[Supernatural Movies]

A balszerencse áradása még sosem volt ilyen szórakoztató

1. évad kritika

2017. november 29. - kultúrfaló

Hiába szólítanak fel minket a sorozat főcímében, hogy fordítsuk el a fejünket és ne nézzük a Baudelaire-testvérek viszontagságait, ahogyan haladunk előre a történetben, úgy válunk egyre jobban függővé. Pedig Olaf gróf személyesen figyelmeztet minket…

a9f4e689569e4d34a2450da3117160f6_1e3b011cc8f44431b3cbe3ec485c088a_header.jpeg

Lehet, hogy többen emlékeztek a 2004-es azonos című filmre, amiben Jim Carrey keltette életre zseniálisan a grófot, és Meryl Streep, Billy Connolly, Timothy Spall, Jennifer Coolidge, Cedric the Entertainer és Dustin Hoffman is játszott benne. Ebben már ízelítőt kaphattunk a Baudelaire-testvérek és Olaf összecsapásaiból. Az alapokat, hangulatot már itt megalapozták, azonban valószínűleg a nem túl jó kritikai fogadtatás miatt végül 13 évnek kellett eltelnie a gróf újbóli színpadra lépéséig. A Netflix istállójában készült szériára azonban igencsak megérte ennyit várni, nekik (és a nézőknek is) biztosan szerencsét hozott ez a baljós szám.

Maga az író, Lemony Snicket által narrált történet középpontjában a már említett Baudelaire-testvérek állnak: a legidősebb a feltaláló Violet, akinek akkor pattannak ki a fejéből a legjobb ötletek, miután összeköti a haját. Az egyetlen fiú a könyvmoly Klaus, aki sokkal érettebb a koránál és a felnőtteket megszégyenítő ismeretanyaggal rendelkezik, szinte mindenről. A legkisebb a néhány hónapos Sunny, aki hihetetlenül erős fogainak köszönhetően szinte mindent el tud rágni és éppen ezért a legkeményebb dolgokat rendszeresen ki is próbálja. Amikor a szüleik hirtelen bent égnek a házukban, a megörökölt hatalmas vagyonukat kezelő bank legbutább alkalmazottja dönt a sorsukról és legközelebbi (nagyon vicces annak bemutatása, hogy ezt mennyire sokféleképpen lehet értelmezni) rokonukhoz, a színész Olaf gróf gyámsága alá helyezi őket, aki eléggé le van égve, így innentől kezdve mindent megtesz, hogy megszerezze a pénzt.

balszerencse3.jpg

A balszerencse áradása egy roppant érdekes sorozat lett, a látványvilága és a hangulata olyan benyomást kelt, mintha Wes Anderson és Tim Burton legjellegzetesebb rendezői jegyeit vegyítették volna, és ha mindez nem lenne elég, akkor még helyenként Halottnak a csók utóérzésünk is lehet. Ezeknek köszönhetően pedig nagyon egyedi és összetéveszthetetlen egészet kapunk, amiben mindezek mellett folyamatosan ledől a 4. fal; újabb és újabb szavak jelentését tanuljuk meg; a mellékszereplők pedig sokszor karikatúraszerűek vagy egészen elnagyoltak. Az így létrejött történetet pedig még meg is fűszerezték a háttérben munkálkodó titkos társasággal és a mélyben megbúvó rejtéllyel, és ezek azok, amik annak ellenére, hogy alig tudunk meg valamit velük kapcsolatban, újra és újra a képernyő elé szögeznek, hiszen a készítők úgy szórják el a megfejtéshez majd egyszer elvezető utalásokat, mint Jancsi és Juliska a kenyérmorzsát. 

Az 1. évad 8 része 2-2-es bontásban alkot egy egészet: az így kapott 4 történet közös pontja, hogy csak a gyerekek látnak át Olaf gróf álruháin, a közelükben levő felnőttek vagy túl buták ehhez (még akkor is, ha figyelmeztetik őket Baudelaire-ék) vagy pedig azt gondolják, hogy velük úgy sem történhet semmi rossz, hiszen könnyen átlátnak majd a szitán, ha arra kerül a sor. Így a testvérek hiába kerülnek újabb gyámokhoz, akik közül még a saját árnyékától is megijedő Josephine nénikéjük (Alfre Woodard- Született feleségek) is ezerszer jobb lenne erre a feladatra, mint a gróf, azonban sajnos semmi sem tart örökké.

balszerencse2.jpg

Az, hogy ez az egész ennyire jól működik, nagyban köszönhetően Neil Patrick Harrisnek, aki egyszerűen zseniális. Szinte rá szabták ezt a szerepet és mindent meg is tesz az ördögien mesterkedő gróf bőrébe bújva. Játékának minden perce ajándék és látszik rajta, hogy élvezi és érzi a figurát, legyen szó olasz segédprofesszorról, skót akcentusú tengerészről, roppant rámenős titkárnőről vagy magáról a grófról. Körmönfont mesterkedéseinek megvalósításához pedig segédekre is szüksége van, így társulatának tagjai is folyamatosan felbukkannak: azonban sokszor inkább hátráltatják főnöküket, éppen ezért nagyon jó humorforrások is egyben.

A további szereplőket Joan Cusack (jóságos bírónő), Aasif Mandvi (a herpetológus nagybácsi), Catherine O'Hara (a bosszúszomjas volt barátnő és optikus; ő a 2004-es filmben is szerepelt), Don Johnson (a fűrésztelep főnöke) vagy Cobie Smulders és Will Arnett alakítja.

balszerencse4.jpg

Az első két rész ugyan kicsit nyögvenyelősen indult, azonban a gyengébb kezdés erőteljes folytatást kapott, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy már meg is néztük a 8 részt. Nem mindenkinek fogja elnyerni a tetszését, hiszen nem mindenki szereti ezt a stílust és humort, de aki vevő rájuk, az nagyon fogja élvezni minden percét. Utóbbiaknak jó hír, hogy 2. évad már biztosan lesz, és a 3. is feltehetően elkészül, hiszen könyv alapanyag van még, eddig Lemony Snicket 13 kötetes könyvsorozatának első 4 darabját dolgozta fel a sorozat. 8/10

A sorozat MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket Facebookon vagy Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr7413346861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása