[Supernatural Movies]

Tárlatvezetés a moziban - David Bowie arcai

2017. január 06. - Lakat Barnabás

Kinek mit jelent David Bowie? Hangzik el a kérdés a film végén, melyre a Victoria and Albert Musem „David Bowie is” című kiállításának látogatói válaszolnak a legkülönfélébb módokon. Példakép, legenda, ikon, sőt, maga az Isten. És valóban, ezt a roppant sokoldalú művészt túlzás nélkül aposztrofálhatnánk a popkultúra egyik istenségeként, szerteágazó kreatív munkájának hatása ugyanis már-már mérhetetlenül nagy.

bowie1.jpg

A film a fent nevezett, a múzeum történetének egyik leglátogatottabb kiállításának a záró tárlatvezetését örökítette meg. A kurátorok, Vicky Broackes és Geoffrey Marsh kalauzolnak minket végig ezen az egyedülálló gyűjteményen, melynek létrejöttében magának Bowienak is nagy szerepe volt. Gyerekkorától követhetjük nyomon az életútját ezen a virtuális időutazáson, karrierjének fő állomásait kiemelve és olyan tárgyakat bemutatva, melyektől garantáltan minden rajongónak leesik az álla. Kéziratok, fellépőruhák tömkelege, de láthatunk olyan érdekességeket is, mint például egy Velvet Underground lemez, amit maga Lou Reed küldött el Bowienak, még azelőtt, hogy az album forgalomba került volna. Nyilvánvaló, hogy egy kiállítás - főleg ha ilyen kultikus értékkel felruházott tárgyak kerülnek bemutatásra - élőben az igazi, és egy róla készült film csak kivonatát adhatja az egésznek. Ám az is igaz, hogy ha jól van elkészítve valami pluszt is hozzáadhat a dologhoz. Ezt a pluszt maradéktalanul meg is kapjuk, hiszen az alkotók nem elégedtek meg annyival, hogy részletesen bemutassanak a nézőknek minden kiállított darabot, hanem az egészet dinamikus vágással, és jókor beszúrt koncert, illetve kliprészletekkel dobták fel. A tárlatvezetés ráadásul műsorblokkokkal van megszakítva – eredetileg ez élőben ment a tévében - melyekben szakértők, pályatársak, különböző művészek ejtenek pár szót a legendáról, a kiállítás adott pontjához kapcsolódva.
Felszólal többek között Kansai Yamamoto, a legendás japán divattervező, aki személyes kapcsolatot ápolt Bowieval, miután az nagy feltűnést keltett két általa (nőknek) tervezett ruhakölteményében. Hallhatjuk Jarvis Cockert, a Pulp frontemberét is, aki arról nyilatkozik, hogy milyen hatással volt rá zenésztársának a munkássága. Természetesen a filmekről is szó esik, melyekben David Bowie szerepelt, ráadásul Christopher Frayling író – filmtörténész részletesen beszél Nicolas Roeg nagyszerű sci-fi-jéről, A Földre pottyant férfiről. Ahogyan azt ő is elmondja, a bolygónkon otthona ökológia gondjaira problémát kereső földönkívüli karaktere a nagybetűs, esszenciális David Bowie szerep. Pedig meglepő módon eredetileg nem is neki szánták.bowie_diamond_dogs_outtake.jpg

Lehetett volna persze fokozni a hatást. Milyen jó lett volna például, ha maga a mester is megszólal a filmben, vagy mondjuk a fia, a mára híressé vált filmrendező, Duncan Jones nyilatkozott volna elképesztő édesapjáról. Persze amit látunk így is meglehetősen informatív és érdekes, ugyanakkor szórakoztató és inspiráló is. Zenekedvelőknek és azoknak akik szeretnek elmélyedni a popkultúra világában, mindenképpen ajánlott a megtekintése. David Bowie rajongóinak viszont egyenesen kötelező! Az ezerarcú művész 1947. január 8-án született és tavaly január 10-én halt meg. A film ehhez a keserédes dupla évfordulóhoz igazítva, január 12-én kerül a hazai mozikba.

8/10

 

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr1012096409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása