[Supernatural Movies]

Avatar

avagy minden idők legnagyobb bevételét hozó filmje!

2016. január 03. - REMY

Már 7 éve annak, hogy bemutatásra került James Cameron gigantikus méretű szuperprodukciója, a 3D forradalmasítója, a világ legtöbb bevételét hozó filmje, a Pocahontas nem hivatalos élőszereplős feldolgozása, az Avatar. A nem kevesebb, mint 2,7 milliárd dollárt begyűjtő film sokak számára vált felejthetővé az évek során, hiszen elcsépelt, kliséhalmazon kívül nem sok újat tudott nyújtani történetileg, ám olyan látványt tárt elénk, ami a mai napig megállja a helyét, mi több, talán még mindig a leglátványosabb film a világon. James Cameron nem aprózta el, a stúdió pedig örülhetett.

a3_3.jpg

Egy deréktól lefelé megbénult háborús veterán a távoli Pandorára utazik. A bolygó lakói, a Na'vik az emberhez hasonló faj - de nyelvük és kultúrájuk felfoghatatlanul különbözik a miénktől. Ebben a gyönyörű és halálos veszélyeket rejtő világban a földieknek nagyon nagy árat kell fizetniük a túlélésért. De nagyon nagy lehetőséghez is jutnak: a régi agyuk megőrzésével új testet ölthetnek, és az új testben, egy idegen lény szemével figyelhetik magukat és a körülöttük lévő felfoghatatlan, vad világot. A veterán azonban más céllal érkezett…

a2.png

Tény, Cameron az Avatarral nem olyasfajta kultfilmet szeretett volna elérni, mint tette azt az Aliennel vagy a Terminatorral, vagyis nem feltétlenül történetben akart a kortársai fölé nőni, hanem ki szerette volna használni a mozi által adott lehetőségeket, hogy egy minden eddiginél nagyobb réteget fogjon meg a filmjével. Bár, 3D-s filmek már akkoriban is voltak, de messze nem nyújtottak akkora élményt, mint Pandora 3 dimenziós látványvilága, ami akkora látványpornó volt 2009-ben, amit ember még korábban nem láthatott. Mindez persze működött, és emiatt lett óriási siker a film. Ráadásul szeretném azt mondani, hogy az eltelt 7 évben a 3D-s filmek egy új szintre emelkedtek, de ha fejlődésről beszélnék, akkor legalább akkorát hazudnék, mint amennyire ez a film a látványra épített. Ugyanis az Avatar még mindig elit, sőt talán a Gravitációval karöltve még mindig egyeduralkodók a 3-dimenzió adta lehetőségek kiaknázásában. Egy ekkora ütőkártyával, egy rakás pénzzel és egy legendás rendezővel karöltve pedig létrejöhetett minden idők legtöbbet kaszáló filmje.

Azonban el kell ismerni, hogy ezt a filmet nem feltétlenül kell szeretni. Az Avatar ugyanis a látványt kivéve egy sablonhalmaz, amit már ezer meg egyszer láthattunk a filmvásznon. Kiszámítható, néhány egyedi újítással megáldott, de végeredményében nyílt lapokkal játszó moziról beszélünk, amiben egyszerű, ugyanakkor szerethető – kivéve Miles Quaritch-t – karakterek szerepelnek. Utóbbi tulajdonság pedig éppen elegendő ahhoz, hogy ne váljon az Avatar John Carter „előzményfilmjévé”. Cameron képes volt legalább annyit elérni, hogy a 3 órás játékidőt kalandokkal, felfedezésekkel töltsük el és megismerjük a látványos és lélegző Pandorát. Közel hozta hozzánk az ismeretlent, hiszen elegendő időt szánt arra, hogy felfedezzük magunknak az bolygót és kék színű, indiánszerű népet. Néhol ugyan giccses, talán túlságosan is színes volt, de remekül koreografált szórakozást kaptunk Camerontól.

a1_4.jpg

Így végül az Avatar egy egyszerű, de szerethető mesévé vált, ami már a forgatási fázisban aláírta a „megosztom a nézőket” ítéletét azzal, hogy szinte mindent feláldozott a látvány érdekében. Ez persze nem jelenti azt, hogy a folytatásokra nem léphet szintet a történet, de amíg azt nem tapasztaljuk meg, addig csak ez marad nekünk. 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr118231744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fincherista 2016.01.03. 20:17:42

A látvány szempontjából simán rá lehet aggatni a kultfilm jelzőt, méghozzá aligha érdemtelenül. A majd 7 év távlatában is erőltetett 3D-mánia leginkább Cameron-filmjéhez vezethető vissza, márpedig, ami ekkora hullámot gerjeszt, az talán nem csak egy csepp a tengerben.

