[Supernatural Movies]

Ready Player One klasszikusok #1 - Háborús játékok

2018. március 01. - REMY

James Halliday virtuális világa, az OASIS idén ellepi az egész Földet Steven Spielberg rendezésének hála. Mindezek előtt pedig mi is megpróbáljuk áttanulmányozni, hogy milyen anyagokból kell felkészülnünk arra a nagy kalandra, ami egyszerre repít minket vissza a múltba, és repít előre a jövőbe. Wade Watts már felkészült, most pedig rajtunk a sor, hogy kijárjuk a kincshez vezető ösvényt.

Az első állomás nem is lehet más, mint John Badham klasszikusa a 80-as évek elejéről, a Háborús játékok.

wargames_still8.jpg

A középiskolás számítógépzseni, David, egy olyan gépre csatlakozik, amellyel - tudtán kívül - közvetlen kapcsolatba kerül a Pentagon főhadiszállásával. Egy jó játék reményében véletlenül megindítja a ballisztikus rakétákat vezérlő programot. A katonai vezetésen teljes pánik lesz úrrá. Az idő fogy, a III. világháború pedig rohamosan közeledik, már amennyiben nem sikerül leállítani a számítógépet...

Noha a filmet 3, azaz HÁROM Oscar-díjra is jelölték, - többek között olyanokra, mint legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb operatőr, valamint legjobb hang - mégsem képes magabiztos lábakon állni. Főként azért nem, mert bár legjobb forgatókönyv díjra is jelölték, mégis olyannyira el tudott laposodni, hogy már szinte fájóan lassan teltek a percek. A történet alapján óriási veszély leselkedett, mind a szovjetekre, mind az amerikaiakra, viszont mi nézők ebből semmit nem szűrtünk le, legalábbis hatásügyileg. Tény, persze láthatóan kétségbe voltak esve az emberek itt-ott, de a feszültség legkisebb szikráját sem tapasztalhattuk a viszonylag hosszú, két órás játékidő alatt. Ennek hatására pedig hiába volt érdekes - főként, hogy 1983-ban készült a film - a történet alapja, és hiába pörgött a fiatal Matthew Broderick, valamint Ally Sheedy, a tempójuk kevés volt ahhoz, hogy felpörgessék a mozit.

wargames081.jpg

A Háborús játékok így végül megmaradt egy bájos, a 80-as évekre jellemző csomagolásba tekert matinénak, amiben a gyerekek intelligenciája jóval meghaladta a maradi felnőttekét. Broderick kijátszotta a rendszert, haladt a korral és jól seggbe rúgta az elgépiesedett világ kezdeti szakaszát. Hiába na, egy jó játékért mindent megteszünk! Mindazonáltal a Termonukleáris háború helyett maradjunk inkább a jól bevált Galagánál 6,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr6912512077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2018.03.01. 17:14:08

ha jól tudom ebből a filmtől eredeztetik a hacker szót

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2018.03.01. 17:53:21

@Intimitás Gourmet: Erről nem hallottam, de ha ez igaz, akkor köszi az infót. :)
süti beállítások módosítása