[Supernatural Movies]

Tűz és vér - Trónok harca 7. évad 4. rész

2017. augusztus 07. - Mikesi Tomi

A rövidített évad feléhez érkeztünk, miközben a Faltól délre mindenki a Vastrónra pályázik, az igazi fenyegetés továbbra is az emberek birodalma felé tart. SPOILERES ÍRÁS!

kepernyofelvetel_181.png

Az epizód elején Bronn egy nagy erszény aranyat kap Jaimetől, a Lannister ígéretének megfelelően. A háttérben még látszik Égikert, Bronn meg is jegyzi, esetleg, az a kastély megfelelne neki. Jaime persze nem veszi túl komolyan és elküldi a két Tarlyval, hogy sürgessék meg a termények beszedését a környékbeli parasztoktól.

Cerseit a Vasbank küldötte udvarolja körül, mondván milyen nagy teljesítmény, hogy egy összegben fizeti ki a hatalmas tartozást. A királynőt ez nem túlzottan hatja meg, elmondja, hogy számít a bank segítségére hatalmának megszilárdításában, pontosabban abban, hogy támogatnák az Essosi Arany Kompánia felbérlését.

Kisujj odaajándékozza Brannak azt a díszes tőrt, amellyel még az első évadban megpróbálták meggyilkolni a lebénult fiút. Bran látszólag többet tud, mint amennyit elárul, Kisujj pedig azt mondja, nem tudja, kié volt ez a tőr, miközben Bran szüleinek korábban már bevallotta, hogy az övé. Úgy tűnik, Kisujjnak egyre kevésbé van befolyása az események felett. Meera Reed jön Branhez, búcsúzni készül. A fiú ezt teljesen közönyösen fogadja és egy kurta köszönömmel zárná le a dolgot. Meera ezen érthetően kiakad és elsorolja, milyen áldozatok kellettek ahhoz, hogy végül Deresbe érjenek. Bran ekkor magyarázatot ad arra, ami egy ideje a nézők kíváncsiságát is furdalta, vagyis, hogy miért viselkedik olyan furcsán. Mióta ő lett a Háromszemű holló, már sosem lehet igazán Brandon Stark, korábbi személyisége elveszett, sokkal fontosabb feladatok várnak rá.

kepernyofelvetel_186.png

Arya is hazaér. Hosszú évek óta halottnak hiszik, a kaput őrző két balfácán pedig nem is hisz neki emiatt. Végül bejut a várba, első útja pedig a kriptába vezet, hogy lerója kegyeletét édesapja emlékének. Itt talál rá Sansa, akivel már sokkal inkább megtalálják a közös hangot, de Deres úrnőjének rá kell döbbennie, hogy az elmúlt évek mindkét testvérét nagyon megváltoztatták. A húgát ezután Branhez vezeti, aki odaadja Aryanak a valyriai acélból készült tőrt, amit Kisujjtól kapott. Arya listája is szóba kerül, valamint, hogy eredetileg Királyvárba tartott, hogy megölje Cerseit. Arya kevésbé lepődik meg Bran képességein, mint Sansa tette, érthető, végül is ő bárki arcát képes felölteni.

Daenerys és Missandei éppen a tolmács és Szürke Féreg kapcsolatáról beszélgetnek, mikor Jon arra kéri a királynőt, hogy kövesse, mert mutatni akar neki valamit. Sárkánykő egyik barlangjába vezeti, ahol megmutatja, szinte kiapaszthatatlan sárkányüveg forrás található. Egy belső barlangban pedig az Erdő Gyermekeinek rajzait, amin látható, hogy együtt küzdöttek az emberekkel a közös ellenség ellen, a Mások ellen. (Ami annak ismeretében érdekes, hogy az Erdő Gyermekei hozták létre a Másokat az emberek ellen.) Daenerys meglepően elérzékenyül és közli Jonnal, hogy harcolni fog Északért, harcolni fog az északiakért. Ha Jon letérdel előtte. Jon erre kerek-perec megmondja, hogy a népe sosem fog elfogadni egy déli uralkodót, azok után, amiken keresztül mentek. Daenerys válasza erre az, hogy dehogynem, ha a királyuk térdet hajt. Ebben a jelenetben Daenerys és Jon kapcsolata már teljesen más irányt vesz, szemmel láthatóan vonzódnak a másikhoz. A csavart ebben a dologban az jelentheti, ha kiderül, hogy Jon ereiben is Targaryen vér folyik, vagy pedig, hogy Jon visszatért a halálból. Hogy ezekre mikor derül fény, azt nem tudhatjuk, de a kettejük viszonya a sorozat meghatározó eleme, nem olyan elborult ötlet, hogy A tűz és jég dala rájuk vonatkozik.

kepernyofelvetel_197.png

Tyrion és Varys fogadják őket, mikor visszatérnek és közölnek néhány kellemetlen hírt. Daenerys haragra gerjed, még Tyrion hűségét is megkérdőjelezi, de mikor a tanácsadói megfontol lépést javasolnak, Jonhoz fordul. Észak királya azonban a többiek pártját fogja és elmondja, ha a sárkányaival várakat és városokat éget fel, semmiben sem különbözik az apjától, vagy Cerseitől. Ez a válasz nem az, amit a királynő hallani akart, de ezúttal ez sem tántoríthatja el a tervétől.

Podrick és Brienne edzését megszakítja Arya, mondván, régen gyakorolt már. Brienne a fegyvermestert javasolja, de Arya ragaszkodik Briennehez, hiszen ő győzte le a Vérebet is. Fentről Sansa és Kisujj figyelik a harcot. Brienne először visszafogottan támad, így Arya kétszer is felülkerekedik könnyed mozdulatainak köszönhetően. Ekkor Brienne, látva, hogy valódi ellenfelére akadt, teljes erejével nekiront, kis híján győzedelmeskedik, végül azonban döntetlennel zárul a párbaj. Sansa újfent szembesül vele, mennyire megváltoztak a testvérei. Kisujj pedig illedelmesen meghajol, Arya arcára, ezt látva, ráfagy a mosoly. Most már annyi ember néz Kisujjra ferde szemmel, hogy a helyében komolyan aggódni kezdenék. Arya listáján már csak két név van, Cerseié és a Hegyé. Cersei egy jóslatból tudja, hogy vele a fivére fog végezni, hogy melyik, az még kérdés, a Brienne elleni harcot látva azonban elképzelhető egy életre-halálra vívott párbaj Arya és a Hegy között.

Ser Davos igen jó megfigyelő, szóvá teszi Jonnak, hogy a királya tetszését szemmel láthatóan elnyerte Daenerys Targaryen. Jon nem is tagad, csak annyit mond, hogy erre most nincs idő. Missandei elmondja nekik, hogy sok ezer emberhez hasonlóan, nem azért követi királynőjét, mert egy számára ismeretlen király gyermeke, hanem, mert hisz benne. Ebben a pillanatban befut egy Greyjoy-hajó. Theon és az életben maradt katonák partot érnek. Jon torkon ragadja Theont és közli vele, hogy csak azért nem öli meg, mert megmentette Sansát. Mikor a Greyjoyok a királynő holléte felől érdeklődnek, Jon elmondja nekik, hogy ő elment.

