[Supernatural Movies]

Pókember-film még sosem volt ilyen vicces - Pókember: Irány a Pókverzum

2018. december 06. - Fincherista

A legfőbb ok, amiért nem igazán merültem el eddig szuperhősök képregényes világában az, hogy egyszerűen képtelenség követni, pontosan hogyan is állnak a történetek. A hosszú évtizedek óta piacra kerülő füzetek nem csak a kor változásaihoz igazodva kerültek másabb megfogalmazásba, hanem az újabb és újabb szerzők addig igyekeztek letenni kézjegyüket, míg oda nem lyukadtunk ki, hogy példának okáért Pókemberből nem csak egy van, hanem több tucatnyi, s azon események, amelyek az egyiknél kulcsfontosságúak, a másiknál talán meg sem történtek. Ez, a számomra inkonzisztens koncepció vagy az alternatív idővonalak, párhuzamos dimenziók, vagy akár a multiverzum kissé homályos űtőkártyáival van bevédve. Tehát azzal, hogy egyszerre lehet akárhány Pókember, csak külön-külön élnek és harcolnak, a saját valóságukban. Aztán persze jönnek a merészebb alkotók, akik nem elégszenek meg ezzel és inkább összefuttatják a szálakat, mert hát Pókemberből sosem elég.

pokmalac.jpg

Képregények, animációs sorozatok és videójátékok után a Sony talán nem véletlenül most látta jónak azt, hogy egész estés moziváltozat készüljön egy ilyen Pókember sztoriból, ahol az egyik legkedveltebb képregényhősből ne csak egy legyen jelen, hanem rögtön több. Azért mégiscsak van főhősünk, egy brooklyni kamasz, Miles Morales személyében, akinek valóságában már egyébként van egy Pókember, az igazi, ahogyan több ízben hallatják a film során, avagy a híres-neves Peter Parker. Azonban amikor Wilson Fisk egy elsőre roppant bugyuta, de a történet előrehaladtával egyre kézzelfoghatóbb, s érthetőbb tervet eszel ki, akkor a pókcsípéstől szupererőkre szert tevő Miles igencsak nehéz kihívások elé lesz állítva, hiszen nem pusztán saját élete, hanem az egész világ sorsa forog kockán.

A talán túlságosan is komolykodónak tűnő szinopszis ugyan rejteget magában néhány kifejezetten erős drámai húzást, továbbá meglepően éretten kezeli azt, mit is jelenthetne Pókember a társadalom számára, viszont mindezek mellett legalább ugyanekkora hangsúly jut a humorra. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy Pókember-film sosem volt még ilyen vicces. A multiverzum különlegessége mellett az egész Pókember-toposz kerül terítékre, amikor az élcelődős viccekre kerül sor. Mindenki tudja már, hogy ki az a Peter Parker, mindenki kívülről fújja már, hogy a nagy erővel mi jár, így ideje is volt, hogy maga Pókember röhögjön egy jót ezeken. Márpedig az Irány a Pókverzum jó ízűen figurázza ki saját hősének kultuszát, néhány jópofa szurkálódás erejéig még saját rajongóit sem kíméli, de nem esik túlzásba, képes komolyra fordítani a szót, amikor a történet drámai oldala azt kívánja. S pont ez az, amit én hiányoltam a Lego Batmanből, vagy sokan mások a Deadpool filmekből is, azt, hogy a féktelen poénkodás ne árnyékolja be túlzottan az alapvetést.

pokmalac2.jpg

Bár a képregényes eredetét a látványba jól beépítő könnyed és vicces animációs filmről beszélünk, valahogy mégis pont azt tudnám leginkább negatívumként felhozni, ahogyan a drámai oldalával bánt. Noha, mint említettem, különösebb panasz nem lehet rájuk, a legtöbbnél azért érződött, hogy a film talán végig maradhatott volna a drámaibb vonalon, hiszen a legjobb beállításait, legerősebb érzelmi momentumait köszönhetjük neki. Másrészt viszont határozottan szórakoztató volt látni Peter és Miles (majd pedig későbbi társaik) poénkodásait, klasszikus buddy comedy-be illő jeleneit, amivel garantált a jó móka, ugyanakkor az is, hogy a film végeredményben megelégszik azzal, hogy jót mosolyoghatott magán és az építő jellegű gondolatok vászonra vitelét meghagyja másoknak. 8/10

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr9214445530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása