[Supernatural Movies]

Mese a srácról, aki egyetlen egy ütéssel lever bárkit - One-Punch Man

Sorozatajánló és évadkritika

2017. augusztus 24. - Fincherista

Gamma-sugárzás, pókcsípés, szülői vagyon és egyéb külső tényezők. Ezek az amerikai szuperhős-recept kihagyhatatlan hozzávalói. A japán receptúra mást javasol: fizikális és mentális korlátainkat túllépve eddzünk kitartóan, hogy mi legyünk a legjobbak. Saitama ezt olyan alázattal tartotta be, hogy ma már bárkit és bármit legyőz egyetlen egy ütéssel. Nem elgépelés, tényleg egyetlen egy csapás kell a győzelméhez. Végtelennek tűnő hatalma azonban legalább akkora kárhozat is, hiszen mindaz a hősi küzdelem, amire vágyott, vágyálom maradt csupán, ugyanis nincs méltó ellenfele. Motivációját is elvesztette, félelmet már nem is érez, csak tengeti napjait annak reményében, hogy egyszer szembekerül egy olyan harcossal/szörnnyel, aki nem találja magát a túlvilágon első csapását követően.

opm.png

“Hobbihős” - tartja magáról. Hát valóban nehéz is lenne “teljes munkaidőben” űzni az ipart, ha egyszer neki egy pisiszünet tovább tart, mint egy óriás térdre kényszerítése. Nem is ismeri senki a városban, a legtöbben lemaradnak villámküzdelmeiről, aki meg találkozik vele, egyszerűen nem hiszi el, hogy ekkora hatalommal rendelkezhetne ez az apró, köpenyes kopasz. Fordulatot életében a Genosszal való találkozása hoz, aki látván Saitama erejét, menten esedezik, hogy a kopasz fogadja fel tanítványának. Nem szívesen, de elvállalja a felkérést, azonban kettejük “hobbihősködése” kifizetődőnek bizonyul, lévén hosszú idő után végre egy új célt talál magának: hivatásos, bejegyzett szuperhőssé akar válni, hogy hatalmával egyenértékű népszerűségre tegyen szert.

A már-már spleeni felkonferálás ne vezessen félre senkit, nincs itt nagy drámázás, anime/manga és kaiju-szatíra ez kérem, méghozzá a legpazarabb fajtából! Emlékezzünk csak vissza, hogy Son Gokuék kalandjainál a nyaraink egyharmada elment a western-filmeket idéző hatásszünetekkel, hosszas bemutatkozásokkal, eredet-történetekkel és motivációk taglalalásával, aztán jött két hónap tömény püfölés. Na, Saitama ezzel szemben nem egy türelmes figura, leordítja azt, aki nem tudja 20 szóban elmondani a lényeget, a küzdelmei meg, hát... az első ütéséig tartanak. Ezt az egy poént ugyanakkor meglepően sokféleképpen lehet elsütni, így hiába a repetitivitás, minden egyes alkalommal mosollyal a arcomon konstatáltam a főhős győzelmeit.   

opm2.jpg

Ráadásul nem csak a köpenyes kopasz küzd a fenyegető hatalmakkal - hovatovább ő inkább a frappáns poén a küzdelmek végére -, a többi szuperhős révén (jóval) kisebb címletekben, de megkapjuk a műfaj klasszikus stílusjegyeit, mint a már említett monológokat és végtelennek ható püföléseket. Persze ezeket is humorosabb formában, de nem a látvány minőségének rovására. Olyanannyira nem, hogy a One-Punch Man vizuális téren fel is veszi a versenyt az egész estés animékkel is, a képregényes alapanyaggal tisztelettel bánó, igényesen megrajzolt animációk jó ütemű és izgalmas jelenetekké állnak össze. Zeneileg nem éreztem olyan erősnek - egyedül a főcím kellően ütős -, bár megjegyzendő, nehéz epikus csatákat felvezető kompozíciókat összehozni, ha egyszer a legtöbb küzdelem pár percnél nem tart tovább, Saitamánál meg végképp, nála még csak a zenei felvezetésig sem jutnánk el.

Valódi negatívumként viszont inkább az évad kifejezetten epizodikus mivoltát - és ebből fakadó repetitív szerkezetét - hoznám fel, még ha a végére az átívelő szál egészen pofássá is formálódik. Valamint főleg a szezon első felében érződött úgy, hogy Saitamán kívül nincs karakter, aki bármennyire is le tudna kötni, egyszerűen annyival erősebb (nem csak úgy) a többieknél. A második évadra itt lehet előrelépés, a felvezetett “szupercsapat” számos buddy comedy elemmel kecsegtethet majd, ami az első évadban már kiválóan működő verekedős poénokkal karöltve még nagyobb elemi erővel csaphatja meg rekeszizmainkat. Én mindenesetre várom a folytatást és csak ajánlani tudom a sorozatot mindenkinek, aki könnyedebb szórakozásra vágyik, szereti a képregényfilmeket, de unja a bejáratott sablonjait. Továbbá azoknak is ajánlom nyitásként, akik hozzám hasonlóan kicsit ódzkodnak az anime-sorozatoktól, viszont szívesen megbarátkoznának velük. 8,5/10

A sorozat MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr7012699655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása