[Supernatural Movies]

Újra moziban a Macskafogó!

2018. szeptember 06. - Lakat Barnabás

Majdnem pontosan 32 évvel az eredeti bemutatóját követően visszatér a mozikba Ternovszky Béla és Nepp József kultikus rajzfilmje, a Macskafogó. A Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum igazgatósága által digitálisan felújított és a Pannonia Entertainment által forgalmazott animációs mestermű lenyűgöző  minőségben kerül ismét a gyöngyvásznakra szeptember 13-ától. A restaurálást maga a rendező, Ternovszky Béla felügyelte, ügyelve arra, hogy a karcoktól és szennyeződésektől tökéletesen megtisztított, eredeti negatívról szkennelt képanyag az eredeti elképzeléseknek megfelelő színvilággal kerüljön újra műsorra. Az  mono hangsáv is új, többcsatornás keverést kapott, a kor követelményeinek megfelelően, a végeredmény pedig igazán meggyőzőre sikerült. Egy biztos, sokszor láttuk már a Macskafogót, de így még biztosan nem.  E jeles alkalomból összeszedtünk néhány érdekességet a filmről, a cikk végén pedig egy kis meglepetés is vár rátok!macskafogo-web-poster-2018.jpg

  • A Macskafogó alapötletét az a zeneszám adta, ami aztán fel is csendül a film egyik lkonikus jelentében, ez pedig nem más, mint a négy gengszter dala. Ezt a Jazz darabot Jimmy Giuffre írta négy szaxofonra, később a The Manhattan Transfer nevű formáció énekelt alá, a címe Four Brothers. A Pannónia Stúdió tízezer dollárt fizetett a dal jogaiért, de kottát azt nem kaptak hozzá.

  • A filmben mesterien keverednek az alkotók által kedvelt, akkoriban többnyire csak rossz minőségű, becsempészett vhs kazettákon, illetve külföldi fesztiválokon megtekinthető műfaji filmekből vett elemek és klisék, amiket egyszersmind ki is parodizál a mű. A Macskafogó nézése közben nem véletlenül idéződik hát fel bennünk a Star Wars, a James Bond filmek világa, vagy a klasszikus gengsztertörténetek, de még horror elemeket is csempésztek a műbe Drakula gróf rövid vendégszereplése, illetve a vérszívó mexikói denevérek által. 

  • És ha már horror elemek, Ternovszky Béla rendező eredeti elképzelése szerint az a jelenet, melyben Mr. Teufel először látja el szerencsétlen Safranek baját úgy ért volna véget, hogy amikor már csak Teufel irodájának ajtaját látjuk, a kamera lefelé svenkkel, majd az ajtó alól vér kezd folyni. Ezt a film kanadai producere - aki az amerikai terjesztésért is felelős volt - túl soknak találta, így az ötlet végül elvérzett.

  • Teufel neve nem csak a tejfellel alliterál, hanem németül ördögöt is jelent, ami jól kifejezi a karakter velejéig romlott személyiségét.

  • Bár a film egy olyan világban játszódik, melyet antropomorf állatok népesítenek be, rövid időre feltűnik egy emberalak is, a négy gengszter zenés bemutatkozó filmje alatt, méghozzá Drakula gróf személyében. A patkánycsapat egyik tagja, Billy pólóját pedig egy emberi koponya díszíti. 

  • A film Amerikában csak videón került forgalmazásba Cat City címmel, az Egyesült Királyságban viszont moziban is bemutatták, sőt, a londoni premier után viszonylag hosszú ideig top tízes listán volt. A Szovjetúnióban is nagy sikert aratott a mű, ám ott néhány percet kivágtak belőle.

  • A Macskafogó két és fél évig készült.

És akkor jöjjön a fent beharangozott meglepetés! A Pannonia Entertainment jóvoltából módunkban áll kisorsolni 5 db páros jegyet  a film premier előtti vetítésére, a Pólus Mozi nagytermében. A vetítés időpontja szeptember 12. szerda, 19:00. 

Ahhoz, hogy részt vegyél a sorsoláson nem kell mást tenned, mint helyesen válaszolni az alábbi kérdésre:
Mikor volt a film eredeti magyarországi bemutatója (év, hónap, nap)?

A válaszokat küldjétek e-mailben a supnatmov@gmail.com címre Macskafogó tárgymegjelöléssel, vagy ha az kényelmesebb, írjátok meg kommentben ezen blogbejegyzés facebook posztja alá, amit ide kattintva érhettek el.

A válaszok beküldésének határideje 10-e éjfél, sorsolás másnap. Sok szerencsét!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr5214226221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2018.09.07. 12:49:50

"Amikor megértetted, hogy Safranek sérülései honnan vannak, akkor váltál felnőtté."

By tőlem.

patkányarcúáginéni 2018.09.08. 20:37:39

"...Ternovszky Béla rendező eredeti elképzelése szerint az a jelenet, melyben Mr. Teufel először látja el szerencsétlen Safranek baját úgy ért volna véget, hogy amikor már csak Teufel irodájának ajtaját látjuk, a kamera lefelé svenkkel, majd az ajtó alól vér kezd folyni."

Tévedés. Ez a jelenet Nepp József eredeti story-boardjában szerepelt. A kanadai producer - a gyereknézőkre hivatkozva - utólag sok más dolgot: durva erőszak, halál, Grabowsky, Tsinosan identitása - is kivágatott többek között. A változtatások miatt módosított forgatókönyvet szintén Nepp alkotta meg.

Billy Hill 2019.04.22. 01:30:39

Még a tompításokkal sem gyerekeknek való, minket viszont (még a szociban) elcipeltek rá az iskola szervezésében. Alsósok voltunk, és a mai napig úgy érzem, hogy nem nekünk készült. :-)
süti beállítások módosítása