[Supernatural Movies]

Túlélési tippek elszigetelődött kisvárosoknak - A búra alatt

2018. szeptember 24. - kultúrfaló

Talán többünkben felmerült már, hogy mit tennénk, ha lakóhelyünk elszigetelődne. Mi történne a körülöttünk élőkkel, hogyan reagálnának az emberek, ha nem hagyhatnák el a városukat? A készletek végesek, az emberek pedig könnyen befolyásolhatóak. Csak idő kérdése, hogy elszabaduljon a pokol.

Stephen King, a horror koronázatlan királya ezt a lehetőséget járja körbe.

Képtalálat a következőre: „búra alatt”

A történet színhelye a Chester Mill nevű amerikai kisváros. Első ránézésre csendesnek tűnik, de egy októberi reggelen minden megváltozik. Egy búra hermetikusan elzárja a külvilágtól a lakókat. A levegőn és a patakocska vízén keresztül ezután senki se ki, se be nem mehet. Hiába szállja meg a környéket hamar a hadsereg, a bentiek a megfelelő manipulációnak és az egyre fokozódó félelemnek köszönhetően mindjobban kifordulnak magukból.

A legfőbb cselszövő „Nagy” Jim Rennie, a második tanácsos, aki mellesleg használtautó kereskedő, és a városka területén titokban működő droglabor (a későbbiekben fontos szerepet fog kapni) kiagyalója is. Ő a regény talán legjobban eltalált szereplője. Az olvasó többször szívesen megütné, hogy hagyja már abba a manipulációt. Hiába negatív figura, álmélkodva (és még többször elborzadva) olvassuk, ahogyan az egyre mocskosabb (helyenként valóban briliáns) ötleteit kiagyalja, és az embereivel kivitelezteti. Ebben legfőbb segítsége az új rendőrfőnök és a zavargások miatt egyre nagyobbra duzzasztott, fiatalokból álló „önkéntes” rendőrség.

Képtalálat a következőre: „under the dome”

Ha a búra és az elszigetelődés még nem lenne elég, akkor a rövid idő alatt meggyilkolt személyek száma is Rennie malmára hajtja a vizet.

Természetesen van egy kis csoport, akiknek szurkolhatunk. Ők azok, akik átlátnak az ármánykodáson, és megpróbálnak emberek maradni az embertelenségben. Egyikük Dale Barbara (a barátainak csak Barbie), aki visszavonult katona, a helyi bisztro szakácsa és a Rennie-féle csapat szemében a legnagyobb tüske. Barbie és Rennie ellentéte végigkíséri az egész történetet, többször kiéleződik. Tovább nehezíti kettejük kapcsolatát, hogy a búrán kívülről az amerikai elnök a volt katonatisztet bízza meg a városka vezetésével, melyet a második tanácsos nem képes elfogadni. És mivel Rennie tisztában van azzal, hogy a kívül rekedtek nem tudják betartani az elnöki utasítást, teljesen magához ragadja a hatalmat.

Barbie katonai tapasztalatának köszönhetően a körülmények ellenére többször sikerül viszonylag normalizálnia a helyzetet. Gyors reakciói és Rennie tetteire adott válaszai több ember életét is megmentik.

A kis csoport oszlopos tagja még a helyi lap szerkesztője is, akinek az írásaival jó pár embernek sikerül felnyitnia a szemét. Csatlakozik hozzájuk egy lelkésznő, a segédorvosból a városka egyedüli orvosává előlépő férfi, és néhány tisztességes (az állományból épp ezért elzavart) rendőr.

Kapcsolódó kép

Minden adott egy jó történethez. Sok fantázia van benne, de King a legkevésbé kézenfekvő megoldást választja befejezésként. Talán ez nem mindenkinek fog tetszeni, de a remekül megírt szereplők, és a változatos történet miatt érdemes elolvasnunk.

Érdekes belegondolni és végigkövetni, ahogyan az emberek teljesen kivetkőznek önmagukból, és szinte állatokká válnak. A szétvágott hód, a végkifejlet és a történet egyes alakjai pedig sokáig beírják magukat az emlékeinkbe. 10/10

 Kapcsolódó kép

Stephen King: A búra alatt I-II.

Európa Könyvkiadó, 2011

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr213963834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2018.09.25. 11:48:08

Nekem annyi volt, hogy ilyen
SPOILER
elcseszett végkifejletet, és befejezést régen olvastam. De tényleg.
Már megállapítottam, hogy marha jó ötletei vannak, de mintha nem tudná kifuttatni valami értelmes magyarázathoz, így valami természetfeletti megmagyarázhatatlan dolgok jönnek be. Le is álltam a King művek olvasásával.
VÉGE
Pedig maga a könyv nagyon király volt.

kultúrfaló · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2018.09.25. 14:10:34

@Lex D'Arquebus: SPOILER az biztos, hogy a végkifejlet elég érdekesre sikerült. Én összességében imádtam a könyvet, valószínűleg a valóságban is így viselkednének az emberek egy mindentől elzárt helyen. SPOILER vége
süti beállítások módosítása