[Supernatural Movies]

Kobra

"Dögvész vagy! És én a gyógyszer!"

2016. február 14. - REMY

George P. Cosmatos majdnem halhatatlan lett, de csak majdnem… 1986-ban ugyanis nem sok kellett volna ahhoz a bravúrhoz, hogy Sylvester Stallonéval közösen egy olyan produkciót tegyenek le az asztalra, mint Cameron és Arnold a Terminatorral! Némi túlzás ugyan van benne, de annyi biztos, hogy a Kobra veszettül nagy potenciállal bírt, de vakvágányra jutott néhány baki miatt.

fun8s.jpeg

Kobra a nagyváros utcáin edződött specialista: azokra az ügyekre szakosodott, amelyekről a többiek azt állítják, hogy lehetetlen őket megoldani, és vagy nem merik, vagy nem akarják leleplezni az igazi tettest. Kobra neve hallatán hideg rázza még a legagyafúrtabb bűnözőt is, hiszen szokatlan, eredeti módszerei, elszántsága, célratörése még saját kollégáit is gyakran őrületbe kergeti. De most, amikor elszabadult a bűn a nagyvárosban, a rendőrség Kobrát küldi az ártatlan áldozatokat sorozatban gyilkoló, bestiálisan kegyetlen ismeretlen bűnöző nyomába…

Paula Gosling Fair Game című regénye alapján készült a mozifilm, ami annyira, de tényleg annyira 80-as évek volt, hogy arra nincsenek szavak. Nem csak azért, mert Stallone szerepelt benne, hanem, mert az egész évtized minden gondja, baja és bája feltűnt a játékidő alatt. Cobretti hadnagy gyufát rágott (Még Deadpool is megjegyezte !), borostás volt, motoros bőrkesztyűben és napszemüvegben mászkált, és ami a legfontosabb, hogy minden nehéz ügyet könnyedén megoldott. Stallone egy igazi badass zsaru bőrébe bújt, aki nem ismert lehetetlent. Mindezt természetesen a korra jellemző stílussal, lazasággal, brutalitással, zenével és egyszerűséggel.

_-2.jpg

No, de mi az a Terminator hasonlat? A Kobra producerei nem bízták a véletlenre a dolgot és tudatosan a 80-as évek egyik legnagyobb kultfilmjére, a Terminatorra építették a Kobra marketingjét. (lásd, moziplakát) Valamilyen szinten ez érthető, hiszen a korszak két legnagyobb akciósztárja próbált meg folyamatosan versenyezni egymással a minél nagyobb rivaldafényért, és ha már Arnoldnak összejött egy Halálosztó mozi, akkor Stallone sem maradhatott ki a jóból. Persze George P. Cosmatos nem egy James Cameron, így a Kobra csak felületesen lett „tökéletes” kultfilm. Ugyanis hiányzott a forgatókönyv, az a forgatókönyv, ami nem kínosan gyenge szövegeket rak Stallone szájába, vagy amelyik képes felépíteni a karakter útját az újabb tökéletes misszió befejezéséig. Pedig szinte minden adott volt a sikerhez. Kaptunk egy remek karaktert, egy akciódús környezetet, egy veszettül hangulatos és brutális kalandot…

20150531154144033.JPEG

A Kobra a hibái ellenére is pénzügyi siker lett, így Rockyék nem panaszkodhattak túlságosan. Bár a film – ha már a Terminatorra építettek – mindig árnyékban mozgott és sose tudott kitörni a T-800-as mögül, de talán ennek így kellett történnie. Az Olasz Csődörnek ott van a Rocky és a Rambo. 7/10

Ui: A Kobra itthon kimagasló sikernek örvendett, hiszen nem csak a mozifilm lett hatalmas klasszikus, de Fazekas Attila által még egy képregénysorozat is napvilágot látott a film, 1988-as premierjét követően.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr928306286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.02.15. 08:39:37

Svarci két mondatával szemben a "kínosan gyenge" szövegek is zseniálisak voltak.

Összehasonlításod kicsit erőltetett, mintha a Csillagok háborúját vetnéd össze a Hét mesterlövésszel.

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.02.15. 08:40:46

Ja, valami troll ha lehet számolja össze, pontosan hány mondata volt Svarcinak. Lényeges információ, lelkemre nem venném, ha 3 lenne kettő helyett.

Terézágyú 2016.02.15. 09:40:40

"annyi biztos, hogy a Kobra veszettül nagy potenciállal bírt, de vakvágányra jutott néhány baki miatt"

Vártam a bakik felsorolását...

AlexAston 2016.02.15. 10:53:12

Nem értem a Terminátoros hasonlatot.
Ami Swarcinak a Terminator, az Stallonenak a Rambo, vagy Rocky.

csedársajt 2016.02.15. 20:31:40

A kobra figura maga igen jól eltalált, Stallone színészi játéka is sokat tesz az összhatáshoz, és Brigitte Nielsen a korra jellemző stílusban hiper-űr-szuperdögös a filmben.
Kb ennyi ami máig megmaradt a filmből.

Egyébként egy sablonos-sematikus szinte üres mozi, tényleg csak a kultikus elemek-utalások, színészi játék, a kicsit szinpadias, de jól illeszkedő rendezés, kamerakezelés "adja el".

Nem mondanám, hogy teszi kultuszfilmmé, bár bizonyos (a termintátor filmeknél sokkal szűkebb körben) az.

Tulajdonképpen maga az alap, egy nagyon gyenge krimi, ha a Terminátor1-et akarták másolni, (és jobban belegondolva van ebben valami) akkor a termiátor story-csontváz lecsupaszítása után (csaj+csávó, gonosz "őrült" ellenség, fegyverek, vérengzés, persze végül összejönnek, menekülnek, majd szembeszállnak) nem igazán sikerült mit tenni a T1 forradalmi robotemberes, időutazásos, inkább csak egyfajta reményteli lezárást, de közel nem nyálas happy-end-et nyújtó komoly kelléktára helyére.

Pedig a T1 tárgyilagosan szemlélve egy "blőd scifi", egy darabos mozgású vicces piros gépi listákat vetítő robot-gyilkológéppel, a kerettörténet pedig a "semmiben lóg", hisz itt még nincs John, nem látjuk az egészet, a háborút, az atomcsapást, az időutazást, nem kapunk a teljes képből szinte semmit, csak dialógusokat.

Mégis hisszük, mert hinni akarjuk, mert ez teszi az öncélú akciójeleneteket, üldözést, robbanást, rendőrségi gyilkolászást, folyamatos menekülést kerekké, érthetővé és szerethetővé.

Ehhez képest a kobra egy "igazi" krimi, teljesen valóságosnak elképzelt karakterekkel operál, minden "akár meg is történhetett volna", ennek ellenére az egész történet sokkal inkább a semmiből jön és oda is tér vissza, a stáblista kezdetének pillanatára.

A karakterek elnagyoltak, gyengén ábrázoltak, talán csak a két főszereplő képes a különböző sekélyes párbeszédeken, színészi játékon és akciókon keresztül valami komplexebb képet mutatni, az összes többi szereplő kellék, papírfigura.

Dr_utcai_arcos 2016.02.15. 22:32:41

Hát, azért tegye fel a kezét, aki mondjuk a 70-es évek elején született, alámondással látta a Cobrát és qrvára ne akart volna egy olyan baltát a film után :DDDD???!!!
süti beállítások módosítása