[Supernatural Movies]

John Malkovich, a Jolly Joker

2018. május 29. - kultúrfaló

A következő néhány bekezdésben olyat olvashattok, amire a blog fennállása óta még nem volt példa: egy kiállítás ajánlóját. És hogy mégis mitől olyan érdekes ez a tárlat, amiért kivételt teszünk vele? Röviden: John Malkovich.
img_20180526_162435.jpg

Azonban mielőtt minden babért ez a ma élő egyik legnagyobb színészkaméleon aratna le, Sandro Miller fotográfus nevét is meg kell említeni, akinek a fejéből ez az egész projekt ötlet kipattant. 2013-ban határozta el, hogy tiszteleg a kamera mesterei előtt. A megelevenedő, illetve újra fotózott, a legtöbbször világhírű képeknek egy közös főszereplője van: Malkovich. És ha most többen azt mondjátok, hogy ez nem is olyan nagy kunszt, hiszen mégis mi a pláne abban, hogy már elkészült képeket újrafényképeznek, akkor ideje jobban belegondolni a dologba. A számtalan és a megfelelő jelmez, eszköz, paróka (csak ezekre mintegy 150 ezer dollárt költöttek a projekt során), smink, díszlet egyaránt roppant fontos, hiszen Miller utólagosan nem nyúl bele az elkészült képekbe, mindent az exponáló gomb megnyomása előtt kell megfelelően beállítani.

Képtalálat a következőre: „john malkovich műcsarnok”

És itt hárul a igazán nehéz feladat a színészre. Miller elküldi neki előre az eredeti képeket, hogy tanulmányozhassa a fotón szereplő(k) mozdulatait, jellegzetes megnyilvánulásait vagy éppen a mozdulatlanságát, az érzelmeinek kifejezését, vagy szenvtelenségét. A színész pedig tökéletes kaméleonként ölti magára olyan ikonikus képek főszereplőinek bőrét és válik szinte egyé velük, illetve lép a helyükbe, mint a nyelvét nyújtogató Einstein, a pulóveres Hemingway, Yoko Onot meztelenül átölelő John Lennon vagy akár a Jokerként brillírozó Jack Nicholson. És ha azt hinnénk, hogy csak férfiak helyébe lépve csodálkozhatunk rá a színészre, akkor félve súgom meg, hogy Monroe, Meryl Streep és egy kislány ikerpár sem okozhat problémát neki.malkovich.jpg

A kiállításon látható egyik kisfilmben Malkovich elmondja, hogy gyorsan észreveszi a kulcsfontosságú részleteket, ezáltal könnyedebbé válik a feladata és egyébként nagyon élvezi a fotográfussal való közös munkát. Annak ellenére, hogy az is előfordult, hogy 3 nap alatt 30 kép főszereplőjét kellett életre keltenie.

Ha sikerült felkelteni az érdeklődéseteket, akkor irány a Műcsarnok Malkovich, Malkovich, Malkovich I Tisztelet a kamera mestereinek című kiállítása,a maga teljességében először itt látható fotósorozat már csak június 3-ig tekinthető meg

 

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr614004802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása