kész van attól, hogy ez micsoda óriási alkotást is látott.
5.) A Star Wars náci: Ő az, aki diktátumszerűen megítéli a Star Wars filmek értékét, hiszen erre nála aztán senki sem hivatott jobban és miután kimondta a verdiktet, miszerint az Ébredő erő csodálatos, kötelességnek érzi, hogy mindenki mást is megtérítsen.

Fortress_ 2015.12.24. 01:29:51

... most látom, hogy az általam felsorolt 5 archetípusból az 1-es és a 3-as majdnem ugyanúgy hangzik. Akkor tehát szofisztikálnám:

Az 1-es vagyis a lelkes nyáladzó alapból lelkesen állt az egészhez, mondván: ez tutibiztos jó lesz. Bedőlt a reklámdömpingnek és pozitív rácsatlakozással önprogramozta magát a moziba ülés előtt, így nem látta a hibákat, logikai bukfenceket, hiteltelenségeket és azt a tényt, hogy Abrams az egészet lemásolta az 1977-es legelső részről.

A 3-as típus a hiszékeny balfék kicsit más: neki minden apró trükk óriásit szól, mert vagy ritkán jár moziba, vagy ritkán néz látványfilmet, vagy simán egy kis balfék.

Úgy éreztem árnyalnom kellett ezt a két archetípust. :-) De így már tiszta szerintem!

siriq111 2015.12.24. 01:58:43

En imadom a star wars. Ugy voltam vele, hogy jon az uj resz. Jonnie kell az ujdonsagnak es a csavarnak. Vegul a csavar megvolt de az ujonsag inkabb egy twin peaks sorozatban merul ki. Megnezi az ember mert tenyeg erdekli de mire a vegere erne mar el is feljetem mi az amiert neznem. Mondjuk a twin peaks ettol joval tobbet nyujtott anno mint ez az uj szeria szamomra fog , sajnos.

anyo05 2015.12.24. 06:51:43

Az első nagyon gagyi volt:(((( Azóta se értem a rajongóit!!!!! Dehát a mozi varázsol és vonz, minél öregebb valaki, annál inkább nem érti a modern filmeket:(((((

steery 2015.12.24. 07:04:59

Ez a csoportosítás meglehetősen erőltetett és a téma rendes áttekintése nélkül készült. Hisz számos további kritikus csoport hiányzik belőle. Például azok, akik tényleg értenek az SWU-hoz és össze tudják hasonlítani az egyes filmeket, regényeket, képregényeket. Vagy azok, akik sokmindent néznek és össze tudják hasonlítani ezt más sci-fikkel, akciófilmekkel.
Ennyire nincs saját véleményed, hogy csak a fikázókat tudod fikázni? Egyáltalán, láttad már a filmet?

Fincherista 2015.12.24. 07:54:16

@Levisomnus: Gondolom ez lenne az a komment, amin meg kellene sértődnöm, de nekem nagyon tetszett. Jók a csoportok! Talán az elsőre a Noé nevet alkalmazhatnád, hogy kicsit jobban elüssön. (A hype-hajóját elkormányozza, ha esik, ha szakad)

@steery: Teljes körképet nyilván nem tudok alkotni. Szerintem a leggyakrabban előforduló negatív komment/kritika-típusokat alapvetően jól reprezentálja. Vagy akkor lemaradtam volna arról a sok EU-s elemzésről?
Van saját véleményem, már le is írtam korábban (és úgy, hogy láttam a filmet ;) ). Az önirónia pedig nem díszítőelem a végén, mivel nem tartom magam előrébb Nálad, vagy az említett csoportoknál. Na jó, kettőtől (Nostradamus, cserépedény) igen.

ontologist 2015.12.24. 07:58:50

A kritizálók osztályozása helyett inkább a pártatlan, szakmai álláspontot kellene kialakítani. Egyébként az elmúlt évek kasszasikereinek túlnyomó része valami korábbi rókáról lenyúzott ötödik, hetedik bőr, alig van új ötlet. A Star Wars filmek is, meg a többi hasonló film is globális fogyasztásra készült, olyannak, hogy a bangladesi parasztfiú éppúgy megértse, mint az ausztrál, a perui és a kínai. Ezeknek a különböző földrészeken élő fiataloknak a közös nevezője pedig százmilliós nagyságrendben a tudatlanság és igénytelenség.
Nos, mivel a Star Wars filmek egyetlen célja a profitszerzés, meg is felelnek ennek a tudatlanságnak és igénytelenségnek. Nulla történet, nincs mit megérteni, nem kell agyalni, maximális látvány és hang.
Ezek után összeveszni azon, hogy mennyire jó, vagy még jobb, netán minden idők legjobb filmje az Ébredő erő, tökéletesen értelmetlen, sőt szánalmas.
Olyan, mintha valakik azon vitatkoznának, hogy a Bud Light, Amerika legnépszerűbb söre a világ legjobb söre-e. Minden hozzáértő tudja, hogy a Bud Light, vagy Lite szörnyű, pocsék sör, általában az értékelésekben 10 pontból 2-est kap.
Amilyen igénytelenek Amerikában a sörök iránt, éppoly igénytelenek a filmek iránt is.
Attól tehát, hogy Amerikában készült, agyon reklámozzák, lehet szörnyű gagyi valami, és közben üzletileg lehet roppant sikeres is.
Mindössze erről szól a Star Wars sorozat.

Kuntakintekitekinte 2015.12.24. 08:56:52

Ezt legalább lehet kommentelni.
A phd-doktor észlény megkapta a tutit, ki is borult és levette a kommenteket amik elmondták az igazat az aktuális hülyeségeivel szemben.

belekotty 2015.12.24. 09:50:28

Őőőőő... és én hova álljak, aki egy részt sem láttam és nem is érdekel?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.24. 10:26:44

@belekotty:

:) És még azt hittem, én vagyok az egyetlen a világon, aki egyetlen részt sem látott belőle.

Anno pár perces részletet - talán a trailert - láttam az első Star Warsból, s eldöntöttem, hogy ebből a sületlenségből nem kérek. Azóta sem láttam belőle többet, egyetlen részt sem néztem meg. A mai napig azt sem tudtam, hogy már 7 részt leforgattak belőle.

Így tehát a posztoló örömére semmi rosszat nem írok az új részről. :)

Fortress_ 2015.12.24. 10:35:04

@Fincherista: Valószínűleg jobb fej vagy mint gondoltam! :-) Boldog Karácsonyt!

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.12.24. 10:50:06

Vajon fizet a forgalmazó ezekért a reklám posztokért nektek vagy az indának?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.12.24. 10:55:37

@REMY: A kollégára kellett volna hallgatnod, de akkor legyen, kitalálok valami kellően leegyszerűsítő és rosszindulatú kategorizálást rád is, így az ünnepek alkalmából. :P

A Star Wars-rajongó filmblogger: Az év 365 napjából 364-et különböző logikai bakik keresésével, főgonoszok fikázával, a blockbusterek felszínességének ecsetelésével tölt, de amikor kijön a Star Wars, akkor az hirtelen a filmművészet csodája, még a hibái is erények, Kylo Ren nem hogy az év, de az évszázad antagonistája és egyébként sem enged meg semmilyen kritikus hozzáállást magának. (Megjegyzés: ez valószínűleg a Hateful Eightig még ki fog nála tartani, de aztán a régi kerékvágás :P )

Egyébként a fikázókhoz hozzá lehetne csapni azokat (már persze azt leszámítva, hogy nem konkrétan fikázók), akik minden poszt alá kötelezően bekommentelik, hogy ők soha nem láttak Star Warst, de ha igen, az új akkor sem érdekli őket. És valószínűleg TV-jük sincs.

