[Supernatural Movies]

Deadpool a kicsiknek - Lego Batman - A film

2017. február 08. - Fincherista

Már lassan három éve, hogy 2014-ben A Lego-kaland az év egyik legkellemesebb meglepetéseként tarolt a mozikban, a Warnernek nem is kellett több, jöhetett a következő építőkockás reklám film. Ahogyan a cím sugallja, a spin-off főhősének mindenki kedvenc bőregerét, az Emmet kalandjában még csak epizódszereplőként mókázó (Lego) Batmant kapja a nagyérdemű. Meg hozzá nagyjából mindent, ami a kultuszához köthető: legyen szó a karakter drámai, képregényes múltjáról, vagy éppen a mozis kiruccanásairól. (Lego) Batman a melankólikus zsörtölődése során kifejezetten reflexív humorral operál, ezzel az animációs mozik Deadpooljaként definiálva magát.

lb3.jpg

Már a sötét vászonnál megmondja a magáét, az Honest Trailerekből jól ismert eszköztárral bírálja főképp a Nolan-trilógia fájdalommal teli, megtört igazságosztóját. Az erős felütés után viszont egyre kevesebbszer és egyre erőtlenebbül suhint, McKay-éknek mintha már az alapvetésnél elveszett volna minden ereje és mondanivalója. Nem hangzik el olyan a szájukból, amivel ne találkozhatott volna az internet népe az n+1 Batman-paródiában, tehát nincs önálló gondolatuk, ami ténylegesen jogot adna filmjük szükségességének. Az meg végképp nem egy megsüvegelendő teljesítmény, hogy egy valóban új történet helyett mindössze a “nagy” előd esetlen Emmetjét Robinként, Lucy-ját Barbaraként és kvázi-Vitruvius-át Alfrédként láthatjuk viszont (Lego) Gotham utcáin.

A humor esetében sem láttam semmi újítást, az előző Lego-film slapstick poénjait öltöztették új köntösbe, illetve a már ott egoizmusával taroló Batmanből kapunk jóval többet. Valahol pedig felháborító ezt az ötlettelenséget látni attól a filmtől, amely voltaképpen a tervező készséget fejlesztő, kreatív gondolkodásra sarkalló építőkockák reklámja volna. Az meg rátesz még egy lapáttal, amikor a Deadpoolnál is sokkal fárasztóbb és feleslegesebb utalásokba kezd a film. A célközönség például biztosan nem, de valószínűleg még a szülők sem fognak hátast dobni néhány Dalektől vagy az 1981-es Titánok harca Krakenjétől. De nincs is miért hátast dobni, s igaz ez a film egészére is.

lb2.jpg

Merthogy aki beül rá, az megkapja a Lego-kaland egyszerűbb, tematikusabb darabját, ami az identitáskeresés és önmegvalósítás helyett a család fontosságát jelölte meg az akciódömping szüneteiben hangoztatott üzenetének. Ez az elv szép és jó, a gondolat szintén, viszont ennyi nem menti meg a Lego Batmant a középszerűség mélységébe zuhanástól. Egyszeri megtekintésre jobb híján ideális lehet, másra aligha. 6/10

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr9412238856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása