[Supernatural Movies]

Nyugat+zombik

2018. április 20. - kultúrfaló

Ha már hallottad Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Ady Endre és Móricz Zsigmond nevét; ráadásul a nyugat szó hallatán nem kizárólag az égtáj ugrik be, illetve voltál már olyan (szülinapi) buliban, aminek a végkimenetele eléggé máshogyan alakult a tervezettől, akkor egész jó esély van arra, hogy Csepella Olivér képregénye neked is tetszeni fog. Ha pedig még a címben szereplő zombikat is komálod, akkor minden bizonnyal neked készült.

Képtalálat a következőre: „nyugat és a zombik”

Az alapszitu szerint Babits, Kosztolányi, Karinthy és Tóth Árpád a harmadnapos Adyval Babits szülinapját ünnepli a törzshelyükön, a New York Kávéházban valamikor a századelőn. Arról, hogy mégis hány gyertyát fújhatna el az ünnepelt a tortáján, erősen megoszlanak a vélemények- már ha ezt a szokást az irodalmunk eme fejedelmei tartanák. Végül a vita lezárására tett kísérletként átvonulnak a Tükör Szalonba, ahol mégis előkerül a már említett édesség, azonban most csak papírmaséból és a tervek szerint meglepetésként egy hölgy bújna ki belőle. Ebből a meglepetés valósul csak meg. Ami ráadásul percről percre fokozódni fog, hiszen a Kávéházban eme jeles férfiak kivételével mindenki zombivá változik. És ezzel ténylegesen elszabadul a pokol és megindul a harc a Nyugatosok fejéért: az élőholtak magukhoz hasonlóvá akarják tenni őket, míg főhőseink értelemszerűen minden idegszálukkal és az utolsó csepp vérükkel ezt igyekeznek megakadályozni. 

Mivel ennyi figura mozgatása nem túl nagy kihívás és eleve magas az idő előtti elhalálozás esélye, na meg a mai kor elvárásainak is meg kell felelni, tehát az induláskor igen csak alulprezentált girlpower helyzeten változtatni kell, képbe kerül a Kávéház első női pincére, Kata- akibe Babits már régóta szerelmes és még a TAJ-számát is tudja, valamint Csáth Géza és Móricz Zsigmond sem maradhat ki a mókából.

Kapcsolódó kép

Az ötlet zseniális, nem hiába jött össze a közösségi finanszírozásnak köszönhetően a tervezett összeg többszöröse. Első ránézésre inkább tűnik egy vastagabb, nagy alakú regénynek, mint képregénynek, melyet kívül-belül a sárga-fekete szín dominál. Irodalmunk nagyjai habitusuknak megfelelően és eltérő mértékben szívatja egymást, hiába van itt az apokalipszis, amíg világ a világ, nem hagyhatnak fel bevett rituáléikkal. A szerepek azonnal kiosztásra kerülnek: Babits a főnök, Kosztolányi többször inkább Esti Kornél, mint saját maga, Karinthy igazi badass hős (tőle nem is vártunk volna mást), Ady a részeges, Móricz a legnagyobb öldöklés közben is rendületlenül sztorizgat, Csáth pedig a világháborút megjárt katonaorvosként lesz nagyon hasznos tagja a csoportnak (a morfiumjáról nem is beszélve). A karakterek könnyen beazonosíthatóak, egyszerű jelleműek, inkább a humor az igazán fontos. Ráadásul még a műveikből vett idézeteket is a szájukba adott Cseppella, amiért külön jár a pacsi. A folyamatos viccelődés azonban lehet, hogy egy idő után fárasztó lesz egyeseknek, de akik láttak már egyetlen Monty Python alkotást is, azok minden bizonnyal odáig lesznek.

ny3.png

A történet nem túl izmos, de erre itt nincs is igazán szükség. Hőseink miközben megpróbálnak túlélni, még arra is van idejük (vagy rá vannak kényszerülve, de ezt mindenki döntse el maga), hogy kiderítsék mégis miért most és itt történik az egész, ráadásul miért pont velük. Az olvasó természetesen hamarabb rájön a válaszra (nem azért, mert okosabb a Nyugatosoknál, hanem mert két szálon fut a történet). 

Csepella rajzai és szereplői jellegzetesek, a megrajzolt figurák kivitelezése miatt ráadásul többször bevillanhat a Neo Rambo 13 című videoklipje is. Az álomjelenetekért László Márk felelt, Felvidéki Miklósnak pedig egy másik idősíkon játszódó történetszálat köszönhetünk. Mindhármuk rajzai jól elkülöníthetőek, ami segít az olvasásban, hiszen a fő történetszálra egyébként is nagyon kell figyelni és helyenként jókor jön a pihenő.

A Nyugat+zombik nagyon jó kezdeményezés, a magyar irodalom nem mindenki figyelmét tudja lekötni, nekik viszont ez a roppant szokatlan keverék visszaadhatja az olvasási kedvet. Az ismerkedést akár a képregény utolsó oldalán levő függelékben szereplő versek olvasásával is kezdhetjük. 8/10

ny2.png

Csepella Olivér: Nyugat+zombik

Corvina Kiadó Kft, 2017, 270 oldal

 

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

 

.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr9913849498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokáv 2018.04.21. 23:43:05

Szuper cucc. Nem bántam meg, hogy három évet kellett várni rá.
süti beállítások módosítása