[Supernatural Movies]

A szoba

2016. február 12. - Fincherista

Jack (Jacob Tremblay) mindössze öt éves, de már a világ minden szegletét úgy ismeri, mint a tenyerét. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy számára a világ nem több, mint egyetlenegy szoba, amit állandó lakótársával, az édesanyjával (Brie Larson) oszt meg. Fogságban született. A külvilágról alkotott képe elképesztően hiányos, csak annyit tud, amennyit az anyja jóhiszeműen mesélt neki. Viszont Jack - bár még nem is sejti -, már elég idős ahhoz, hogy Joy tervét végrehajtva kiszabaduljon az öreg Nick (Sean Bridgers) börtönéből és megismerhesse a valódi világot.

szoba.jpg

Emma Donoghue azonos című könyvét adaptálta vászonra, amelyet a hírhedt amstetteni eset ihletett. Története lényegében véve annak a szörnytettnek az újragondolása, ahol ezúttal az egyébként is szívfacsaró drámát még fájdalmasabbá alakítva a sztori elsősorban nem Joy, hanem gyermeke, Jack szemén keresztül tárul a nézők elé. Az áldozatok lelki vívódásán kívül egyébiránt óriási szerep jut arra is, miként dolgozza fel tragédiájukat mikrokörnyezetük, illetve a történtek után Jackék hogyan illeszkedhetnek be a társadalomba.

Egy ennyire földhöz ragadt, visszafogott megközelítésben a dramaturgia szerepe igencsak felértékelődik, de a sok jelölés nem véletlen, hiszen éppen ez a legerősebb pontja az alkotásnak. Jó kezekben volt az alapanyag Lenny Abrahamsonnál (Frank), aki úgy tűnik, lassacskán átveszi a stafétabotot az ír művészdrámák korszakos zsenijétől, Jim Sheridantől. Minden apró-cseprő részletet gondosan kidolgozó rendezése és tankönyvekbe illő szinészvezetése tökéletesen hangsúlyozta ki a történet drámai mélységeit, amiben elévülhetetlen szerepe volt a két főszereplőt alakító tehetségnek.

Az általam már a Scott Pilgrim óta imádott, ám színésznőként először igazán az Átmeneti állomásban bizonyító Brie Larson alakításáról mindent elmond az a tucatnyi szobor, amit már bezsebelt, továbbá, hogy kategóriájának legfőbb díjvárományosa az Oscaron. A szememben még nála is jobb volt Jacob Tremblay, aki nyolc évesen úgy fogott meg egy hihetetlenül nehéz karaktert, ahogyan az nála jóval tapasztaltabbaknak sem feltétlenül sikerült volna. Ha valaki, akkor ő panaszkodhatna, hogy nem jelölte az Akadémia. Noha külön-külön is kiválóak voltak, a film legemlékezetesebb jeleneteit közös pillanataik adják, ugyanis kettejük játékában olyan egyedülálló harmónia van, amihez hasonlóval ritkán találkozik az ember.

szoba2.jpg

Hiteles alakításaiknak és az érzelmekben bővelkedő történetnek köszönhetően egészen különleges film A szoba, ami talán éppen a végtelenül letisztult mesélése miatt nem lesz sokak kedvence, de a dráma műfajának szerelmesei minden bizonnyal megtalálják majd benne számításaikat. 9/10  

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr508353382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Estudante 2016.02.15. 00:02:48

Sokat vartam a filmtol, nagyjabol hozta is, de amiatt biztos nem tennem az Oscar varomanyosok koze, mert van benne nehany elkepesztoen irrealis helyzet, ami szamomra csokkenti a film hitelesseget. Ezt leszamitva sztem nincs vele baj, erdemes megnezni.
süti beállítások módosítása