[Supernatural Movies]

Műfajok határán - Képmás 1x01

2018. január 28. - hakos05

Ember legyen a talpán, aki a mostani dömpingben lépést tud tartani a sorozatokkal. A tavalyi évben, nem számítva a realityket, 487 került belőle az amerikai piacra. Nézőként természetesen csak néhányat lehet követni, de hogy ebből egyáltalán mennyiről lesz tudomásunk, már a marketingesek feladatkörébe tartozik. Én mindenesetre a hazai HBO nélkül arról sem tudnék, hogy létezik a Képmás (Counterpart) című sorozat. Pedig nem kisebb név a főszereplő, mint az Oscar-díjas J.K. Simmons.

counterpart_0567.jpg

Léteznek túlzsúfolt pilotok és van a Képmásé, melynek első epizódjában leginkább csak az alapfelállásról kapunk egy képet. Howard Silk ENSZ dolgozót beavatják a titokba, miszerint létezik egy átjáró egy párhuzamos világba, ahonnan most átszökött egy gyilkos és Silk épp kórházban fekvő felesége is veszélyben lehet. Ennek a finoman szólva sem bonyolult történetnek egyből a kellős közepébe kerülünk. Igen meglepő és akciódús események zajlanak rögtön az elején, melyek után a sorozat mindent megtesz, hogy ledobja magáról nézőjét. Howard életének monotonitása jelenik meg a szemünk előtt, majdnem olyan kényelmetlen módon, ahogyan A hasonmás című filmben is láthattuk. A sorozatba akkor tudunk a leginkább belehelyezkedni, mikor a főszereplőt velünk együtt váratlan fordulat éri: behurcolják elé saját képmását a párhuzamos világból. Az imént említett film egyik legfőbb eleme tehát ismét visszaköszön. J. K. Simmons itt is két különböző karaktert játszik, melyek között pusztán a metakommunikáció segítségével nézőként is különbséget tudunk tenni. A színészi játékra nem lehet panasz. Műfaját tekintve valahol az ügynökfilmek és a sci-fik között helyezkedik el a sorozat (ezt a kettősséget a kifejezetten remekül sikerült főcím is jelzi), a tempója viszont meglehetősen lassú. Az említett kényelmetlenség érzetet később a monotonitás váltja fel és ezt csak ismét egy akciójelenet tudja enyhíteni. A stílusán érződik az európai íz: a pilotot a skandináv Morten Tyldum (Fejvadászok, Kódjátszma) rendezte, aki újoncnak számít a sorozatok világában és meg kell hagyni, hogy remek beállításokkal halmozta el az első epizódot.

counterpart_0129.jpg

Technikailag tehát minőségi szintet hoz a Képmás és akit be tud rántani a tempója, az sokkal nagyobb élménynek fogja tartani. Nálam ez nem sikerült maradéktalanul, mondhatni: „not quite my tempo.” Egyelőre a tudományos fantasztikum része nem került további kibontásra és valahol a dráma és a thriller között lavíroz meglehetősen egyenetlenül, de remélni tudom, hogy a későbbiek során magára talál majd a sorozat, mert a potenciál megvan benne. Lehet, hogy egy bevezető epizódnál ennyi pont elég, hiszen a rész vége is jelzi, hogy sokkal több titok lappang a háttérben, mint ami elsőre látszik. 7/10

A sorozat megnézhető az HBO GO-n

A sorozat MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr2113611437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása