[Supernatural Movies]

Alien: Covenant - A középszerűség neve: Halál

2017. május 16. - Lakat Barnabás

Ridley Scott tíz évvel a Prometheus eseményeit követően veszi fel a fonalat és tér vissza az általa megalkotott stílusteremtő franchise-hoz, hogy továbbgördítse a cselekményt, ami majd végül elvileg elvezet az első filmig. Mármint hogy A nyolcadik utas: a Halálig. Hálátlan és valljuk be, sok esetben teljesen felesleges is előzményfilmeket készíteni. Hálátlan, mert az embert, főleg, ha akkora klasszikussal van dolga, mint az Alien, hatalmas felelősség és rajongói nyomás terheli, még akkor is, ha történetesen ő hozta tető alá az eredetit is. Hiszen láttunk már csúnya példákat erre is, igaz George Lucas? És felesleges, mert az alkotók ilyenkor hajlamosak túlmagyarázni dolgokat, amivel könnyű mítoszokat lerombolni, és megfosztani az eredeti műveket a jóleső rejtélyességtől.alien-covenant-fill_jpg_pagespeed_ic_rpycbs72kx.jpg

A Prometheus aztán eléggé meg is osztotta a közönséget, bár összességében kudarcnak korántsem volt nevezhető. Magam is azok közé tartozom, akik elégedettek voltak az öt évvel ezelőtt látottakkal, mert látszott, hogy Scott tisztelettel és határtalan lelkesedéssel nyúlt saját teremtményéhez, összességében pedig baromi jól szórakoztam. A fanyalgók pedig leginkább azt rótták fel a film hibájának, hogy ahelyett, hogy megválaszolná a felvetett kérdéseket, még többet generál és kissé túlkomplikálja ezt az egész űrszörnyes univerzumot. Valamint sokan azt is, hogy nem is voltak benne alienek, amit mondjuk sosem értettem, mert tulajdonképpen de. Csak hát még a meglehetősen gyors evolúciójuk kezdeti szakaszában. Szóval sokan kissé csalódottan hagyták el a filmszínházakat, kérdésekkel teli, xenomorphoktól megfosztva, pedig nyilvánvaló volt, hogy lesz majd folytatás, ami majd  - remélhetőleg – ad válaszokat és veszedelmes, nyáladzó bestiákat is.

Ez a folytatás pedig nem kevés huzavona és egy Neill Blomkamp rendezésében majdnem, de aztán sajnos mégsem elkészült film után az Alien: Covenant-ban manifesztálódott. A filmben, ami kicsit olyan, mint A nyolcadik utas: a Halál, kicsit meg mint a Prometheus, hiszen annak egyenes ági folytatása, csak éppen sajnos mindkettőnél gyengébb.alien-covenant-trailer-breakdown-1.jpg

Pedig a földszerű bolygóra gyarmatosítókat szállító csapat története igazán ígéretesen kezdődik. Hangulatában erősen emlékeztet a klasszikus elődre, elsőre pedig a csapat is egészen jónak tűnik, olyannak, ami majd szolgáltat maradandó karaktereket. (Danny McBride a fedélzeten!)  Egy tragikus kimenetelű balesetet követően aztán az újdonsült kapitány szerint kézenfekvő, ám nyilvánvalóan elhamarkodott döntést hoznak. Nem a kiszemelt, még hét évnyi útra lévő kolonizálandó bolygóra mennek, hanem egy sokkal közelebbire, amiről véletlenül fogtak egy jelet. Ennél a pontnál azért némileg rezgett nálam a léc, pedig könnyen el tudok siklani a filmek logikai hiányosságai felett, hiszen sokszor – mint ez esetben is - a cselekményt szolgálják. De azt azért nehéz volt elhinnem, hogy tragikus baleset ide vagy oda, sutba dobnak egy tíz éves tervezés eredményeképp létrejött missziót, egy ez idáig ismeretlen,  feltérképezetlen bolygóért, mindezt egy kósza rádiójel miatt.

Ezért a kissé suta plot twist-ért aztán jócskán kárpótol az, ami az érthetően feldúlt, ám mégis kissé következetlen csapatra vár. Nem más az ugyanis, mint a vegytiszta horror. És komolyan mondom, annyira intenzív és brutális pillanatok következnek ezután, melyekre minden Alien rajongó olyan bőséggel folyathatja a nyálát, miképpen egy felajzott xenomorph tenné. Kín, szenvedés, vér, szétrepedő testek, avagy a születés csodája, úgy, ahogy azt annak idején Hans Rudolf Giger (az eredeti film látványtervezője) megálmodta. Tényleg iszonyat hatásos az egész, és már kezdtem örülni, hogy a végén majd azt mondhatom, hogy igen, ez a legkirályabb Alien film A bolygó neve: Halál óta.alienmaxresdefault-5.jpg

Ám ekkor megjelent a Prometheusból ismerős David (Michael Fassbender) és jól elbarmolt mindent. Egyrészt innentől úgy leül a film, hogy azt már csak az amúgy eléggé elkapkodott finálé volt képes felrázni, másrészt Fassbender android karaktere kimondottan irritáló lett. Érthető ugyan, és nem is rossz a koncepció, miszerint egy ember által alkotott, ám annál bizonyos szempontból tökéletesebb lény teremtővé szeretne válni, ám ahogy ez elő van adva az hagy némi kívánnivalót maga után. David ebben a filmben olyan, mint egy túlírt James Bond gonosz, folyvást a szituációhoz illő szépirodalmat idéz, és a távolba révedve ecseteli terveit. Mindezeken felül egy arcpirítóan kínos jelenet is köthető hozzá, melyben furulyázni tanítja (!) a szintén Fassbender által játszott, kvázi testvérét. Na ne már. Ezeket a dolgokat pedig a mint mindig, most is baromi dögösen kinéző xeno, az egészen jó zuhanyzós jelenet és a sebtében lezavart, amúgy A bolygó neve: Halálra emlékeztető végső leszámolás sem tudja feledtetni.  Kapunk tehát egy erős kezdést, egy meglepően lagymatag folytatással és egy mondhatni korrekt lezárást. Ennél azért többet vártam és azt kell, hogy mondjam, valószínű, hogy Neill Blomkamp most már tutira soha el nem készülő filmjével jobban jártunk volna. A bolygó neve: Halál óta pedig még mindig a harmadik rész a legjobb. Kár.

6/10

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr3712509451

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hamisan csengő űrszimfónia – Alien: Covenant filmkritika 2017.05.17. 06:41:13

Kik vagyunk? Honnan jöttünk? Van-e célja a létezésünknek vagy csupán véletlen evolúció melléktermékei vagyunk? Ezek a kérdések olyan nagyok, hogy a legtöbben tudomást sem veszünk róluk. Szemünket behunyva, arcunkat a másik irányba fordítva inkább megné…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adt 2017.05.17. 18:58:03

"A bolygó neve: Halál óta pedig még mindig a harmadik rész a legjobb. Kár."
Ezt komolyan gonolod? :-D :-D
A Vegso megoldas:Halal volt az , ami agyon vagta a sorozatot. Akkora pofont adott neki, hogy igazabol meg csak most kecmereg ki belole szep lassan igy kozel 20 ev utan. Egyertelmu hogy a masodik resz utan az elso, azaz a Nyolcadik utas a halal (Alien ) a legjobb.

Csaba121 2017.05.17. 19:41:19

Nos, a második rész egy gagyi akciófilm, semmi extra. Míg az első részben azzal az egy aliennel is alig végeznek, a másodikban meg tucatjával támadókat lövik halomra. Az első részhez képest ez rém nevetséges faszság volt...

Kyria 2017.05.17. 20:20:08

A "Végső megoldás" szerintem az eddig látottak közül a legrosszabb volt, semmi másra nem emlékszem, csak hogy összevissza rohangálnak azokon a rohadt folyosókon és hogy a végén Ripley leveti magát az éppen kikelő Alien-nel...szabályosan fellélegeztem, hogy hurrá, vége van már végre! (Mármint a filmnek.)
A "Bolygó neve"-ben ellenben volt történet, feszültség, akció, ráadásul a látványvilága sem volt annyira gagyi mint az első résznek (sőt, emlékszem, még könyvben is olvastam és úgy is nagyon jó volt). A Prometheus nekem kimondottan tetszett, ha azt a vonalat folytatta volna, szívesen megnézném. Az öncélú horror viszont nem köt le...de hát gondolom, itt is a kasszák csilingelése az elsődleges.

hannigabi 2017.05.17. 20:36:09

@Csaba121: Te vagy a lélekállatom.

Zirowe 2017.05.17. 21:23:51

"A fanyalgók pedig leginkább azt rótták fel a film hibájának, hogy ahelyett, hogy megválaszolná a felvetett kérdéseket, még többet generál és kissé túlkomplikálja ezt az egész űrszörnyes univerzumot."

Nem, a fanyalgóknak, köztük nekem, az volt a bajuk, hogy az egész sztorinak nem volt értelme, tele önellentmondásokkal és gyakorlatilag kreténekkel.
Kezdve a percenként máshogy működő fekete trutyival, folytatva a térképész drónokkal felszerelt tudós, aki eltéved, és napestig lehetne folytatni.

Ez a film pedig..
Te jó Ég.
De nyilván, akinek bejöttek az előzőnek az ostobaságai, annak ez is remekmű lesz.

MEDVE1978 2017.05.17. 22:41:30

Riddley Scott gyakorlatilag csinált egy klasszikus horrort. A baj az, hogy valószínűleg ez önmagában elég lapos lesz. Sajnos úgy gondolom, hogy a NEil Blokamp féle film nem fog már megszületni. Holott a harmadik résszel szúrták el végleg ezt a sorozatot. A neten meg lehet nézni, vannak róla információk, hogy a harmadik rész sztoriját évekig írták és újraírták folyamatosan, talán ezért lett ennyire rossz. Hatalmas hiba volt kinyírni Bishopot, Newtot és Hickset. Ezért örültem, hogy lehet valami alternatíva, ahol a második rész után valami hasonló mehet tovább. De nem, Scott világossá tette, hogy az ő Prometheus 2-je menjen inkább helyette.

Nálam egyébként máig üti a negyedik rész a harmadikat, elsősorban Ron Pearlman miatt, aki nagyon meggyőzően játssza benne az őstulkot. Utána viszont full elásható, míg az Alien vs Predator 1 még valami halvány minőséget mutatott, a második rész már nem. A Prometheus akár viszonylag jó is lehetett volna, ha nem vágnak ki belőle olyan jeleneteket, amelyek szükségesek a megértéséhez, illetve, ha kicsit okosabb, logikusabb a forgatókönyv. Pl: idegen bolygó, veszélyes környezet. Kutató mit csinál, bemegy a barlangba és hozzáér az idegen anyaghoz. Vagy hatalmas űrhajó akar ránk esni, ami hosszúkás. Mit teszünk? Nyilván egyenesen rohanunk előre, nem oldalra.... Mindezt a főhös esetében kb. 2 órával egy hasi műtét után....

Lakat Barnabás · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.05.18. 09:16:36

@adt: Igen, komolyan gondolom. A mondatot pedig félreértelmezted, nem azt írtam, hogy szerintem az Alien 3 a második legjobb a sorban A bolygó neve... után, hanem, hogy az azóta eltelt időben az a legjobb, ami készült. Ezzel lehet persze vitatkozni, kinek mi. De ismerek olyat, aki egyetért velem.

Lakat Barnabás · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.05.18. 09:27:27

@Csaba121: Gagyi akciófilm? Akkor milyen szerinted a jó akciófilm? :) Amúgy meg igen, tucatjával lövik benne a dögöket, ugyanis a film szereplői katonák, és van mivel lövöldözniük, míg az elsőben megszeppent melósok vannak fegyverek nélkül. Nem is értem hol itt a hiba? Arról nem is beszélve, hogy bazi nagy fegyverek ide vagy oda, a második részt sem élik túl olyan sokan. Szóval következetlenségnek nyoma sincsen, az Aliens kib*szott jó film, úgy ahogy az első is. Valamint totál más a stílusa, mint az elődnek, mint ahogy a következő két rész is teljesen különböző, és ha engem kérdeztek, pontosan ettől a sokszínűségtől - meg attól, hogy mindegyik rész kezelhető önálló egészként - , volt jó a sorozat.

Lakat Barnabás · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.05.18. 09:28:44

@Kyria: Az első rész látványvilága gagyi? :D Na jó...

bontottcsirke 2017.05.18. 11:25:47

Szombaton nézem meg, de valószínűleg egy faszság lesz az egész, mert ugye 120 percbe nehéz manapság akármilyen tartalmat is gyömöszölni, másrészt meg a harmadik részt kellett volna megcsinálni normálisan, mert annak még indolkolt volt a leforgatása, hogy egy normális trilógia legyen.

Ez sajnos nem sikerült és mindenféle bábjáték sikeredett folytatás révén. A prometheus is egy felejthető vasárnapi tekerjünk bele film, nem várom hogy a covenant sokkal jobb legyen.

Ez olyan mint a Metallica a fekete album után fel kellett volna oszlani. JObb a csúcson abbahagyni.

Kyria 2017.05.18. 17:44:56

@Lakat Barnabás: Ó, jaj, jajj, JAJJJ! Annyira tudtam, hogy erre jön a felhörrenés! Megyek is a sarokba, hamut szórni a fejemre...
süti beállítások módosítása