baggins21 2015.12.24. 10:56:07

És vagyok én a külön csoport, akinek tetszett is meg nem is :D Tetszett, hogy dinamikus, hogy vicces és tényleg Star Wars. Nem tetszett, mert a szabályok amiket lefektetett a klasszikus trilógia (és a felejtsük el előzmények trilógia) tökön lettek rúgva. Ebből igazából csak Ray karakterét és az erőhöz való viszonyát emelném ki. Ez baromság volt lássuk be.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.12.24. 10:57:12

@Hóhér az utolsó barátod: Hát elég sokáig sikerült ezt titokban tartaniuk, de nemrég lehullott a lepel a luxushotelről meg az ingyenebédről:
pbs.twimg.com/media/CW2d89bWIAAk0dS.png:large

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.12.24. 11:03:02

@danialves: "Az év 365 napjából 364-et különböző logikai bakik keresésével, főgonoszok fikázával, a blockbusterek felszínességének ecsetelésével tölt"

Hmm... ez hamis, legalábbis nálam. Aki, képes szórakozni a Transformers filmeken, aki képes szeretni az új Tini Nindzsa Teknőcöket, az nem feltétlen rágódik a logikai bakikon. De azért tetszett, igen van ilyen is. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.24. 11:05:30

@danialves:

"És valószínűleg TV-jük sincs."

Talált, süllyedt. :D Min. 10 éve nem nézek TV-t, pár éve a készüléket is kidobtam a lomtalanításkor.

Nem lehet, hogy te vagy az a nem napon barnult úriember, aki fölpakolta a kocsijára?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.12.24. 11:13:52

@REMY: Ja hát az nem lényeg, hogy igaz legyen, csak hogy általánosító és rosszindulatú. :D Egyébként direkt gondoltam, hogy beleírom a TF-fikázást, csak hogy még kevésbé passzoljon. :D (És valóban, sokakra viszont nagyon igaz.)

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Sok minden lehet, derültek már ki az interneten rólam olyan dolgok egyes kommentekből, amelyeken még én is meglepődtem. :D

J. Mutzenbacher 2015.12.24. 11:15:27

@MédiaVadász: ez csak egy rakás látens homi, akik félnek a nőtől és a fekáktól.

_Neville 2015.12.24. 11:28:24

Szerintem ahhoz kell elvakultnak lenni, hogy valakinek tetsszen az, ha eladják neki másodszor a klasszikus szériát, csak épp a végletekig lebutítva, kiherélve.

stinkydiver 2015.12.24. 11:29:19

Ez valami tömeghisztéria, a pozitiv kirtikák is leírják, hogy milyen szar, de nekik mégis tetszett, meg majd a következő jobb lessz. Miért kéne jobbnak lennie, ha nektek ez is jó :)

J. Mutzenbacher 2015.12.24. 11:36:25

Hehe. Nem láttam a Star Wars egyik részét sem, nincs tv-m se számítógépem, az internetet is elutasítom, tehát értelemszerűen starwarsos bejegyzéseket kommentelek.

midnight coder 2015.12.24. 11:55:41

@A megvalósult amerikai ólom..: Ez kb ugyanúgy elmondható az összes sci-firől, legalábbis a tudomány mai állása szerint. Persze más kérdés, hogy a tudomány mai állása és a tudomány mondjuk 500 év múlva lehet hogy nagy kettő, és lehet hogy akkorra pont úgy fognak nézni az akkori emberek - vagy kiborgok, vagy robotok vagy ki tudja mi él majd akkor - a mai fizikára mint mi a flogisztonelméletre. De az is lehet, hogy 500 év múlva bunkóval vadásznak majd egymásra az emberek.

midnight coder 2015.12.24. 11:59:10

@_Neville: Igen, ezt én is így látom. Ennek a dolognak csak az a baja, hogy veszettül szar a forgatókönyve. Egyrészt felrúgott egy rakás szabályt, másrészt mesének is túl gyermeki. Már az is ciki volt a IV részben is hogy Leila R2D2-je épp Leila testvérébe a leendő szuper jedi Luke Skywalkerbe botlik épp bele, de az ami az utolsó részben van már botrány. Komolyan, kb. annyira reális mint egy járékprogram ahol az agyonütött csatornapatkányból varázskard esik ki.

Fincherista 2015.12.24. 12:01:33

@belekotty: Ha egyik sem érdekelt egyáltalán, akkor feltételezem véleményezni sem szoktad az SW epizódjait, szóval nem látom, hogy a fentiek bármelyikébe be lehetne sorolni.

@Levisomnus: Kellemes ünnepeket! :)

@Hóhér az utolsó barátod: Nincs annyi karakter, amivel kifejezhetném, mennyi mindent kaptam a forgalmazótól.

William Kidd 2015.12.24. 12:03:10

Megneztem en is ket napja a filmet a batyammal meg egy jobaratommal. Nekem deja vu erzesem volt utana, mar lattam... Gyakorlatilag lemasoltak a Csillagok haboruja (4. resz) cselekmenyet, semmi eredetit nem kaptam. Pedig ez egy olyan gazdag vilag, hogy lehetetlen lenne bemutatni is, annyi fantazia nem volt a rendezoben, hogy ismetel. En meg pont azokat nem ertettem meg soha, akik az uj trilogiat (1-3. resz) fikaztak, szerintem tok jo mind, eredeti tortenetek, jo bemutatasa a galaxis kulonbozo reszeinek, a jedi rendnek stb. Hat a Disney igy, ilyen story vezetessel illetve azzal hogy evente akar egy SW reszt a mozikba tolni igen gyorsan ki fogja egetni ez egesz brandet. A Terminatort, Mad Maxet is sikerult, gagyi marveles filmek es lehet sorolni. Hollywood regen mutatott mar eredetit.

belekotty 2015.12.24. 12:36:33

@Fincherista: Ha egyet sem néztem meg és nem érdekel, az nem egy vélemény?

belekotty 2015.12.24. 12:39:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én is csak háromról tudtam. Ha valahol Start Wars olvastam, már lapoztam is tovább.

Kuntakintekitekinte 2015.12.24. 12:59:37

@belekotty:
De. A semmiről. Én speciel csak arról alkotok véleményt, amit ismerek. Megnéztem egy darab Győzikét, megnéztem kb. 3 perc Big Brothert, oszt jónapot. Megvan a véleményem arról amit már ismerek. Hogyan alkotsz véleményt, ha nem tudod mit kell véleményezni? Ez amolyan fideSSes vélemény, majd valaki megmondja mi legyen a véleményed és azt hangoztatod.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.24. 13:02:03

@danialves:

Ezzel én is voltam már így: pl. voltam egy napon belül náci és zsidóbérenc is. :D

@midnight coder:

"Ez kb ugyanúgy elmondható az összes sci-firől, legalábbis a tudomány mai állása szerint."

Csak némi túlzással. Pozitív példaként mindig Arthur C. Clarke műveit szoktam felhozni: egyetlen művében sem találtam olyasmit, ami ellentétes lenne a fizika mai ismert törvényeivel.

"...a mai fizikára mint mi a flogisztonelméletre"

A standard modell a tudomány történetében eddig példátlan pontossággal írja le a fizikát és halálpontod előrejelzéseket tesz ott, ahol képes erre. Ugyanezt teszi Einstein elmélete is. Nem valószínű, hogy bármelyikket is valaha megcáfolják, az viszont biztosra mondható, hogy idővek kiderül, ezek csak speciális esetei egy sokkal átfogóbb elméletnek.

Amúgy sem a standard modell, sem az ált. rel. nem teljes, ezt a fizikusok is tudják - ezért is próbálkoznak rengeteg újféle elmélettel. Ezen elméletek közül max. egy bizonyul majd helyesnek - esetleg egyik sem -, a többire igaz lesz, amit írtál. :)

Psyman 2015.12.24. 13:07:38

Érdekes... Olyan rajongó nem lehet, akinek csak az a véleményke, hogy könyvekben tök normálisan fojtatódott a sztori és az Ébredő Erő csak egy színvonltalan pénzgyár lett, amiben ráadásul egy deka egyedi ötlet nincsen és az egész egy nagy kliséhalom?

tableno 2015.12.24. 13:17:51

@Levisomnus: 6. Olyan nem fanatikus rajongó, de azért a Star Wars nagy kedvelője, aki az előzmény-trilógia csalódása után nem várt túl sokat a filmtől, és ehhez képest igen kellemesen csalódott. ;)

midnight coder 2015.12.24. 13:53:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Pozitív példaként mindig Arthur C. Clarke műveit szoktam felhozni: egyetlen művében sem találtam olyasmit, ami ellentétes lenne a fizika mai ismert törvényeivel. "
A dolgok _jelenlegi_ állása mellett minden olyan sci-fi ahol űrhajós van robotok helyett baromság. Mert hogy sokkal olcsóbb egy robotot küldeni egy távoli bolygóra mint egy embert. A star wars-ban is a legvalószínűtlenebb sci-fi elem az X-szárnyúban és a Tie vadászban hősieskedő pilóták, miközben már ma is kezdik átvenni a hagyományos harci gépek helyét a drónok, de nem túl soká már ez sem kell - a repülők nagy része ma is robotpilótával repül.

Addig pedig amíg nincs igazából hihető magyarázatunk Pl. a kvantumjelenségekre, addig meglehetősen bátor dolog kijelenteni bármiről is hogy lehet vagy nem - kivéve azok a dolgok, amiket már ma is meghaladt a technológia, lásd az űrpilóták. Aztán persze vannak ordas baromságok is, Pl. a világűrben terjedő lézer hangja.

midnight coder 2015.12.24. 13:55:39

@tableno: Mondjuk az előzmény triológiánál talán még a hazai filmesek is tudtak volna különbet produkálni.

steery 2015.12.24. 13:58:46

Érthető a sok kritika, mivel az SWU a saját népszerűségének csapdájába esett. Valamikor régen az első trilógia sokaknak tetszett (de nem mindenkinek!), mert addig még senki nem csinált ilyen jellegű, látványvilágú filmet. És az újszülött mozinézőknek minden film új. Aztán a sikert meglovagolva próbáltak valami olyat csinálni, ami mindenkinek tetszeni fog. Csakhogy ez nem lehetséges, mert azóta túl sokszínű lett a világ, a nézők és a filmtermés is. Ami mindenkinek jó, az senkinek sem jó. Pontosan be kellett volna határolni, milyen filmet csináljanak és kiknek tetszen. A többiekkel meg nem kellett volna foglalkozni. Szóval a kevesebb több lett volna. Szerintem a rajongóknak tetsző filmeket kéne mindig csinálni, nem a széles közönségnek való műveket. Nem csak itt, hanem más sorozatoknál is. Lehet, hogy kevesebb lenne a bevétel, de a nézői jobban megbecsülnék és szeretnék az új részeket. A keverék alkotás eredménye, hogy szinte senkinek nem tetszik.

Behajtó70 2015.12.24. 14:17:48

MediaVadász! Te 1 pöcs vagy. Namindegy.

A kritizálók egy fajtáját kihagyta az poszotló: a senkiket (lásd: pl médiavadász). Ezek azok, akik egyszerűen senkik. Bukott életük legnagyobb esemenye, ha valamit, valakit szidhatnak. Egyfajta önkielégítés ez, hiszen semmi más örömük nincs. Ők attól próbálnak meg valakik lenni, hogy szembe mennek bármivel. Ha valami jó, lefikázzák, ha valami rossz, felmagasztalják. Nem tisztelnek semkit, semmit. Ők azok a Mohamedet is alázzák. Eletük üres és értelmetlen. Azaz: SENKIK.

Fellegjáró Marci 2015.12.24. 14:33:50

Egy típust nagyon kihagytál barátom!
Az olyan rajongókat akik szívből szeretik a filmeket, legyen az az Óvakodj a törpétől, Zsoldoskatona vagy akár a Star Wars...
Azokat az embereket akik ha beülnek a moziba, csak kikapcsolódásra vágynak, 2 óra utazásra, varázslatra, libabőrre...
Nem tudom mi ez a baromság mindenhol, hogy "ugyanazt akarják átélni mint 6 éves korukban"
IGEN! Ugyanazt! Baj? Van valami probléma ezzel? Kifizettem a jegy árát, várom a varázslatot!
36 évesen is tudok hülye kis gyerekként visongani a vászon előtt, örülni, sírni, nevetni, káromkodni ha éppen olyan a történet!
DE ez nem volt olyan! Ez egy Új remény klón volt 2015 verzióban...a mostani generációnak címezve, leszarva azokat a milliónyi rajongókat akik azért zarándokoltak el a moziba hogy igen is úgy érezzék magukat mint kisgyerek korukban...és ezt nem fogják elérni a Dallas istentudja hányadik ismétlésével!
Ezt pl egy NORMÁLIS forgatókönyvvel el lehetett volna érni, ami mindenkinek megfelelő. Azoknak is akik ezen nőttek fel és azoknak is akik csak birka módján toszulnak be a moziba egy hype filmre.
Meg mi ez a biztonsági játék?
Egy új rajongót egy normális (Timothy Zahn féle) új történettel is meg lehetett volna fogni, nekik aztán tényleg tökmindegy milyen a story csak jó legyen, a régi rajongókat meg nem hülyének nézni egy remake-el, hanem jól megcsinálni az amúgy is már megírt tökéletes folyatást vagy írni egy mégjobbat!
Most hogy pont egy fanatikus SW rajongó vagyok az nem számít, mert ugyanúgy bekönnyeztem a Corvinban 2 hónapja a Vissza a jövőbétől, mint 3 hónapja a Marsitól!
Egy szónak is száz a vége...át lettem baszva mint ahogy kellett! Én folytatást vártam, új történetet, új helyszíneket, új titkokat de csak egy 38 éves film felkonvertálását kaptam 3Dbe...
Köszönöm!

belekotty 2015.12.24. 15:31:42

@Behajtó70: Te 1 pöcs vagy. Namindegy.

A kritizálók egy fajtáját kihagyta az poszotló: a senkiket (lásd: pl médiavadász). Ezek azok, akik egyszerűen senkik. Bukott életük legnagyobb esemenye, ha valamit, valakit szidhatnak. Egyfajta önkielégítés ez, hiszen semmi más örömük nincs. Ők attól próbálnak meg valakik lenni, hogy szembe mennek bármivel. Ha valami jó, lefikázzák, ha valami rossz, felmagasztalják. Nem tisztelnek semkit, semmit. Ők azok a Mohamedet is alázzák. Eletük üres és értelmetlen. Azaz: SENKIK.

belekotty 2015.12.24. 15:34:32

@Kuntakintekitekinte: "Megnéztem egy darab Győzikét, megnéztem kb. 3 perc Big Brothert, oszt jónapot. Megvan a véleményem arról amit már ismerek. "
Világos, megnézel valamiből 3 percet és abból már véleményed. Értem.

Köldök_szösz 2015.12.24. 16:04:00

A fikázókat fikázóknak is vannak arhetípusai ...

Fincherista 2015.12.24. 16:28:53

A személyeskedést kérlek hanyagoljátok.

@belekotty: Az az is hír, ha nincs hír elv alapján végül is az is vélemény, ha nincs vélemény. Viszont biztosan nem negatív, hanem közömbös.

@Túrós: Van. És jót mosolyognék, ha valaki bővebben írna erről.

Celtic 2015.12.24. 16:42:11

Es ott van, aki nem kritizal, mert nem latta. Gyerekkoromban nagy rajongoja voltam a trilogianak, de amikor ugy ket eve ujra megneztem, hihetetlen marhasagnak tunt, aminek nem tudom, miert volt anno hangulata (meg emlekszem, a Zenebutikban ment a filmbol egy reszlet, odaraktam a kazettas magnot a teve ala, hoyg a zenejebol meglegyen ot masodperc....). Meg evekig hajtottam a konyvet, egyszer lattam egy boltban, anyam akkor nem vette meg, mire ujra odakerultem egy honap mulva (es volt nalam asszem 26 Ft) mar nem volt meg az egyetlen peldany. Hiaba, kisvarosi szomoru let :(

Az elozmenytrilogia elso reszet meg kb. otszor kezdtem el, mire vegig tudtam nezni, a masik ket reszt asszem sikerult, de egy villanast nem tudnek felidezni belole.

Egyebkent nem a filmek valtoztak, hanem en. (Najo, bekerult par CGI trukk es hasonlo, lehet, hoyg ezert sem volt az a hangulata a trilogianak, mint akar a moziban, akar a fekete-feher teveben, amikor vegre egyszer leadtak)

Szoval majd egyszer megnezem, ha kijon dvd-n vmelyik torrent-oldalon, de annyira nem izgat, hogy elmenjek moziba erte.

Es asszem ez a legszomorubb az egeszben, hogy igazan nem is erdekel :(

Potyka Kálmán 2015.12.24. 17:16:57

Most képzeld, mi lesz annak a vége, ha a "médiafogyasztók" ízlést növesztenek maguknak?

dögöljenek meg a liberálisok karácsony szenteste 2015.12.24. 18:24:33

+2

Tul sok a nigger a filmben. A sztarvarszba, nem valok niggerek, ez a film pedig nem mas, mint a majmok bolygoja lezerkarddal.
Ugyhogy szar.

Jack__Bauer 2015.12.24. 18:27:28

Csalódás volt a film, többet vártam tőle.

SPOILER!

Az egész story a 4-6 rész újrahasznosítása: még nagyobb halálcsillag, amit megint egy berepülő x-wing pilóta robbant fel. Apa-fia szembenállás. "Falusi" lány "belecsöppen" a jediségbe, átjárja az erő és már le is veri az egész életében ezzel foglalkozó sötét mestert. Robotba rejtett "titkosüzenet".
Emellett értelmetlen, valószerűtlen események sora: Luke önkéntes száműzetése, mert unokaöcsike a sötét oldalt választja; rohamosztagos főhősünk "megtérése", majd instant "űrhajóvadásszá" válása; magára hagyott, induláskész Millenium Falcon, amit persze a főhősnő rögtön el tud vezetni; R2D2 sleepmód; sehova sem passzoló térképrészlet; Első Rend szuper halálcsillagot építhet, a köztársaság-felkelők az utolsó pillanatig leszarják; a napból pár óra alatt feltöltődő, majd egyszerre 4-5 bolygót kilövő halálcsillag, stb.

midnight coder 2015.12.24. 18:50:58

@dögöljenek meg a liberálisok karácsony szenteste: Az eredetiben is ott van Lando Calrissian, viszont tud mást is azon kívül hogy liheg. Erről a csávóról meg csak az jutott az eszembe, hogy mennyire szar lett az erőnlét a birodalmi rohamosztagosoknál az elmúlt pár évtizedben... Illetve úgy voltam vele mint a Jar-Jarral, hogy valaki lője már le végre. Aztán elégedetten láttam, hogy a végére csak megpusztul, de aztán persze nem végleg, elvégre az nem lett volna polkorrekt.

MédiaVadász 2015.12.24. 19:49:59

@Behajtó70: Nem értem a felháborodást. Talán nincsenek értékes meglátások benne? Talán nem éppen ezek miatt nem tartozik a cikkem egyik fent említett kategóriába sem? A kemény hangvételtől, látom, összepisilted magad, de van ott még más is, amire érdemes lenne felfigyelni...

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.12.24. 19:57:23

divat, hogy mindent fikáznak! pedig csak az előzmény trilógiát szabad!!
XD

hajrá csordaszellem

Onedin Kenedy 2015.12.24. 21:10:06

Fincherista!Telibe találtad :)
Cserépedényből van itt is bőven!

Macropus Rufus 2015.12.24. 21:26:15

én várom már azt a részt, amikor elérnek a jelenbe. Ui. az összes rész a múltban játszódik. :) hogy akkor milyen technikájuk lesz.
A film soha nem adott meg időt, hogy még is mikor játszódnak az események, csak azt, hogy régen egy távoli galaxisban.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.25. 13:00:19

@midnight coder: Nem hinném. A Sci-fi lényege, hogy egy olyan fikcióról van szó, amelynek köze van a tudományhoz. Pl. azon spekulál, hogy milyen lesz az emberi társadalom a távoli jövőben. Vagy milyen lenne ha az emberiség egy idegen civilizációval, vagy egy idegen faj egyedével kerülne kapcsolatba.
A Star Wars nem teljesíti a sci-fi műfaj alapkritériumait . Teljesen fiktív körülmények között játszódk,és semmiféle viszonyulása nincs a jelenkorhoz.

Ez egy sima fikciós mozi.

hakos05 2015.12.26. 01:05:05

@Macropus Rufus: Az pont elég. Az, hogy egy totál más galaxisban, ahol másmilyen technológia fejlődött ki elérnek a földi Kr.u. 2015-be, nem oszt, nem szoroz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.26. 11:41:44

@Hakos89:

Már 3-4 milliárd éve is létezhettek a miénknél sokkal fejlettebb civilizációk.

Nyílméregbéka 2015.12.30. 23:48:03

@A megvalósult amerikai ólom..: Nem érted mert szart sem tudsz a Sci-firől. Ez egy elég széles spektrumot befogó műfaj, a hard sci-fitől a steampunkon át az űroperáig terjed. A Star Wars pl. az űropera archetípúsa, így a sci-fi film műfaj egyik alapköve.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.12.31. 02:01:46

@Nyílméregbéka: kár, hogy hülye vagy hozzá és még hirdeted is. Sci-fi jelentése: _SCIENCE_ fiction. A minden tudományos alapot nélkülöző szarok, amilyen ez a k... sztártvársz, nem nevezhetőek sci-fi-nek, max. mesének.

Nyílméregbéka 2015.12.31. 09:49:19

@Hóhér az utolsó barátod: Nézd, tanulni olvasni sose késő. Műveld magad és akkor nem égeted magad legközelebb ilyen baromságokkal mint amit írtál. :)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.12.31. 10:33:47

@Nyílméregbéka: hát nem nyitnék vitát arról, hogy kettőnk közül ki ír baromságot. :D
Hogy hová züllesztették a sci-fi műfaját, kezdve ezzel a starwars-os fassággal, az más téma. Ettől még a sci-fi az nem az, ahol a légüres térben terjed a hang.
A Harry Potter inkább nevezhető sci-fi-nek, mint ez a szar.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.31. 12:09:57

@Nyílméregbéka:

A Star Warst - annak alapján, amit olovastam róla - mg űroperának sem nevezném: szimpla mese hercegekről, hercegnőkről, lovagokról és csatákról, amely történetesen nem a középkorban, hanem az űrben játszódik. De ettől még nem több színes mesénél. Ráadásul a tudomány még csak nyomokban sincs jelen, mint a mogyoró a Tibi csokoládéban. A Star Wars nem más, mint fantasy, aminek semmi köze a sci-fihez.

A sci-fi szóban nem véletlenül áll első helyen a sci(ence) szó. Persze sokan hígították a műfajt, mint pl. az űropera vagy a fantasy, de nem véletlen, hogy pl. a fantasy külön szerepel az idevágó helyeken: SFF = science fiction and fantasy.

Nyílméregbéka 2015.12.31. 12:20:18

@Hóhér az utolsó barátod: Mindig vicces amikor valaki a saját meggyőződéset véleményét valami egyetemes igazságnak véli, és ebben még a tényekkel sem hagyja magát zavartatni. :D

Nyílméregbéka 2015.12.31. 12:36:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne: semmit nem higítottak a műfajon, ezek mindig is szerepeltek a sci-fi műfajban, pl Asimov alapitványa is az űropera kategóriába tartozik. Az hogy szerinted melyik az "igazi" sci-fi semmit nem nyom a latban, nem releváns ezügyben, attól még a tények tények maradnak.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.12.31. 18:17:17

@Nyílméregbéka: öntökönbökés tipikus esete. ROTFL :-DDD
Sci=tudomány(os). Ami szöges ellentétben áll vele, az csak -Fi.

Nyílméregbéka 2016.01.01. 07:41:07

@Hóhér az utolsó barátod: A fejedben ez még biztos tök értelmesen hangzott... :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.01. 11:49:45

@Hóhér az utolsó barátod:

Ami már csak azért is nagy szó, mert Nyílméregbéka a proliverzum díszpolgára, la crème de la crème. Bár ez talán azt jelenti, hogy ő prolibb az átlagnál.

Fincherista 2016.01.01. 13:53:11

@Hóhér az utolsó barátod: @Nyílméregbéka: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Akkor szerintem itt már érdemesebb lesz befejezni, mert teljesen átmentetek személyeskedésbe. Törölgetni, tiltani meg nem szeretnék.

Úgyhogy béke és BÚÉK mindenkinek!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.01. 15:09:26

@Nyílméregbéka:

"semmit nem higítottak a műfajon, ezek mindig is szerepeltek a sci-fi műfajban, pl Asimov alapitványa is az űropera kategóriába tartozik."

Az Alapítvány trilógia az SFF alá tartozik, nem az SF alá. A később hozzáírtak meg inkább a "Húzzunk le még pár bőrt a rókáról" műfajba tartoznak. Asimov amúgy is érdekes figura, elég jókat írt addig, amíg vérszemet nem kapott a pénztől - onnantól zuhant a színvonal.

Azt kell belátni, hogy a sci-fi szóban nem véletlenül áll első helyen a sci. Olvasd el Fred Hoyle könyveit (ő a való életben is elismert csillagász volt), elsőként A fekete felhőt, ha nem ismered, garantálom, hogy kiváló élményben lesz részed. Ez valódi sci-fi a hard fajtából. De bizonyára ismered Arthur C. Clarke műveit - itt most a tisztán saját műveire gondolok elsősorban. Egyetlen fizikai hibát sem fogsz találni bennük, nincsenek bennük lézerkardok meg egyéb marhaságok. Kezdheted a Randevú a Rámával cíművel (a folytatások már közös művek, nem is olyan jók). De biztos ismered az Űrodüsszeia könyveket. Vagy elolvashatod akár az első könyvét, A Mars titkát - már ebben sem találsz egyetlen fizikai hibát sem.

Vagy ha eddig nem ismerted volna, ajánlom figyelmedbe Hal Clement könyveit, mellesleg ő is csillagászatból diplomázott. :) Magyarul csak a Csillagfény és Az elveszett rakéta jelent meg, de angolul számos kiváló könyvét olvashatod el.

Hogy magyar szerzőket is említsek, ott van rögtön Lengyel Péter Ogg második bolygója c. munkája, kiváló alkotás. De Markivics Botond alias Brandon Hackett A poszthumán döntés és Isten gépei c. könyvei sem utolsó alkotások (a többi könyvét én gyengécskének tartom, de ez szubjektív dolog).

Na ilyen az igazi sci-fi! A Star Warshoz hasonló "művek" meg úgy viszonyulnak a sci-fihez, mint a Ramona füzetes romantikus regények a szépirodalomhoz.

@Fincherista:

Engem nyugodtan törölj és tilts, ha ez boldoggá tesz. :)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.01.01. 17:29:50

@Fincherista: tévedés. Proliverzum az, aki poliverzum néven firkálgatjaa a hülyeségeit netszerte, még a mek.oszk.hu id befogadta a "kövnyei". Saját bavallása szerint aszpergeres, szerintem csak szimplán hülye. Ez a gyerek itt kb. olyan, mintha a rajöngói közé tatozna.
Csatlakozva az előttem szólóhoz, engem is nyugpodtan tilthatsz/törölhetsz, ezzel csak magadat minősíted.

Proliverzum: írt "saját" operációs rendszert, olyan programnyelvez, hogy ahhoz képesz még egy ősi, 4 bites gép assembly-je is egyszerű stb. A vége az lett, hogy még a hup.hu nevű trollbarlangból is kibaszták. :D

Fincherista 2016.01.01. 17:58:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ilyen komment után értelmetlen lenne. Tőlem mehet a vita, csak tényleg ne egymást, hanem egymás érveit szedjétek szét.

@Hóhér az utolsó barátod: Nem tudom ki az a Proliverzum, de szerintem nem is releváns. "...engem is nyugpodtan tilthatsz/törölhetsz, ezzel csak magadat minősíted." Ez a tévedés. Jeleztem kétszer, hogy ne személyeskedjetek, ez egy filmes blog, nem "dühöngő". Ismétlem: tőlem mehet a vita, csak normálisan.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.01.02. 09:04:12

@Fincherista: prolivrerzum (én írtam át) eredetileg poliverzum volt.
Kitalált sok hülyeséget, köztük saját operációs renndszernek nevezett szart, részben egy senmmire se jó programnyekvet, meg ki tudja még mit. Egy elmebeteg a saját bevallása szerint is. Ennyi. Az említett teg még nála is hülyébb

Nyílméregbéka 2016.01.03. 10:57:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Valószínű többet felejtettem sci-fi tekintetében, mint amit te valaha tudni fogsz, harmincöt éve vagyok sci-fi olvasó/néző/gyűjtő, két sc-fi klubnak is alapító tagja voltam még az internetes idők előtt, írtam a Galaktika magazinba, és festettem illusztrációkat... szóval öreg motoros vagyok a témába. Az hogy szerinted mi tartozok a sci-fi műfajba és mi nem, mi az "igazi scsi-fi" nem igazán mérvadó. Ezt nálunk okosabb emberek már több mint 70 éve meghatározták, és közben is folyamatosan finomították a definicióját. A Sci-fi mint műfaj egy gyűjtőnév amibe sok minden beletartozik, függetlenül attól, hogy te mit gondolsz arról, vagy az hogyan viszonyul a te általad elképzelt definícióhoz, és hogy science szó szerepel elől (lol). Az űropera a sci-fi része szinte a kezdetektől, de lagalább is az ötvenes évektől, az SW pedig egy űropera, annak minden kritériumának megfelel, ezek tények. Ergo a Star Wars egy sci-film attól függetlenül, hogy te mit gondolsz róla. Meglehetősen sznob hozzaállás, hogy csak a hard sci-fit teküntjük sci-finek, főleg úgy, hogy igencsak jelentős művek születtek soft sci-fi, cyberpunk, vagy űropera műfajban, elég csak a Hugo-díjakat végignézni.
Részemről lezárom ezt a parttalan vitát, minden érvet leírtam már, így is több időt szntam erre, mint amit érdemel.

@Hóhér az utolsó barátod: Gratulálok az elmés és kifinomult riposzthoz, bocs, de erre a szintre nem tudok lemenni, úgyhogy legyen igazad, látom szükséged van rá. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.03. 11:44:46

@Nyílméregbéka:

"Valószínű többet felejtettem sci-fi tekintetében, mint amit te valaha tudni fogsz"

Próbáltam normális, baráti hangnemet megütni veled, konkrét példákat is megemlítve. Sajnos hiába, tőled csak a lekezelés és a lenézés/leszólás jön. Nem is olvastam tovább a kommentedet, szia! Felőlem válaszolhatsz erre, de én már nem fogom látni, mert innentől szűrlek, így más blogokban sem foglak látni. Nincs kedvem folytatni a fikázó-hetvenkedő stílusodat.

hakos05 2016.01.03. 13:57:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ahhoz, hogy valaki sci-fit írjon nem kell diplomásnak lennie és nem kell a könyvben leírtaknak egyeznie a tudomány mai állásával. Persze lehet, de nem kötelező. Az egyik definíció szerint (van rengeteg!) a regényben/filmben ábrázoltakra lennie kell valamilyen tudományos magyarázatnak. És igen, a SW űropera, ergo sci-fi, de ha szigorúan vesszük, csak a midikloriánok óta sci-fi, azaz '99 óta.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.03. 14:22:16

@Hakos89:

Akkor szerinted ha egy népmesét vagy egy középkorban játszódó kalandfilmet kihelyezünk az űrbe, lovaskocsik helyett űrhajókat, kardok helyett lézerfegyvert adunk a szereplők kezébe, a gonosz sárkány helyett a ET-kel kell harcolni, és a harc célja nem az ország, hanem a Föld vagy a galaxis megmentése, akkor máris sci-fit csináltunk?

hakos05 2016.01.03. 16:01:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A nézői elvárások szerint igen. Van egy berögzültség, hogy ami az űrben játszódik, az már sci-fi. Vannak, akik a Gravitácót is annak veszik. Hogy jogosan vagy nem, arra vannak érvek és ellenérvek. A műfajelmélet az egyik legingoványosabb terep, ezt személyes tapasztalatból mondom. Sőt, olyan is van, aki a sci-fit mint műfajt kérdőjelezi meg, helyette a tematikát használja (ami nem kevésbé problémás, de ez már tényleg offtopic lenne és baromi hosszú, ha kifejteném). Sokan az űroperát a sci-fi alműfajaként határozzák meg, én rosszul emlékeztem, egy legutóbb olvasott tanulmány külön veszi a sci-fitől az űroperát. Lehet így is vizsgálni és akkor ha a Star Warsra levetítem: a 4-6 űropera, az 1-3 pedig már sci-fi.

Borsi Gábor 2016.01.03. 18:17:51

A Star Wars 7 jócskán elmarad 4,5,6-tól sőt még az 1,2, 3-tól is.
A rendező szinte teljesen lemásolta a 4-részt mint történetében a koppintása mint pedig az egyes (Új) karakterében.
Néhány karakter nagyon zavaros, néhány meg teljesen átlagos.
Ben Solo/Kylo Ren Karaktere az egyik leggyengébb.Az elején egy sötét nagyúrként mutatják be de a végére kiderül hogy csak egy erővel rendelkező bérgyilkos.
Han Solo halála se tett jót a filmnek.Sőt teljesen lehangolóvá tette az egészet.Hisz ő volt az első széria humoros karaktere.
Supreme Leader Snoke ő kicsoda?Egyik előző szériában se volt róla még említés se!
Az Első Rend ???Mi az?Nem a Sith rendnek kéne lennie?Mert a történetből csak az derül ki hogy ők a birodalom maradványainak egy darabja.Semmi elő élet!
Starkiller bázis/Halálcsillag koppintás egy bolygó méretben!
(Am a Starkiller Magyarul Halálcsillag)Miről is beszélünk?
Rey na ő kicsoda? Solo vagy Skywalker
Se Han se Leila nem ismerte meg bár Leila rokon ként bánt vele a végén.
+ ő vezethette az Ezeréves sólymot!
Tehát szerintem ezt a részt nagyon el .....

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.01.03. 20:16:15

@Borsi Gábor: Akkor most kérlek gondold ezt át még egyszer, és fuss neki újra. Szerinted 1977-ben, amikor kijött az Új remény, akkor mindenre választ kaptál? Tudtad, hogy ki az a Vader? Ki az a Sidious? Stb, stb. Lassíts, add meg az esélyt nekik, hogy bemutassák 3 részben a történetet, mert bizony úgy könnyű dumálni a régi részekről, hogy azokat bármikor ledarálhatod. Ott nem kell várnod arra, hogy jöjjön a következő rész.

Kylo meg egy tanonc, nem sith, egy senki. Had fejlődjön már ki. Ki se tanították rendesen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.04. 14:45:13

@Hakos89:

A nézői/olvasói elvárások szerint a Ramona romantikus füzetes regények a szépirodalom csúcsát képviselik.

A terminológiáról jó hosszasan el lehetne vitatkozni, csak éppen nem lenne értelme. Én egy igencsak földhözragadt gondolkodású nőszemély vagyok, aki ragaszkodik ahhoz, hogy az elnevezésnek köze legyen ahhoz, amire alkalmazzák.

Fentebb már említettem, hogy a Star Warsból összesen talán ha egy-két percet láttam, de inkább annyit sem. De a róla szóló leírásokban nem sokat olvastam arról, milyen szerepet játszik benne a tudomány (sci). A benyomásaim szerint kb. annyit, mint egy átlagos kalandregényben vagy -filmben. Akkor viszont a Fiction gyűjtőfogalom alatt miért a Science-fiction alatt lenne a helye az Adventure helyett, hogy angol könyvtári kategóriákat használjak?

A minap olvastam el Alastair Reynolds Jelenések tere c. könyvét, az első részt:

moly.hu/konyvek/alastair-reynolds-jelenesek-tere

A borítón űroperának aposztrofálják, mégis több benne a tudomány, mint a Star Wars összes eddigi részében. Ráadásul mai tudásunk szerint jórészt megalapozott tudomány - bár a Hádésznál talán kissé elrugaszkodik tőle, na de azért van ott a -fi tag is. :)

Mellesleg a fordítás is meglepően jó a sajnos szokásosnak mondható gyenge hazai színvonalhoz képest, bár azért a fordító utánanézhetett volna pár olyan szakkifejezésnek, amelyeket nyilvánvalóan nem ismert. Akkor nem írt volna olyan butaságot, mint pl. protoplanetáris tárcsa a protoplanetáris korong (protoplanetary disk) helyett. :D De igen kevés hiba volt benne, grat a fordítónak.

Azért a második részt inkább angolul olvasom el. :)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.01.05. 20:03:13

@Nyílméregbéka: ha a leírtakból egy szó is igaz, az elég nagy szégyen. Rád és az állítólagos klubjaidra nézve is. Csak nehogy kitaláld, hogy GBK alapítótag voltál, meet körbehuggyozlak. :D

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.01.05. 20:06:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hoyle... mióta törtem a fejem, hogy ki írta és mi volt a címe az első sci-fik egyikének, amit olvastam... néha meglep, hogy politikai témákban abszolút ostobának nézett emberekkel egyéb téren mennyire egyezik az ízlésünk. :D

hakos05 2016.01.06. 15:36:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az elvárások alatt nem minőségi kategóriát értek, hanem azt, hogy űrben játszódik, lézerágyúk vannak benne. Kell egy kategória, ami a fantasytól megkülönbözteti. Ott a csodás elemekre nincs magyarázat, hanem el kell fogadni, hogy vannak ilyenek. Itt meg nem a semmiből lőnek lézerekkel, hanem fogják a kard markolatát, amiből jön a nyaláb, vagy nyomkodják az ágyú elsütőbillentyűjét. Nem kell feltétlen mély tudományt bevonni, ez már elég magyarázat rá: van egy kézzelfogható fegyver.
A fantasyk helyszínéül látszólag (vagy ténylegesen) elfogadjuk a mi Földünket, de mivel itt nem élnek tündérek, sárkányok és egyéb csodás lények ezért hivatkozunk az ilyeneket megjelenítő művekre fantasyként. A Star Wars helyszíne, sőt ideje sem jól meghatározott, mégis határozottan elkülönül rögtön a film elején a földi helytől és időtől: réges rég, egy messzi-messzi galaxisban. A galaxison belüli bolygóknak és holdaknak már jól meghatározott nevük van (Endor, Hoth, stb.), melyeken bár számunkra csodás lények élnek, mégsem így tekintünk rájuk, hanem elfogadjuk, hogy a film világa szerint egy tőlünk totál különböző galaxisban élnek. Az, hogy élnek-e vagy éltek-e ilyen lények, a fene tudja, igazából a tudomány állása szerint akár lehet Földön kívüli élet, hiszen tudjuk, hogy rengeteg galaxis van. EZ a második indok, amiért a SW sci-fi.
A tudománynak meg nem kell fontos szerepet játszania egyik tudományos fantasztikumban sem és főleg nem kell a kor tudományának sem megfelelnie! Hiába van ott a tudomány előtag, az csak annyit jelent, amennyit fent elmondtam. Az esetek többségére az áll, hogy a műben ábrázolt csodás eseményekre a <b>mű adjon</b> tudományos magyarázatot (függetlenül a tudomány mai állásától), különben az jó eséllyel átcsúszik fantasyba. Határeset persze van, nem is kevés, de a SW az egy sci-fi.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.01.07. 13:10:07

@Hakos89: a "sci" onnan kezdve kiesik, hogy légüres térben terjed a hang. Pont. Hogy olyan dolgokról szól, ami a mű keletkezése pillanatában technikailag nem megoldott, az nem gáz. A gáz az, ha az adott pillanatban, a tudományos ismeretek szerint képtelen dologról szól.
De... ha már arról beszélnek, hogy légüres térben hallani a hangokat, hogy fénysebességgel (!!!) repülve percek/órák/napok alatt jutnak egyik csillagtól a másikig... na az már csak mese, nem sci-fi.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.07. 14:43:53

@Hóhér az utolsó barátod:

Ha már sokkilences pontossággal megközelítették a fénysebességet, akkor helyi idő szerint valóban akár órák alatt elérhetik a másik csillagot. A bibi ott van, hogy a gyorsulási és a lassulási szakaszban jóval fénysebesség alatt haladnak, tehát olyankor nincs idődilatáció.

Épp ezért a modern sci-fikben két megoldást alkalmaznak. A ritkábbik módszer az, hogy szétválasztják a tömeget és a tehetetlenséget, így a tömeg erő nélkül gyorsítható lenne. Egyes fizikai elméletek nem zárják ki ezt a lehetőséget. A másik módszer az emberi élet meghosszabbítása - ez azért is kedveltebb megoldás, mert alkalmas az űroperák hosszú időn átnyúló cselekményéhez.

"ha már arról beszélnek, hogy légüres térben hallani a hangokat"

Most olyat mondok, amiért az önjelölt sci-fi-tudósok meg fognak kövezni, főleg ha csak ugatják a fizikát - ez a megkövezés max. azért marad el, mert már régi a poszt, kevesen olvassák. Nem árt tudnod, hogy a hang valójában az űrben is terjed, csak kicsit másképpen, mint a légkörben - épp e másként terjedés miatt baromság, ha a sci-fikben is hallod a robbanást (persze nem testvezetéssel).

A csillagközi térben köbcentiméterenként kb. ezer atom van, molekuláris felhőkben ennél akár milliószor is több. Ez még mindig szinte vákuum, de azért alkalmas közeg a hangvezetéshez. A különbség csak annyi, hogy mivel az atomok/molekulák egységnyi térfogatra jutó tömege kib******ul csekély, a terjedő hang is kur**ra gyenge, hiszen kevés a megmozgatott, rezgésbe hozott tömeg. Ezt úgy is felfoghatod, hogy a hangszóró vagy hangkibocsájtó membrán és az akusztikus közeg között igen nagy az akusztikus impedancia-különbség, ezért a rossz impedancia-illesztés miatt igen rossz hatásfokkal történik az energia kicsatolása a közegbe - hatalmas membránra lenne szükség. Ám megfelelő és elég érzékeny eszközökkel hallhatóak lennének bizonyos erős hangok.

A másik probléma, hogy az atomok/molekulák átlagos szabad úthossza a csillagközi térben sokkal nagyobb, márpedig egy adott közegben továbbítható hang minimális hullámhossza egyenlő az adott közegben a részecskék átlagos szabad úthosszával. Tehát a csillagközi térben csak az igen mély hangok terjednek, ilyen pl. egy szupernóva okozta akusztikus lökéshullám.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.07. 14:47:20

"A csillagközi térben köbcentiméterenként kb. ezer atom van"

Bocs, literenként van kb. ezer.

hakos05 2016.01.07. 15:48:19

@Hóhér az utolsó barátod: Mint sci megbukik, mint sci-fi nem. Ettől jobban már tényleg nem tudom megmagyarázni. Ha egy cigicsikkel meggyújtanak egy benzincsíkot egy akciófilmben, akkor az a film megbukik, mint akciófilm, mert ilyen nem létezik a valóságban? Ha ellőt lakattal nyitnak ki egy ajtót akkor is? És ha belelőnek a benzintankba és nem robban fel, akkor már nem is akcióról beszélünk? A thrillerek is megbuknak, mert nem kell fél percig beszéltetni a telefonos beméréshez az elkövetőt Soroljam még? Mert itt van előttem egy ilyen lista..Nem tudományos ismeretterjesztőt kell kell várni, ha leülsz filmet nézni!
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szintén. Ez az eszmefuttatás egy fizika dolgozatban biztos jól mutatna.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.07. 17:07:55

@Hakos89:

"Szintén. Ez az eszmefuttatás egy fizika dolgozatban biztos jól mutatna."

Erősen kétlem. Ezek triviális fizikai ismeretek, kb. középiskolai szinten.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.01.07. 17:15:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: hm... na ezzel a hangos dologgal most újat mondtál. Azt tudtam, hogy bizonyos robbanások lökéshulláma (bocs, nem vagyok fizikus, nem tudom szaxerűen) terjed, de hogy ez végeredményben hang... ebbe nem gondoltam bele. :)
Fénysebességnél ott a gond, hogy (lásd SW "scifi") bepattan a zűrhajóba a Lüke, fénysebességre kapcsol és annyi idő telik el nála is, amennyi a "külvilágban".
Utalva itt pl. arra a jelenetre, mikor az Irodalom Visszavágban elrepült a kis X-szárnyújával a Yodához. Egy sci-fiben, még ha számára csak órák vagy napok is telnek el, Yodák generációi haltak volna ki a mocsárban. :DDD
Nem vagyok rá büszke, mindig is gyenge voltam fizikából a magam elvárásaihoz képest, szóval lehet sok dolog, amiről tévesek az elképzeléseim, de...

Őszintén szólva nálam már az kiveri a biztosítékot, mikor a szkafanderes űrhajós arca belülről meg van világítva. Minden logikának ellentmond, hiszen a belső világítás visszaverődik a sisak üvegéről, bármennyire tükröződésmentes és zavarhatja, ugyanakkor érdemi funkciója csak annyi, hogy a film nézője lássa a szereplő arcát.... :)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.01.07. 17:17:52

@Hakos89: akciófilmek mesék. A sci-fi esetében épp az a gondom, hogy a "sci-" előtagot csúfolják meg ezekkel a baromságokkal. A Madagaszkár pingvinjei pl. szerinted sci-fi? ;)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.07. 17:48:02

@Hóhér az utolsó barátod:

"nem vagyok fizikus"

Én is bölcsészkaron végeztem, csak elbűvöl a fizika - legalábbis az, amennyit megértek belőle. :)

"Egy sci-fiben, még ha számára csak órák vagy napok is telnek el, Yodák generációi haltak volna ki a mocsárban."

Ezt legalább jól ábrázolták az Interstellarban. Ott az volt a bukó, hogy a Földről kémiai rakétával szállnak fel (ennek egyetlen oka az lehetett, hogy jól mutattak a felvételek), miközben az űrhajó kis leszállóegységének annyi energiája és olyan erős hajtóműve van, hogy képes kijönni egy fekete lyuk gravitációs kútjából, olyan mélységből, ahol már igen jelentős az idődilatáció - ez irdatlan erős gravitációs erőteret feltételez, ráadásul igen kis gravitációs gradienssel (különben nem létezhetnének stabil naprendszerek a közelében), ami ugye növeli az energiaigényt, hiszen sokkal hosszabb úton kell kifejteni az iszonyú nagy tolóerőt.

Ezt azzal szokták magyarázni, hogy védeni akarták a Földet a nukleáris hajtómű esetleges szennyezésétől. Csakhogy ez nem áll meg, hiszen később kiderül, hogy a Földnek eleve nem volt esélye a túlélésre. Ellenben az emberiség lehetséges új hazáját nem féltették a nukleáris hajtómű szennyezésétől. :D

Na de egye fene, ennyi még szerintem is bőven belefér egy amúgy nem rossz sci-fibe. Ha más nem is, kompenzált érte az a snitt, amikor az autójával hajt az űrhajó fellövésére, aztán a snitt átvált az űrhajó felbocsájtásába. Lehet, hogy nem egészen eredeti, de nekem nagyon tetszett.

hakos05 2016.01.07. 18:10:29

@Hóhér az utolsó barátod: Minden film egy mese. Még az igaz történet alapján készültek is. A történet előmozdítása szempontjából azt írnak bele a rendezők, amit akarnak. Megint ez az előtag..mondom, hogy az csak arra való, hogy a fantasztikumtól meg lehessen különböztetni, lehet, hogy megtévesztő, de ez van.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.01.08. 02:13:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "nem vagyok fizikus" - finom, mondhatni költői célzásnak szántam arra, hogy az átlagnál is hülyébb vagyok a fizikához. Sajnos. :(
Volt egy nagyon szűk területe, amit imádtam: az elektronika. Csak akkor még diódák, tranzisztorok, ellenállások voltak. Darabra, nem úgy, mint most, hogy hány millió van belőlük egy négyzetmilliméteren :)

@Hakos89: persze, de ha nem aggatjuk a Gyalog-galoppra a történelmi film jelzőt, akkor az ilyen SW-féle izékkel se sértsük meg a sci-fi műfaját! :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.08. 10:01:48

@Hóhér az utolsó barátod:

Én is hamar letettem a babákat, mert jobban érdekelt az elektronika. Persze diszkrét alkatrészekkel kezdtem én is, aztán a megjelenő integrált áramkörökkel hozzád hasonlóan nemigen tudtam mit kezdeni, mert nagyon zavart, hogy csak egy fekete doboz, nem látni át a működését.

Ezzel jórészt ma is így vagyok, de szerencsémre időközben megjelentek a mikrokontrollerek, és ezek új világot hoztak. A mikrokontroller a tökéletes alkatrész, szinte bármit meg lehet csinálni vele és belőle, csak programozás és pár külső alkatrész kérdése. Szerencsére lemaradtam a Commodore 64 korszakról, de még jutott az Enterprise 128-ból, amin megtanultam a Z80 - később persze jött az Intel x86 is - assembly programozást, ez nagyon jól jött a mikrokontrollerek programozásánál is.

Nem tudom, mennyi idős vagy, de ha valaha érdekelt az elektronika, akkor szerintem te is jó eséllyel könnyen és gyorsan beletanulsz a mikrokontrollerekbe. Az érdeklődésed és az affinitásod megvan. Próbáld meg, megéri. Először mindenképp az assembly-t javaslom, mert bár vannak a mikrokontrollerekhez is magas szintű programnyelvek, főleg a C, a működést akkor látod át igazán, ha assembly-ben kezded.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.01.08. 13:01:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ezzel két gáz van. Az egyik a rossz szemeim.
A másik, hogy azt hiszem, személyesen is ismerjük egymást... :D

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.01.08. 13:04:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne: mondjuk Z80-a az nagyjából ma a mikrokontroller kategória. Egyébként programozó meg rencergizda voltam, szóval tényleg nem lenne óriási kihívás beletanulni, csakhát a hosszabb szövegek már nem férnek bele :(

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.08. 13:05:47

@Hóhér az utolsó barátod:

Lehet, végül is nem sok lány járt a VSZM Fehérvári úti Enterprise-klubjába. :D

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.01.08. 16:17:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: akkó nem nyert. Akire gondoltam, az már túl van a hatvanadik évén... :)
Én hithű spectrumos voltam. :)

blackky 2016.01.28. 10:10:19

@ontologist: Nulla történet :D :D el is áshatod magad :D szerencséd van hogy az internet megvéd és ide leírhatod a mocskos hazugságaidat.. attól mert leírod ide hogy "nulla" történet attól ez nem így van :D te ezt így megállapítod ? :D te te kurva nagy filmkritikus :D fogalmad sincs erről a filmről csak egy hipszter kis szar vagy, valószínű hogy nem is a filmet nézted hanem valami szürke foltot az agyadban.. leírjam neked a film történetét, ha már te nem bírtad megérteni ??? Valószínű ha idejössz sírni egy filmről ami IMDB-n 8,4es és itt elkezded azokat lehurrogni akik a legjobbna értenek a filmhez akkor elég szar életed lehet ...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.28. 10:57:56

@blackky:

Bocs, de:

"attól mert leírod ide hogy "nulla" történet attól ez nem így van"

Attól, mert leírod, hogy ez nem így van, ez valóban nem így van?

"te ezt így megállapítod ?"

És te ezt így megállapítod?

"te te kurva nagy filmkritikus :D"

Te tán filmkritikus vagy? Mert a filmkritikusok véleménye mindig, minden filmről egyezik?

"csak egy hipszter kis szar vagy"

Ez aztán az ütős érvelés!

"akik a legjobbna értenek a filmhez"

Hogyan lehet egy filmhez "érteni"? Van valami OKJ-s tanfolyam minden filmről?

Kik értenek a legjobban a filmhez? Netán te? Mi a bizonyíték erre? Netán az, hogy neked tetszik?
süti beállítások módosítása