kepernyofelvetel_205.png

A következő jelenetben a Lannister sereget láthatjuk. Randyll Tarly jelentése szerint az arany megérkezett Királyvárba, a menetoszlop felgyorsítására a korbácsolást javasolja. Jaime és Bronn Dickon Tarlyhoz lovagolnak, Bronn persze nem bírja ki csipkelődés nélkül, de a felhőtlen beszélgetésüket hamarosan megszakítja a távolból hallatszódó lódobogás. Hallhatóan egy hatalmas sereg közeledik. A katonák felkészületlenek és nem tudnak  időben csatarendbe állni. Feltűnik a dothraki horda, de még ha a menetoszlop ezen része meg is tudná állítani őket, ami a hatalmas túlerejük miatt kétséges, a semmiből megjelenik Drogon. A sárkánnyal pedig nem tudják felvenni a harcot, Drogon seperc alatt mészárszékké változtatja a csatamezőt. Olyan borzalmak következnek, amit a néző a saját ellenségeinek sem kívánna. A sárkánytűz nem kíméli a dothrakiakat sem, láthatjuk, ahogy porrá égeti a katonákat. Jaime és Bronn megpróbálnak szembeszállni vele, de a hagyományos nyilak elől a sárkány játszi könnyedséggel tér ki, ami mégis eltalálja, meg sem tudja sebezni. Ahányszor csak lesújt, Drogon után csak halálsikolyok és felperzselt holttestek maradnak. Bronn a nyílvetőhöz vágtat, amelyet Qyburn készítetett. Tyrion egy dombtetőről figyeli, ahogy a dothrakiak a menekülő katonákat sem hagyják futni és láthatóan értetlenül áll a pusztítás előtt, pontosan ez az, amit el szeretett volna kerülni. Az első hatalmas íjvessző még Daenerys feje mellett repül el, de aztán Bronn céloz és kivár, míg a sárkány közelebb nem ér. A lövés ezúttal talál, és mélyen belefúródik a sárkányba. Első látszatra talán meg is öli, de hiába ilyen eszméletlenül tökös legény Bronn, a sárkányokkal még egy ilyen fegyver sem veheti fel a versenyt. Miután felégette Qyburn fegyverét, Daenerys a csatamező kellős közepén landol, hogy kihúzza a Drogonból a hatalmas íjvesszőt. Tyrion a következőt látja: a fivére Jaime egy lándzsát méreget a szemével, hogy egy végső rohamra induljon vele és megölje Daeneryst, aki a sebesült gyermekével van elfoglalva. Jamie pedig pontosan ezt teszi, felkapja a fegyvert és vágtázni kezd. Látjuk, ahogy Drogon széttátja a száját, a tűz pedig mindjárt mindent feléget, mikor valaki oldalról bele nem veti magát Jaimevel együtt a tengerbe, megmentve a lovag életét.

kepernyofelvetel_175.png

Tyrion valószínűleg borzasztóan dühös lesz Daenerysre, amiért az a tanácsa ellenére több száz katonát mészárolt le, ráadásul kis híján megölte a bátyját is, az egyetlen embert a családjában, akit szeretett. Reméljük, hogy Jaime nem halt meg, hogy vele mi lesz, azt el sem tudom képzelni, a csata közben látszódott, mennyire jó katona is, mennyire a szívén viseli a serege sorsát és, hogy egy érző ember. Jaime és Bronn, akinek volt mersze szembeszállni egy sárkánnyal, felbecsülhetetlen szövetséges lenne, talán Tyrion abban reménykedik, hogy a saját oldalukra tudnák állítani őket. Ez azonban ezután a mészárlás után kétséges, Bronn ugyan egy várért és elég aranyért bárki oldalán harcba szállna, de Jaime, hiába kezd elfordulni nővérétől, szemtanúja volt, hogy milyen öldöklésre képes egy sárkány. Képzeljük el, mi lett volna, ha mindhárom megjelenik. Daenerys tette egyik tanácsadója számára sem elfogadható, Jon is ellene van, így ennek komoly következményei lesznek.

A negyedik epizód jórészt Deresben, Sárkánykőn és Királyvárhoz közel játszódott, rengeteg fontos dolog történt. A Stark család megmaradt tagjai egyesítették erejüket, Daenerys és Jon hamarosan szövetségre lépnek, egymás bizalmát már elnyerték, a Lannisterek pedig most először megtapasztalhatták, mivel is állnak szemben. Cerseinek és Qyburnnek ki kell találniuk valami komolyabb fegyvert a sárkányok ellen, mert feltehetően az íjvetőre legközelebb már fel lesznek készülve a sárkányok. Ha az arany valóban megérkezett Királyvárba, hamarosan friss haderővel szállhatnak harcba, ráadásul a Makulátlanok továbbra is Casterly-hegynél várakoznak. A helyzet tehát tovább fokozódik, miközben az északi fenyegetés már két rész óta meg sem jelent a sorozatban. Még három epizód hátra van, egyre közelebb az évad vége, visszafojtott lélegzettel várjuk, mit hoz majd a lezárás. Elképzelhető, hogy ebben az évadban csupán a belső viszályok fognak rendeződni, a Másokkal pedig igazán csak az utolsó évadban szállnak szembe Westeros megmaradt vezetői. 

Az HBO Go linkje

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a
 Facebookon és a Twitteren                           

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr8812725870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petrow 2017.08.08. 08:50:59

Mit is írtam az előző részhez?
Remélem, Danny nyom egy Field of Fire-t - és lőn. Ha ez fan service, hát legyen, de nekem ez az eddigi legjobb epizód. Az évad minden eddigi hülyesége megbocsátva.

A csatához:
- a Lannisterek fel tudtak fejlődni, pont ez mutatta, hogy mennyire jól képzett haderő
- a Dothrakiakat Drogon nélkül sem tudták volna visszaverni, ahogy Robert is mondta, nyílt színen verhetetlenek
- Jaime max hadifogoly lesz, ez után a mészárlás után tiszta sor, hogy Danny ugyanolyan rossz, mint a hugicája

Mikesi Tomi 2017.08.08. 12:10:19

@Petrow: Szerintem is az évad eddigi legjobb része, de remélem, ezt még sikerül felülmúlni, legalább az utolsó résszel.
A csatához:
- Direkt mutogatták, hogy Jaime, Bronn és Dickon beszélgetése közben a katonák egy része a sziklákon alszik, Randyll Tarly a korbácsolást emlegette, Arya erdei találkozása a Lannister katonákkal is azt mutatja, hogy ez már nem a régi gárda. Jaime, Bronn és Randyll nagyszerű katonák és Jaime tényleg rendkívüli hadvezér. Az Égikerti felvonulás is inkább egy erődemonstráció volt, mint valódi csata, legalábbis a sorozatban mutatottak alapján. Szerintem a jól képzett haderő majd ezután érkezik Essosból.
- Igazad van, a dothrakiakról tényleg ezt mondta Robert király!
- Jaime és Bronn szerintem elkerülik a fogságot, de Jaimet ismerve, nem fog oldalt váltani. Ahhoz a párosuk meg túl jól működik, hogy most kiírják őket a sorozatból.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2017.08.08. 21:05:10

"és mélyen belefúródik a sárkányba" - helyett: alig fúródott bele. elég nagy dramaturgiai hiba volt ez, meg az is hogy látszik: a nyíl túl kicsit, még ha mélyebbre fúródik akkor is csak szúnyogcsípés

nevetőharmadik 2017.08.08. 21:24:24

@Petrow: Most nem azért, de hogyan kell csatában győzni mészárlás nélkül?

Petrow 2017.08.08. 22:09:18

@nevetőharmadik: Pl hagyod futni a vezér nélkül visszavonuló katonákat, vagy elejted őket hadifogolynak. Ez mondjuk nem túl kompatibilis a dothraki harci doktrínával, de az esélyt sem adta meg, pl egy ultimátummal, mielőtt felperzselte a soraikat. Itt a shock & awe volt a cél.

Carmichael 2017.08.09. 00:04:10

Bocs, de honnan is tudjuk, hogy Dany nem fogadta meg Jon tanácsát? Kastélyok és városok (tehát ártatlan polgári áldozatok) olvasztását ellenezte a jól sikerült beszédében, amit Tyrion is megtett ugye korábban.
Miért ne vetette volna be viszont a szükséges erőforrást egy harci helyzetben, a csata megnyeréséhez és a saját veszteségei csökkentéséhez? Nem láttuk a Lannisterek mit műveltek a Tyrelekkel pár nappal korábban, de az sem egyenlő erők küzdelme lehetett...
Nagyon jól sikerült készítők szándéka, hogy a csatát/pusztítást Jaime szemszögéből mutassák be, mert a fél net mára Dany-t utálja és a Jamie/Bronn párost isteníti. 6 évadot vártak Drogonék belépőjére, oszt tessék. : )
Bezzeg a Meereeni a flotta tizedelésénél nem voltak erkölcsi aggályok.
Jaime meg a hős lovag, aki fehér lovon, dárdával nekimegy a fegyvertelen, zéró harci tudású Dany-nek hátulról...bírom a srácot, tökös volt és kétségbeesett, és látott egy lehetőséget, hát megragadta. Ezért is sz..r ügy a háború. Kb. ilyen hősöket csinál. Hát volt itt igaza bárkinek is? :))

Sólyom Tomi 2017.08.09. 10:28:03

A gonosz sárkánykirálynő ártatlan megélhetési tömeggyilkosokat öl halomra - felfoghatatlan kegyetlenség!

Mikesi Tomi 2017.08.09. 20:43:16

@Carmichael: Leginkább Tyrion reakciójából látszódik, hogy Daenerys a tanácsadói szerint most elvetette a sulykot. Persze, ilyen a háború és én sem a Lannistereknek szurkolok, Daenerys viszont az élelmet égette fel a Drogonnal, amire nekik is nagy szükségük lenne. Lehet, hogy megfogadta Jon tanácsát, végül is, meglepően jóba lettek mostanra.
@Sólyom Tomi: Hat évadon keresztül tényleg ilyen katonákat láthattunk, csak a hecc kedvéért gyilkoltak és kegyetlenkedtek.

Sólyom Tomi 2017.08.10. 07:56:45

@Mikesi Tomi: Megélhetésit mondtam, az cseppet sem hecc. Például a mintakatonáknak beállított Lannisterek ugyebár többek között patkányokkal kínoztak embereket egy kis mellékes reményében. Ehhez képest elégni kéthetes luxusutazás Hawaiira.

Mikesi Tomi 2017.08.10. 11:42:35

@Sólyom Tomi: De hát a megélhetésük biztosítva volt. Mellékes reményében és gyakran csak pusztán szórakozásból kínoztak és gyilkoltak embereket, a negyedik évadban A Vérebet meg is hívja egy katona, hogy tartson velük a Királyvárba tartó úton, amíg a király színeit viselik, azt tehetnek, amit csak akarnak.

Sólyom Tomi 2017.08.10. 11:45:41

@Mikesi Tomi: Igaz, ilyen példák is vannak. Őszintén szólva azt hittem, ironizálsz, és "makulátlannak" gondolod őket, de akkor ezt benéztem :-)

Mikesi Tomi 2017.08.10. 14:17:52

@Sólyom Tomi: Az a néhány katona és Ed Sheeran, akikbe Arya belebotlott a jóindulatú 1 százalék lehetett, de az is lehet, hogy a Lannisterek kénytelenek ilyen fiatal, képzetlen katonákkal feltölteni a soraikat. Az kérdés, hogy az Arany Kompánia harcolni fog-e Cersei oldalán, de ha igen, az érdekes lehet, nekik és a sárkányoknak van közös múltjuk.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2017.08.10. 15:25:19

Van az íj, meg van a nyílvessző. Aztán van a számszeríj, ami ha nagy, és állványon van, akkor általában skorpió a neve. A lövedéke "tüskétől" a dárdáig minden lehet, íjvesszőnek viszont soha nem hívják.

Mikesi Tomi 2017.08.10. 17:07:56

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Íjjal, számszeríjjal, vagy nyílvetővel (íj)vesszőt, nyilat lő ki, aki használja, esetleg hajítódárdát. Az ókori rómaiak valóban használtak skorpió nevű nyílvetőt, Jaime is így nevezte a nyílvetőt. Elnézést, ha pontatlanságommal megsértettelek, a "hatalmas íjvessző" szerintem egészen jól lefedi azokat a vas nyilakat.
süti beállítások módosítása