[Supernatural Movies]

A világ egyik legfeleslegesebb folytatása - T2 Trainspotting

2017. február 24. - hannigabi

1996-ban kijött minden idők egyik legmeghatározóbb drogos filmje, amit lehet szeretni, nem szeretni (én speciel a kettő között helyezkedem el), de filmtörténeti jelentőségét megkérdőjelezni nem lehet, hiszen egészen máig páratlan hangulattal rendelkezik. Tavaly pedig váratlanul jött a bejelentés, hogy Danny Boyle megrendezi eme kultikus mű folytatását. Én ugyan nem vártam sokat a folytatástól, de még ezt a lécet sem sikerült megugrania.

t2_4.jpg

20 év telt el Mark Renton (Ewan McGregor) árulása óta, de most kénytelen visszatérni arra a helyre, ahol minden elkezdődött számára. Találkozik régi barátaival az azóta gyermekkel rendelkező, de ugyanúgy heroin függő Spuddal (Ewen Bremner) és Sick Boy-jal (Johnny Lee Miller), aki éppen egy kuplerájt tervez csinálni ˝barátnőjével˝ Veronikával (Anjela Nedyalkova), és ehhez szüksége van Markra. Csakhogy időközben Begbie is kikerül a börtönből, és azóta is egyedül az az eset jár a fejében, ami miatt fegyházba került.

A T2 előzetese nem köntörfalazott, hanem azonnal egyértelművé tette, hogy ez bizony egy kemény nosztalgiabomba lesz számtalan kikacsintással az előző részre. És nem is hazudtolta ezt meg az alkotás. Egy helyen Sick Boy (akit számomra érthetetlen módon már Simonnak hívnak) kimondja, hogy ez az egész csakis a nosztalgia miatt van. Szerencsétlen Kelly Macdonald is csak azért kapott egyetlenegy nyúlfarknyi jelenetet, hogy az előző részre reflektáljon. Ezzel az egésszel nincs is baj, ha hárdkór rajongója vagy az első résznek, de ha nem, akkor fel fog tűnni, hogy ez baromi erőltetett, és igazából nem más, mint a stáb és a fanok maszturbációja. És ha hőseink épp nem a múlton derengenek, akkor csak ezerszer látott történetek vannak összeollózva. Van itt a srác, aki visszatér régi otthonába, ahol nem látják szívesen, az ember, akiben több van, mint amit eddig láttak benne, de pocsék apa, bár ez a szál még egészen tűrhető, amit Ewen Bremnernek köszönhetünk. Ő volt az egyetlen, aki igazán megerőltette magát a színészgárdából. Megkapjuk még a férfit, aki rádöbben, hogy éppen olyan rossz szülőnek, mint amilyen az övéi is voltak. De még ezzel sem lenne igazán nagy probléma, ha érdekesen lenne előadva, de a nagy része dögunalom és érezhetően csak azért vannak benne, hogy ne csak az első részre utalgassanak folyamatosan vissza, hanem legyen valami cselekmény is. A végén pedig a váratlant sem merték meghúzni, pedig ott lett volna az esély, de egyértelműen berezeltek a döntéstől.

t22.jpg

Azért nem reménytelen teljesen a film. A már említett Ewen Bremner mellett az operatőri munka és a zene még mindig kiváló, Renton ˝Válaszd az életet!˝ monológja pedig még talán jobb is, mint az első részben. Sajnálatos, hogy ennyire semmilyen filmet hoztak össze a folytatásra, ami önálló filmként egyszerűen nem működik. Mindenkinek azt javaslom, hogy nézze inkább újra másodjára, huszadjára vagy akár századjára az első részt, mert még úgy is élvezetesebb lesz, mint ez. 4/10


A film MAFAB adatlapja.

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket Facebookon vagy Twitteren.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr7412290547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mojoking77 2017.02.26. 13:07:02

Nonononono....... 4/10?
Ne vicceljunk azert. Meg ha nem is szeretted az elso reszt, ez azert egy picit halvany.
Biztos, neked kellett elmenned az ingyen vetitesre?
Bar az teny, hogy nem lattam meg, de jovo heten megirom, fan-kent hogy lattam.
Addig is marad a nononono

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.02.26. 13:10:39

@mojoking77: Pontszám ide vagy oda, sajnos nem Hannigabi az egyetlen, aki keserű szájízzel hagyta el a termet. :\

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2017.02.26. 14:25:22

Még január közepén láttam Londonban, az angliai bemutató előtt jóval egy héttel. Több, mint egy hónapig emésztettem míg írtam róla. Nagyon egyszerű a képlet: 38 éves elmúltál? Ergó már felnőttként láttad az első részt? Ha 38-nál fiatalabb vagy, akkor senki nem várja el, hogy szeresd, megértsd. Ez a fim a 38 év felettieknek mást jelent, mint a fiatalabbaknak. Van olyan film ami 18 éven felülieknek való a T2 meg a 38 felettieknek!Én ezt pedzegettem az ajánlómban: hungariangeographic.blog.hu/2017/02/24/trainspotting_2_a_fiuk_megoregedtek_de_nem_lettek_bolcsebbek

hannigabi 2017.02.26. 14:43:08

@Hungarian Geographic: Most jól értem, hogy valaki csak akkor fogja élvezni a MÁSODIK részt, ha az ELSŐT 38+ évesen látta?

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2017.02.26. 15:04:18

@hannigabi: A 15 éves gyerek is élvezheti a 18 éven felülieknek való pornót. Az egy más kérdés, hogy értelmezni és a helyén kezelni a látottakat képes-e? Kicsiben a pornó ugyan az, mint nagyobban a T2. Hány éves vagy?

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2017.02.26. 15:41:21

@hannigabi: Majd nézd meg, amikor meg fognak szaporodni a "filmkritikák" nem igen lesz olyan 38 évnél fiatalabb, akinek tetszeni fog a T2. Illetve az anno 20 éve is koravén balfékek akik bár 38 felettiek, azoknak sem fog lejönni a film üzenete. Akik meg a korban vannak, és élték a 20 évvel ezelőtti fiatalok lázadását, meg teljesen el lesznek ájulva. Boyle ezen alkotása nem művészet, hanem tudomány...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.02.26. 16:57:02

@Hungarian Geographic: Ha jó a film, lesz róla másodvélemény. Vannak a szerkesztőségben fanok. :)

mojoking77 2017.02.26. 17:50:13

@hannigabi: Szolj legkozelebb, ilyet en is rittyentek, sot :)

hannigabi 2017.02.26. 18:00:21

@mojoking77: Akkor hát várom facebook üzenetben vagy a supnat e-mailre a T2 kritikádat, miután megnézted a filmet! :)

WatchFun 2017.02.27. 18:46:59

Megjelent könyvben magyarul a Trainspotting, a T2 (Pornó magyar címmel), sőt egy előzményregény, a Skagboys is.
Olvasva is szenzációs, a Trainspotting első része jól visszaadja a könyvet. Ha ezt tudja a T2 is, én nem fogok csalódni.

WatchFun 2017.02.27. 18:49:41

Amúgy van akinek tetszik: rottentomatoes 79%,(6817 users), imdb: 7.8 (13.401 szavazat alapján), ez azért talán nem pont 4/10...

hannigabi 2017.02.28. 00:56:08

@WatchFun: Mondtam én, hogy csak olyan emberek vannak, akiknek nem tetszik? Szerintem nem. Számomra ez 4/10, és meg is indokoltam, hogy miért. Hidd el, kurvára leszarom, hogy milyen százalékok vannak rottenen, ájemdíbín vagy metacriticen. Ha szeretted az elsőt ezt is szeretni fogod. Én nem szeretem az elsőt (ugyanakkor jó filmnek tartom), így nekem ez még kevésbé tetszett. Ennyi.

WatchFun 2017.03.02. 07:45:04

hannigabi: Könyvben olvastad valamelyiket? Én szerettem az elsőt olvasva is, vásznon is, úgyhogy várom a folytatást.
(Azért az nagy fless, hogy 20 évvel később ugyanazt a bandát össze lehetett szedni, nem? :)
süti beállítások módosítása