[Supernatural Movies]

Olyan, amilyennek lennie kell - Predator: A ragadozó (2018)

2018. szeptember 10. - Duba Dániel

Se több, se kevesebb. És, hogy belecsapjak rögtön a közepébe, az új Predátorban talán az a legjobb, hogy nincs benne egy cseppnyi megalománia sem. Semmi grandiózum, semmi univerzumépítés, semmi cicó, csak ami a csövön kifér. És A ragadozónak, gyerekek, iszonyú nagy csöve van.

006-3_wjfs.jpg

Mivel ez már nem az első Predator film, Shane Black megengedte magának, hogy ne várassa a nézőket a film feléig – hogy még akkor is csak egy maszatos, alig látható foltot mutasson a bozótosban –, hanem rögtön a harmadik percben lecsapja a lakatot a ketrecajtóról, ráengedve az űr neonzöld vérű vadászát az akcióra éhes moziteremre. Félreértés ne essék, az első Predator film hibátlanul építkezett, és ott erre szükség is volt, nem véletlenül lett belőle megkerülhetetlen akció-klasszikus. Black viszont nagyon helyesen már nem fecsérli a drága időnket, és én ezt értékeltem.

Ridley Scottal ellentétben, aki az amúgy szerintem még teljesen vállalható Prometheusban (a Covenantról viszont ez már kevésbé mondható el) nekiállt erővel feszegetni az Alien franchise határait, Shane Black felismerte, hogy a Predator nem az a figura, akinek szüksége van eredettörténetre, vagy szövevényes, giz-gazos háttérsztorira. A ragadozónak két dologra van szüksége, egy bazi nagy fegyverre, és sok-sok fejvesztve rohangáló prédára. Ebben a filmben pedig akad jócskán mindkettőből, és mikor az elsőt használatba veszik, a második hullik, mint a forgács.

predator_1_1.jpg

A film egy katonai akció feszült pillanataival nyit, de mielőtt még beindulna a golyózápor, egy idegen űrhajó becsapódik az elit kommandósok által körbevett operatív terület kellős közepébe. A mesterlövész ,McKenna, ér a roncshoz leghamarabb (Boyd Holbrook azt kell mondjam egy nagyon eltalált választás volt főszereplőnek), és azzal a lendülettel el is emel pár cuccot a ragadozónk kütyüi közül. Akkor még nem tudja, de ezzel nagy veszélybe sodorja magát és a családját. Mivel nem titkolja túlzottan a felettesei előtt, hogy tanúja volt az idegen eredetű hajó érkezésének, szép csendben felrakják őt egy buszra, és elküldik “pihenőre”, ahol összekerül az Amerikai Hadsereg legelcseszettebb katonáival. Őrültek, gyilkosok, öngyilkosok, egyik sem épeszű, de talán éppen ezért meglehetősen szórakoztató figurák.

Shane Black ezen szereplőkön keresztül pedig olyan sebességgel löveti telibe a vásznat az egysorosaival, hogy kitérni se lesz időd előlük. Blacket az különbözteti meg a többi fakezű író/rendezőtől, akik szintén szeretik keménykedő, poénkodó beszólásokkal "feldobni" a filmjeiket, hogy neki ehhez meg is van a humorérzéke. Nem azt mondom, hogy az összes poén ülni fog, de amikor épp nem a jól koreografált akciókon vigyorogsz majd, akkor nagy eséllyel a szereplők tényleg vicces és laza beszólásain fogsz.

predator_2_1.jpg

A film az elejétől fogva egy elég felpörgetett tempót diktál, érdekes módon pont a végére, a kissé csalódást keltő végső leszámolásra fárad el. Az is fájdalmas tény, hogy a Predator nem igen használja ki az ikonikusnak számító fegyvereit és képességeit ebben a faék egyszerűségű sztoriban. Ezt kompenzálja viszont, hogy a film annyira a saját feje után megy, hogy a legtöbb esetben nem az történik, amire számítanál, és ez nagyot emel az élményen. Már-már kötelező volt ide is beletenni egy még nagyobb, még veszélyesebb lényt, egy Indominus Rexet, egy génmódosított, megállíthatatlan gyilkológépet, aki úgy szakítja ketté fajtársait, mint én a kiflim, mielőtt beletunkolnám a reggeli kávémba. Nem biztos, hogy mindenképp kellett ez az új ragadozó a filmbe, de mivel ügyesebben használták fel, mint a Jurassic World hasonló ideák mentén létrehozott szörnyetegét, sokkal elégedettebbek lehetünk a végeredménnyel. Még azt is elnézzük Blacknek, hogy a film harmadánál behoz egy gyerek karaktert (sőt, ha már gyerek van, legyen kutya is).

A filmet uralja egyfajta átláthatatlan káosz. Nem annyira szórakoztató módon, mint a 2015-ös Mad Maxet, és a tálalás se olyan vérprofi, de a Predator hellyel-közzel olyan, amilyennek egy mai Predator filmnek lennie kell. Sőt, az író-rendező keze nyomán kiburjánzó kegyetlen mészárlás és szájkarate egy olyan 18 karikás szórakozás, ami után nem nagyon kell gondolkodnom, mi a szeptemberi kínálat leginkább ajánlható filmje. 7,5/10

A film MAFAb adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr6814233107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.09.11. 17:39:02

Jó volt, jó volt, de azért nem ennyire... Túlzásnak érzem a 7,5 pontot egy olyan filmért, aminek a Szív TV-n vagy sárga VICO-kazettákon lenne a helye. (Írom ezt úgy, hogy imádtam a Szív TV-t és a VICO-filmeket nézni.)

Bobby Newmark 2018.09.11. 17:51:42

Fluorzöld az, nem neonzöld. :P Mer'hogy fluoreszkál, világít a sötétben. Oké, megtalálom az ajtót egyedül is... :P

Csaba121 2018.09.11. 18:14:56

Ez a film egy vicc, akarom mondani filmvígjáték lett...

rgs 2018.09.11. 19:47:05

Ezt még nem láttam, kis valószínűséggel talán adok neki egy esélyt valamelyik kábeltv-n. Az Alien 1-2 és a Predator 1 kötelező darab. [Az A3 erőltetett kínos bölcsész divatbaki, az A4 a maga eszementségével legalább hozott a színvonalon (mondjuk az Elveszett gyerekek városa után nem volt meglepő) - a többi alien és predator filmet csak és kizárólag a bevételért csinálták két kiadósabb kávézás között, szót sem érdemelnek.] "Prometheus"? LOL. Szép színes agyonreklámozott mosópor (nem mos jól, de szép a színe). Bár a covenant télleg' sokkal rosszabb lett. Ugyanaz a savanyú szájíz mint a JP1 folytatásainál. Még a popcorn árát sem érik meg, nemhogy a mozijegyét.

Fülig José 2018.09.11. 20:18:58

Bocs, ha off. Most jött szembe a “szexualis zaklatót kivágták mer’ a jócsaj felnyomta akivel azóta nem beszélnek de a rendező bocsánatot kért de nem fogadta el stbstbstb...” biztos h ez engem nem érdekel, tele vele a f. szom. Ha ez a reklám, akkor nem nézem meg a filmet, még torrenten sem, szarok rá. Elég ebből!

lutria 2018.09.11. 20:23:56

Ezek szerint Swarci mégsem jelenik meg benne vendégszereplőként?

Bobby Newmark 2018.09.11. 22:18:18

@rgs: Aranyos az a naív gondolat, hogy Hollywoodban bármelyik filmet (említetteket is beleértve) _nem_ kizárólag a bevétel miatt készítették.

videki gyerek 2018.09.11. 23:10:25

@Fülig José: NA ebből a faszságbol nekem is elegem van menjenek már a k.anyukba ezzel a mituzos, zaklatásos faszsággal. Ezek teljesen degeneráltak, hogy ez miatt már megint törölgetnek. Ki a faszt érdekel, hogy mit csinált egy 22-ed rangu mellékszereplö vagy 200 éve ? Olyan ez már, mint a Sztálini rendszerben, hogy utolag törölgetik a koncepcios perekben kivégzett elvtársakat a fényképekröl. Mosmá csak azért se nézem meg a filmet, amig vissza nem teszik a kivágott jeleneteket.

2018.09.11. 23:20:51

Van olyan jó, mint a Rambo IV?

Bobby Newmark 2018.09.12. 14:32:16

@videki gyerek: Ja, pont olyan, mint meggyilkolni valakit, aztán letagadni a létezését is. PONT olyan. Tökéletes analógia. (Nem, egy idióta vagy, ha ezt komolyan gondolod, nem csak egy elbaszott "költői" túlzás.)

rgs 2018.09.12. 19:50:29

@Bobby Newmark: Naiv vagyok az biztos is. H.O.L.D. Láttam már mosolygó szakit a szép sorban felrakott csempe mellett. Ő is örült neki. Meg pénzt is kapott érte. Aztán biztosan csúsztam pár dimenziót :-)

Billy Hill 2019.01.05. 22:39:07

@lutria: Nem, de azért elhangzik a híres "Get to the choppah...!" :-)

Figy L M 1 ideYEeeah 2019.01.26. 15:21:59

"jól koreografált akciókon vigyorogsz majd"

Már kínomban vigyorogtam. Nem azért mert jól koreografált mert nem az.

"a film annyira a saját feje után megy, hogy a legtöbb esetben nem az történik, amire számítanál, és ez nagyot emel az élményen."

Ellenkezőleg. Az történt amire számítottam. Az igaz hogy a nagyobb lényre nem számítotam, de az sem tudott emelni az élményszintemen.

18 karikás? Egy filmet néztünk mi? Max 12
Vasárnap délutáni családi filmnek elmegy. 6/10

Figy L M 1 ideYEeeah 2019.01.26. 15:30:15

@Csaba121: Ha vígjáték oldalról nézzük akkor ez egy szar. Egy két poén tényleg ült, de nem több.
süti beállítások módosítása