[Supernatural Movies]

Tuti sorozatok ótvar munkahelyekről

2018. május 01. - kultúrfaló

Legújabb listánkon olyan sorozatok szerepelnek, amelyek a munka világának igazi oldalát mutatják be. A véletlen úgy hozta, hogy a többség a humoros oldalról járja körbe a témát, sokszor szatirikus, cinikus formába öntve.

Az emberek a munkahelyükön töltik napjaik jelentős részét. Van olyan, aki egyedül ül az irodájában; olyan is, aki sokadmagával egy nagyobb térben, de azokról se feledkezzünk meg, akik a fizikai erejüket bevetve kénytelenek dolgozni, illetve akik emberekkel foglalkoznak. Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik – tartja a mondás, és a mostani válogatásunkon jó néhány példát találunk erre az alapigazságra. Rekeszizmokat felkészíteni.

Mielőtt elfelejteném, a válogatás most is szubjektív.

Munkaügyek (2012- 2017)

A köztévé sorozata Magyarországon, egy kitalált hivatalban játszódik. A körülbelül húszperces részek legtöbbször egy-egy felmerült probléma sajátos megoldását igyekeznek körbejárni. A szerzők Litkai Gergely, Kovács András Péter és Hadházi László, a hazai stand up comedy jeles képviselői. A széria hasonlít a Hivatal és a Városfejlesztési osztály című szériákhoz, hiszen ez is zárt környezetben, a Fővárosi Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyeletben játszódik. Ennek ellenére mégsem unalmas.

Az idősebb főnöknő, Elvira (Molnár Piroska) a fiatalabb férfiakra (általában a munkatársaira) gerjed, és az irodájában műanyagzacskókba dohányzik. A HR osztály vezetőjét (és egyedüli alkalmazottját), a minden lében kanál és közutálatnak örvendő Katalint (a barátainak is) Murányi Tünde formálja meg. Másik fő jellemzője, hogy az idegen szavakat rosszul mondja (pl. ars poetica helyett arcpoétikája van), és a jelentésükkel sincsen tisztában. A hipochonder János (Mucsi Zoltán) egy megkeseredett ember. A sokéves munkatapasztalattal rendelkező férfi mindenkivel kötekszik, kedvenc vitapartnere Albert.

Albertről (Elek Ferenc) mindenki tudja, hogy alkoholista, ám ő ezt tagadja. Ennek ellenére a pálinkát locsolókannából issza, a fiókjából egy nagytakarítás során pedig számos üres flaska kerül elő. Fő jellemzője ezen kívül, hogy imádja a keleti lányokat, a szexhirdetéseket az irodában nyomtatja. A kollektívához tartozik még a feketén dolgozó biztonsági őr, Imre (Tamás Zoltán). Legtöbbször ő issza meg a többiek kétes ügyeinek levét. Legfőbb problémája, hogy nincs saját asztala. Az első részben újonnan csatlakozik hozzájuk Timi, a recepciós és Karesz. Timit (Fodor Annamária) azért választják ki, mert ő volt az egyetlen, aki az álláshirdetésben rosszul megadott telefonszámon elérte a hivatalt úgy, hogy félretárcsázott. Karesz (Kovács Lehel) akkor kerül a csapatba, amikor Katalin véletlenül eggyel több asztalt rendel. A hölgy nem túl eszes, a frissdiplomás srác pedig látszólag mindig valamilyen drog hatása alatt áll. Azt persze ne várjuk el, hogy érdemi munkát is folytassanak. Nagyon jól elvannak ők anélkül is: az újonnan érkezőket rövid műsorral fogadják; állandóan ugratják egymást; ha nincs, akkor csinálnak valamilyen bajt; illetve csapatépítésként az Egy magyar nábobot nézik meg a három év várakozás után megkapott tévén. Azonban mindig segítenek, ha valamelyikük bajban van.

Az egész sorozat szerethető, az olykor Monty Pythonra hajazó poénok jók. A szereplők mindig belekerülnek valamilyen slamasztikába, ezért sosem unatkozunk. A kevés szereplő és a zárt helyszín miatt unalomba is fulladhatna, de ez eddig szerencsére nem történt meg. Vannak ugyan gyengébb poénok, illetve részek, mégis könnyen függőséget okoz.

Hallo, hallo! (’Allo, ’Allo, 1982)

A második világháború idején, egy kis francia faluban, Nouvionban játszódó történet főhőse René Artois, a helyi kávézó tulajdonosa. A férfi legfőbb időtöltése a pincérnőivel való flörtölés, azonban ez egyre nehezebben kivitelezhető, hiszen egyre több zavaró tényező szól közbe: először is ott van a feleség; Michelle, a francia ellenállás vezetője (Jól figyeljenek, mert csak egyszer mondom el!) is a legváratlanabb pillanatban és helyen bukkan fel; még 2 angol pilótát is rejtegetniük kell, arról nem is  beszélve, hogy különféle menekülési tervek keretében kéne kimenekíteni őket az országból (ezek általában balul sülnek el); de a német hadsereg környéken állomásozó tisztjei is állandóan megjelennek. Rajtuk kívül fontos szerepet játszik még több kolbász, egy Van Clomp festmény (a Bukott Madonna nagy didikkel) és két Gestapo tiszt is.

A 85 részes sorozat 1992-ig futott a BBC 1 műsorán, és hamisítatlan szituációs komédia. A kisember küzdelmének lehetünk szemtanúi, aki csak életben szeretne maradni ezekben a vészterhes időkben, és távolról elkerülné a rázós helyzeteket.

Mekk Elek, az ezermester (1980)

A 13 részes bábfilm főszereplője egy kecske, aki azt gondolja magáról, hogy mindenhez ért. Ezért a házán több foglalkozás cégére megtalálható. Számos munkával foglalkozott már, bár jobb szó a próbálkozott. Azonban egyik sem jött be neki. Az epizódok elején kis hintaszékében ücsörögve, papagájával együtt várja, hogy munkát kapjon, amit majd szaktudásához képest megpróbál elvégezni… a végeredmény azonban minden alkalommal kívánnivalót hagy maga után.

A szereplők párbeszédei Romhányi József, a rímhányó nevéhez fűződnek, így minden esetben roppant humorosak lettek. A főszereplőnknek Balázsi Péter a hangja.

Downton Abbey (2010-2015)

A Yorkshire fiktív részén játszódó sorozat az arisztokrata Crawley család és személyzete mindennapjaiba enged bepillantást. A ház ura, Grantham grófja (Hugh Bonneville) és  gazdag amerikai felesége (Elizabeth McGoven) békességben neveli három lányát (Michelle Dockery, Laura Carmichael, Jessica Brown Frindlay), azonban fiúörökös hiányában a birtok sorsa kétséges. A történet 1912-ben indul, a Titanic elsüllyedésének napján, ami  drámai fordulópontot hoz főhőseink életében. A cselekmény folyamatosan reagál a történelmi és társadalmi változásokra (például az I. világháború és az utána következő változások, a nők választójogi harca, Írország függetlenedési törekvései, a feudális rendszer fellazulása, a radikalizálódás). 

Az arisztokrácia mellett a személyzet tagjain keresztül a munkásosztály szemszögéből is látjuk az eseményeket és következményeiket, szinte teljesen egyenjogú hősei az eseményeknek. Azzal, hogy a cselédség életébe és mindennapjaiba is belelátunk, pikánssá, cselekményessé válik a sorozat, és többször új megvilágításba helyez bizonyos eseményeket.

A család és a személyzet tagjai között mindenki megtalálhatja a neki kedves szereplőt, akinek sorsáért szoríthat. Nekem egyértelműen az idős lady (Maggie Smith) a kedvencem, humoros megjegyzései könnyen könnyet csalnak az ember szemébe, természetesen hangos kacaj kíséretében. Nincsenek egyértelműen pozitív és negatív szereplők, ugyanakkor mindenki pontosan kidolgozott.

Waczak szálló (Fawlty Towers, 1975, 1979)

A csupán 12 részt megélt szitkom töretlen sikernek örvend világszerte, a britek körében bizonyosan, hiszen 2009-ben a Brit Filmintézet minden idők legjobb brit televíziós programjának választotta, egy 2013-as felmérésből pedig egyértelműen kiderült, hogy ennek a sorozatnak nézné meg a legtöbb szigetlakó a legújabb részeit.

Na, de vajon miért ilyen sikeres még mindig egy közel 40 éves sorozat? Mert roppant egyszerű recepttel dolgozik: a főszereplő, Basil Waczak (John Cleese), aki feleségével üzemeltet egy kis hotelecskét. A férfi azonban mindennemű munkára alkalmatlan, egyik majdnem katasztrófától a másikig csetlik-botlik, ráadásul a téboly és a gúnyos megjegyzései is mindennapos kísérői. Kimondatlanul, de retteg a feleségétől, Sybilltől (Prunella Scales), aki valójában a főnök. Ő az, aki elől el kell titkolni, ha valami nem megy zökkenőmentesen, ha pedig baj van, attól a lehető legtávolabb kell tartani, mert esetleg még megoldaná. Persze egy igazi hotel nem létezhet (?) személyzet nélkül, akik közül természetesen nem mindenki túl nagy segítség: Manuell (Andrew Sachs), a barcelonai pincér-londiner csak akkor csinálja meg helyesen a rá bízott feladatokat, amikor félreértette őket. A hotel igazi lelke és támasza, a valódi mindenes Polly (Connie Booth), akire minden percben és minden felmerülő probléma esetén számítani lehet (és általában ő is oldja meg őket). Ráadásul még a vendégek is nehezítenek a dolgokon, de Basil részéről a túlbuzgóság és gyanakvás sem mindig segít.

A történet valós eseményeken alapszik, az anekdota szerint a Monthy Python tagjai a Repülő Cirkusz egyik 1975-ös részét vette fel, amikor Torguay a Gleneagles Hotelben szálltak meg: az itt átélt abszurd helyzetek és tapasztalatok arra sarkallták a későbbiekben John Cleese-t és akkori feleségét, Connie Bootht, hogy kalandjaikból szituációs komédiát készítsenek. A többi már tévé történelem.

Csengetett, Mylord? (You Rang, M’Lord?, 1988-1993)

A ’20-as évek végén egy fedél alatt találjuk a Meldrum családot és személyzetének tagjait. Ebben a nagyszerű szatírában kiváló karaktereket kapunk mindkét részről. Képviselteti magát a mosószappan illatú szobalányok után kajtató nemes; a férfi ruhában járó feminista; az elkényeztetett és a lakájért rajongó lady; a képmutató módon a családja erkölcse és közélete felett őrködő Lord, aki viszonyt folytat egyik barátja fiatal feleségével; a folyamatosan alkoholt nyakaló és a szobalányokhoz ételt dobáló anyós, a jó szándékú és naiv szobalány viszonzatlanul szerelmes a lakájba; aki megingathatatlanul hisz a fennálló társadalmi rendben, emellett még törtető és beképzelt is, ráadásul a lady flörtölése is legyezi a hiúságát. A komornyikot sem kell félteni, hiszen mindig ott van, „ha csibészségre kerül sor, a hajlandósága meg van hozzá, csak a tehetsége nincs.” A házvezetőnő, akinek isteni meggyes lepényéért a ház minden tagja odavan, két fogás elkészítése között pedig hol a komornyikkal, hol a helyi rendőrrel flörtöl. Mivel a személyzet között is vannak rétegek, ők is képviselve vannak: a mindig igazságot mondó inas és a mindenes, aki „már arra sem emlékszem, hogy mikor ettem/ittam/tettem ilyet utoljára”.

A férjem védelmében (The Good Wife, 2009-2016)

A védőügyvédnek készült Alicia (Julianna Margulies) Chicago államügyészének (Chris Noth) felesége. Tizenöt év gyereknevelés és háztartásvezetés után összeomlani látszik tökéletes élete, miután a férjét egy szexbotrány kirobbanása után korrupciós vádakkal letartóztatják. Azonban nem süppedhet sokáig önsajnálatba, hiszen a gyerekei érdekében újra lábra kell állnia a családnak, új életet kell kezdeniük, így ügyvédbojtárként helyezkedik el a Lockhart/Gardner ügyvédi irodánál. A botrány után figyelő szemek követik minden tettét, a közvélemény és a munkatársai is kíváncsiak arra, hogy mit csinál, Alicia azonban csalódást okoz mindenkinek azzal, hogy családjával elzárkózik a sajtó elől, és sziklaszilárdan kiáll férje mellett.

A sorozat szerencsére ezt a botrányt csak kiindulópontnak használja, és nem ennek veti alá a történéseket. Az ügyvédi iroda perei nyomán felmerülő témáknak köszönhetően mélyebben is alámerülünk az emberi cselekedetek következményeiben. A hét évadban olyan színészek játéka emeli tovább a minőséget, mint Alan Cumming (Kémkölykök), Christine Baranski (Mamma Mia!), Josh Charles (Holt költők társasága), Matt Czuchry (Szívek szállodája) és Archie Panjabi, valamint olyan vendégeké, mint Carrie PrestonMichael J. Fox, Rita Wilson, F. Murray Abraham, Edward Herrmann és Matthew Perry.

Kerge város/Káoszháza (Spin City, 1996-2002)

Egy újabb vígjáték sorozat, középpontjában New York polgármesteri hivatalában dolgozók munkahelyi küzdelmeivel és magánéleti kalandjaival. A főnök a Waczak Szállóhoz hasonlóan itt is csak többet árt a felbukkanásaival, de szerencsére nem sok vizet zavar.

Ez volt az a széria, amiben a betegsége súlyosbodása előtt még utoljára láthattuk Michael J. Foxot. Az ő szerepeltetése minden percet megér, nagy kár, hogy 3 évad után ki kellett szállnia. A helyére lépő Michael Sheen is hozza a formáját, de… mégsem említhetők egy lapon.

+ Szilícium-völgy (Silicon Valley, 2014- )

A főszereplőnk, Richard egy programozó, aki egy olyan algoritmust alkot, amivel hihetetlenül jól lehet fájlokat tömöríteni és utána gyorsan továbbküldeni. Ezzel nagyon sokak figyelmét sikerül magára vonnia. Az érdeklődők között van két milliárdos cége is, akik versenyre kelnek a srácért és találmányáért. Richardnak nehéz döntést kell meghoznia: vagy eladja 10 millió dollárért az egyiknek, vagy céget alapít a barátaival, és pár százezer dollárért adja el egy bizonyos százalékát, majd saját maguk fejlesztik tovább a programot startup (innovatív mikrovállalkozás) cégként.

Ezt a sorozatot azért hagytam a végére, mert valószínűleg nagyon kevés ember hallott róla. Holott igazán jó kis szériáról beszélhetünk, elég csak annyit mondani, hogy az HBO berkein belül bontogatja szárnyait. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján tudjuk, hogy ez biztosíték a minőségre. A téma senkit se tántorítson el attól, hogy nekiálljon a sorozatnak, hiszen egy ifjú társaságnak szurkolhatunk, hogy sikerrel járjanak és hogy felnőjenek a feladathoz. A fiatalok szárnypróbálgatásainak és saját lábukon való próbálkozásuk áll a középpontban, szerencsére nem egy ezerszer látott formában. A szereplők eleinte nem biztos, hogy a szívünkhöz nőnek, de ahogyan a részek fogynak, úgy lesznek egyre szimpatikusabbak. Ráadásul a cég működésén keresztül a Szilicium-völgy életébe is betekinthetünk.

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr3913722524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2018.05.01. 13:12:48

Városrendezési ügyosztály?

qwertzu 2018.05.01. 21:41:01

A Mekk Elek utolsó részét elcsíptem valamikor véletlenül, és kiderült, hogy az utolsó szakmában jó a kecske, és nem verik le a cégért. :)

Teljesen meglepődtem.

qwertzu 2018.05.01. 21:47:57

"Richard egy programozó, aki egy olyan algoritmust alkot, amivel hihetetlenül jól lehet fájlokat tömöríteni"

Ezt csak valami teljesen idióta forgatókönyv író gondolhatja értelmes alapállásnak. Egyrészt nem hiszem, hogy a veszteségmentes tömörítésekben sok tartalék van hátra, de ha valaki mégis lejjebb farag 20%-ot a ZIPhez képest, akkor sincs semmi egetrengető.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2018.05.01. 22:18:15

@qwertzu:
Ez a baj ezekkel az újfajta képernyőkkel. Nem tükröződnek. Nem látja benne az ember a saját kockafejét.

2018.05.02. 03:05:05

A munka világának igazi oldala... Hát ja.
Mindenesetre a The Office (BBC) erősen kimaradt. Bár az is igaz, hogy Ricky Gervais és Stephen Merchant olyan mockumentaryt csinált, hogy a nevetésünk egyben kínos feszengés is (a másodlagos szégyenről nem is beszélve).

egyinges 2018.05.02. 05:38:04

Kórház a város szélén, es Nők a pult mögött kimaradt.

Privateer 2018.05.02. 08:17:13

Ja, legalább film tömörítési algoritmust írt volna a forgatókönyvíró. És elképzelem azt a szitut, hogy 50 MB lenne egy 2 órás 4K-s film 4 nyelvű 7.1-es hangsávval. :LMAO: És megmarad az eredeti minőség. Akkor azt az hamarabb elfogadnám.

kultúrfaló · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2018.05.02. 09:33:57

Mivel sajnos nem lehet végtelen a lista, ezért mindig erősen meg kell húzni az éppen aktuálisat, így mindig van (fájó) kimaradó. A Taxit még gyerekkoromban láttam, Danny DeVitora emlékszem belőle :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.05.02. 11:23:35

mitől ótvar a posztban szereplő munkahelyek jó része?

eßemfaßom meg áll 2018.05.02. 13:46:13

1. a szerző valszeg nem ismert az "ótvar" jelentését

2. Ha munkahelyes elmebeteg sorozatok akkor The Office UK /US, Parks and recreation, Veep?

He?
süti beállítások módosítása