[Supernatural Movies]

Hardy Show - Taboo

2017. január 10. - Mikesi Tomi

Tom Hardy újabb zseniális sorozatban szerepel. Ő az a színész, akinek minden megjelenésére érdemes odafigyelni, mert jó ideje csak minőségi projektekre mond igent. 

taboo1.jpg

Ismerjük az érzést, mikor egyetlen név miatt egy addig ismeretlen alkotás az év egyik legvártabb filmjévé vagy például sorozatává válik. Elég hogy megtudjuk, Tarantino is besegített a forgatókönyvbe, Hans Zimmer komponálta a film zenéjét, vagy éppen hogy Tom Hardy a főszereplő egy minisorozatban. Abban a pillanatban, a pulzusszámunk megemelkedik, a pupilláink kitágulnak és gyorsabban vesszük a levegőt, a gondolataink pedig újra és újra ugyanazokat a köröket futják. Meddig kell még várni? Vajon tényleg jó lesz? Mindegy, benne van X. Y., még szép, hogy jó lesz. Amikor pedig szemtől szembe találkozhatunk egy várva várt filmmel, sorozattal, fantasztikus élményben lehet részünk. Mert várni jó, persze mindenki szívesen megnézné az első adódó alkalommal azt a filmet, ami a kíváncsisága tárgyát képezi, de sokkal különlegesebb, mikor végre több hónapnyi várakozás után az ember ott ül, például az aktuális Star Wars film premierjén. Aztán, ha a türelmünk kifizetődő, és valami felejthetetlen élményben lesz részünk, olyan hálásak leszünk, hogy évről évre, újra és újra moziba megyünk, vagy otthon megnézzük a sorozat új évadát, akkor is, ha ugyanolyan, mint az előző.

Manapság egyévados, vagy minisorozatot készíteni talán már butaságnak tűnik, hiszen mennyien nézik a jóindulatúan is csak középszerűnek nevezhető műsorok tucatjait, épp úgy, mint az eredeti, ötletes sorozatokat. Az HBO-nak kétszer is sikerült 10 részes, felejthetetlen sorozatot letenni az asztalra, ráadásul, mindkettő a második világháborúban játszódik. Nagy költségvetés, hatalmas siker, kritikai és nézői körökben egyaránt. Egy sorozat kulcsmomentuma a lezárás, függetlenül attól, hogy miért is kell véget érnie. Ez főleg hangsúlyos a miniseries esetében, hiszen több tucat évad után sokan elégedettek egy békés, boldog befejezéssel is. Egy rövidebb sorozat esetén a készítőknek megvan a lehetőségük váratlant lépni és egyedi záróakkordot alkotni.

taboo5.jpg

De ne siessünk ennyire előre. Hiszen a Tabu című, nyolc részesre tervezett sorozatnak csupán az első része jelent még meg. A pilot alapján ugyan tájékozódhatunk, de felesleges messzemenő következtetéseket levonni. Mintha, valaki csak a Mona Lisa nyolcadát látná, és úgy kéne értelmeznie. Amit eddig láthattunk, az lenyűgöző. És nem kizárólag azért, mert TOM HARDY. A tizenkilencedik század elején járunk, a legyőzhetetlen Brit Birodalomban. A halottnak hitt tékozló fiú, James Keziah Delaney hazatér édesapja temetésére. Halottnak hitték, ám legendák, pletykák mindig is keringtek róla, szörnyű, elfajzott és természetellenes híresztelések. Öröksége egyetlen darabka földben merül ki, amit földrajzi elhelyezkedése miatt a Kelet Indiai Társaság minden áron meg akar kaparintani.

Az Egyesült Királyságban a BBC, az Államokban pedig az FX csatorna forgalmazza. Érdekesség, hogy a sorozat három ötletgazdája Steven Knight, Tom Hardy, valamint az édesapja, Chips Hardy.  A sorozat dallamai Max Richter munkáját dicsérik. Elsőre talán idegenül hangzik ez a név, de ő szerezte azt a megrázó tracket is, ami a Viharszigetben, az Érkezésben, de még a Felforgatókönyvben is felcsendül. A Tabu kép világa épp olyan mocskos, és visszataszító, mint a történet, amelyet elmesélni készül. És talán pont ezért vonz be minket olyan könnyen, miközben a szereplők a kimondatlan, számunkra még ismeretlen titkot súlyát nyögik.

taboo2.jpg

A pilot alapján a Tabu egy nagyszerű sorozat, amit érdemes nyomon követni. Az első epizódban a hangsúly a hangulatteremtésen van, de valószínűleg a későbbiekben sem láthatunk, már csak a költségvetésből kifolyólag, olyan nagy volumenű akciójeleneteket, mint a Trónok harca, vagy a Vikingek utóbbi évadaiban. A Tabu egy nem kevésbé erőszakos, de kisebb kaliberű sorozatnak tűnik. Egyelőre 8/10

A sorozat MAFAB adatlapja

Ha tetszett amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr1512115073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.01.13. 16:21:42

Hardy veszettül király benne. Már csak miatta érdemes nekiülni a sorozatnak.

hannigabi 2017.01.13. 18:13:31

@REMY: Csak miatta, és így kb ennyi...
süti beállítások módosítása