A sztori szerintem sem igazi, bár az első megtekintésnél bőven elvoltam a popcorn, kóla és gyönyörködés permutálásával. :D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.01.03. 20:21:29

@Fincherista: Pont ezért ennyi pont nálam, mert hiába gyenge a történet, a látvány, a kaland és felfedezés miatt bőven elvan az ember Pandorán. Emellett azért élvezhetően van tálalva a sablonstory. Nyilván a folytatásnál már ennél jóval több kell.

misafeco 2016.01.03. 21:19:33

Nem állítom, hogy nagy szám lenne a történet, de ha összehasonlítjuk az utóbbi évek blockbustereivel, nem találunk túl nagy különbséget a sztori minőségében. "A gonosz emberek leigázzák a fejletlenebb népet akiknek ez nem tetszik" egy számtalanszor felhasznált koncepció, de ezzel az erővel minden szuperhősfilm ugyanaz, csak más szereplőkkel. Az valahogy kevésbé zavarja az embereket. Lehet ötlettelenséggel vádolni az Avatart, de abban a korban, ahol a Star Wars és a Jurassic Park újratöltve uralja a box office-t ez nem hangzik túl meggyőzően.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.01.03. 21:34:25

"avagy minden idők legnagyobb bevételét hozó filmje!" - még :P (Vagyis pontosabban ez a kínaiakon fog múlni most 9-étől.)

Egyébként hasonlóan gondolom én is, de nekem a pontszám túlzás. Pont a tegnapi beszélgetésünk kapcsán gondolkodtam el, hogy meg kéne néznem másodszorra, de egyébként a 6 év alatt egyáltalán nem volt bennem erős késztetés, hogy visszatérjek Pandorára. Talán azért, mert igazából ez a világ sem annyira egyedi/kidolgozott, hogy igazán legyen mit rajta felfedezni (most így hirtelen az Inception jutott eszembe ellenpéldaként)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.01.03. 21:39:59

@misafeco: Azért szerintem ha pár internetes kommentből meg blogposztból indulsz ki, könnyű ilyen képet alkotni és ellentmondásokat felfedezni, de ha megnézel egy imdb-pontszámot (ca. 500k ember aggregált véleménye), az Avatar semmivel sem áll rosszabbul, mint a Marvel-filmek, a Jurassic Worldöt pedig magasan veri. (És a Force Awakens sem lesz örökké imdb top 250-es szerintem...)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.01.03. 21:42:23

@danialves: Tudom, azért írtam most róla, mert van esély arra, hogy megdőljön.

Amúgy szerintem nézd újra, aztán írj róla. 2009-ben láttam utoljára a mai újrázás előtt. De megérte. Igazából mintha ma adták volna ki, élményben még mindig ugyanaz.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.01.03. 21:47:15

@REMY: Hát ja, az biztos, hogy az azóta ömlesztve érkező konvertált 3D-k (egy Gravitáció kivételével) nem sokat tettek azért, hogy felülmúlják látványban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.01.03. 21:47:32

@danialves: SW7 ott lesz sokéig. Szerintem 120-150. hely körül fog megállni.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.01.03. 21:55:57

@REMY: Gravitáció ha jól emlékszem, ennél feljebb volt premierkor, és kiesett végül. Fury Road most tart 155-nél úgy, hogy szintén magasabban kezdett emlékeim szerint.

De igazából én csak 1 dologra alapozom: aki most nem nézi meg a Star Warst, az tényleg csak azért tesz így, mert borzasztó cinikusan áll ehhez az egészhez. És az ncore-huszárok hatalmas mészárlást fognak majd szerintem csapni, mint ahogy csapnak mindig, de most még különösen is nehezíti a helyzetet, hogy már most sem olyan egyhangú a filmmel kapcsolatos dicséret, mint pl. a Fury Road esetében.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.01.03. 21:58:08

@danialves: Majd a kínaiak megoldják :DDD De amúgy jogos, amit írsz.

2016.01.04. 00:33:32

Kár volt megnézni moziban, pénzkidobás volt. A történet gagyi volt, átgondolatlan, a képi világot ennek fényében pont leszarom. Mi az anyjuk p*csájának ölnek bele dollármilliókat ilyen hülyeségekbe, amikor ennyi pénzből jó filmet is lehetne forgatni?

Cameron egy pöcs.

szamaritánus 2016.01.04. 07:40:30

túlértékelt szar, óvódás történettel. a látvánnyal csak az ostoba prolikkal feledtették el ezt a tényt.

mel gibson 2016.01.04. 08:05:08

Miles Quaritch király csávó.

karbalán 2016.01.04. 09:18:34

@danialves: Nemzetközileg korántsem olyan erős az SW, mint Észak-Amerikában, így a kínaiakon legfeljebb az múlik, hogy be tud-e férni a második helyre, a Titanic elé, vagy sem. Az Avatart meg sem fogja szorítani.

2016.01.04. 09:24:55

@szamaritánus: Némelyik ostoba proli helyesen is le tudja írni az óvodás szót, ellenben veled pubi.

rnz 2016.01.04. 10:38:47

A történet unalmas, sablonos, nagyon könnyen kiszámítható.
Ellenben ez a film az imax és a 3d minőségi etalonja, ami a valós 5-6 pontból csinál 9-et.

shred 2016.01.04. 10:48:22

Az a baj az ilyen filmekkel, hogy a szemem viszonylag rövid idő alatt rááll a látványra, és onnantól kezdve már nem marad fenn az élmény intenzitása - ha a történet annyira elcsépelt, mint az Avatarnál, akkor bizony elkezdek unatkozni. Esetleg 2 óra alatt még fenntartható lett volna az izgalom, ha már a forgatókönyvvel nem akarták megerőltetni magukat.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2016.01.04. 11:23:26

Az Avatár egy átverés. Azt mondták róla 3D film. De nem az. Ez egy 3D digitális film. A játékidő több, mint kétharmadában csak pixelek vannak a benne., sehol egy élő emberi szereplő.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.01.04. 12:10:15

@karbalán: És többek között azért nem olyan erős, mert még Kína nincs benne. ;)

Azért elevickélni így is elevickél majd valószínűleg 1,9-ig, de utána nagyon nem mindegy, hogy a kínaiak 200-at vagy 700-at raknak bele. Igaz, a 700 sem lesz elég a csodához, de megszorongatni szerintem akár meg is szorongathatja az Avatart.

karbalán 2016.01.04. 13:21:41

@danialves: Kínát én 100-ra tippelem. Ott nem nagyon ismerik a SW-t. Ha a marketing nagyon bejön, akkor persze sokkal több is lehet, de nagyon meglepődnék, ha 300 fölé menne.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.01.04. 14:49:45

@karbalán: Igen, egyébként nekem is ez az egy aggályom van, hogy a Távol-Keleten egyik piacon sem ment annyira jól a film, de jó kérdés, hogy a "nem nagyon ismerik" most hány millió Kínában. Pont tegnap néztem, hogy 2015-ben másfélszer annyi mozijegyet adtak el, mint 2014-ben, lassan eljutunk oda, hogy a 2-300 millió sem rekord, hanem mindennapos eredmény lesz náluk, az USA-t pedig rendszeresen előzik.

karbalán 2016.01.04. 17:50:52

@danialves: Ezen az oldalon tudod követni a kínai box office adatokat, ha érdekel: english.entgroup.cn/boxoffice/cn/daily/

Nyílméregbéka 2016.01.06. 02:11:27

Jó lenne már elfeljteni végre ezt a pocahontasos marhaságot. Ezt egyszer valaki kitalálta mert jó poénnak gondolta, azóta ezt szajkózza mindenki akinek nincsen önálló gondolata a filmről, pedig ha valaki rendesen utánagondol, és nem csak felületesen, rájön hogy nem sok hasonlóság van sztoriban egymáshoz a két történetnek. )Akkor már inkább a Farkasokkal táncoló, azzal több párhuzamot lehetne találni, de ez is sántít erőssen...) Az Avatar egy rendkívűl látványos és érdekes (sci-fi?) mese, tökéletes 3D látvánnyal, nekem az egyik legnagyobb moziélményem volt hosszú idő után, vén fasz létemre is két órára teljesen elvarázsolt és ennél többet nem is lehet, kell várni egy ilyen filmtől, ezért nálam ez 10/10 volt. Persze a tizenötcolos kijelzőn mozizó torrenthuszárok ezt nemigen érthetik. :)
süti beállítások módosítása