[Supernatural Movies]

Dante beájulna - Hellboy

2019. április 11. - Fincherista

Idén több legendás képregénykarakter is jeles évfordulót ünnepelhet: Tintin 90, Batman 80, Asterix 60 éve bukkant fel először a képregények hasábjain, míg Hellboy pedig 25 éve mutatkozott be abban a formában, ahogyan manapság is szeretik. Adta volna magát, hogy ehhez méltó filmes feldolgozást is kapjon hozzá, de a horrorfilmjeivel szűkebb rajongótábort szerző Neil Marshall alkotása közel sem tudott felnőni az elvárásokhoz. Ugyan az évek során viszonylag jó hírnévre szert tevő korábbi két Hellboy-filmnél többet és helyenként jobban emelt át az alapból, az egész mégis irgalmatlanul nagy katyvasz lett, amiben legfeljebb azok fognak pozitívumot találni, akik ismerik a pokolfajzat történeteit.

hellboy-2019.jpg

Talán már a történet kiválasztásnál bukott a dolog, hiszen Hellboy sorsának beteljesítésével, a közelgő apokalipszissel kezdeni sokak számára elhamarkodottan hathat. A gyakorlati példa sem cáfolja ezt meg, hiszen rengeteg, a történet szempontjából kvázi-kihagyhatatlan karakter csak úgy lógott a levegőben, a képregényeket nem ismerők számára az égvilágon semmit sem jelenthettek, de ennél nagyobb probléma, hogy sokuk filmbéli jelenléte a megvalósításuk milyenségének köszönhetően a végére sem nyert létjogosultságot. Mondanám, hogy a készítők a fan service jegyében dobták be őket a mélyvízbe, viszont ez esetben olyan mélyre sikerült dobniuk, hogy a fulladás általi haláluk elkerülhetetlen volt.

A film ennek megfelelően gyakorlatilag képtelen hosszabb időt (értsd: legalább 10 percet) elidőzni egy helyen, folyamatosak az ugrások, méghozzá annyi átvezető zenével, hogy még a hasonló hibába eső Öngyilkos osztag is megirigyelné. Szájbarágós expozíciók is akadnak bőven, hogy az eseményeket azért valamennyire érthesse a néző, viszont mire leülepedhetne az egyik, már várakozik másik három. Többnyire olyan, aminek különösebben nincs ráhatása a történet egyébiránt elkeserítően gyenge kimenetelére, azaz simán a vágóasztalon végezhette volna egy letisztultabb sztorit eredményezve. Valahol azért megsüvegelendő, hogy a készítők igyekeztek minél többet beemelni az eredeti művekből, de ezzel a kevesebb néha több elvének bizonyításánál nem jutottak tovább.

A sok váltásnak van pozitív oldala is, mégpedig, hogy a filmben kevés az üresjárat, ugyanakkor a kidolgozatlan karakterábrázolások végett a legtöbb akció szinte teljességgel tét nélküli, így hiába folyik patakokban a vér, különösebben nem hatja meg a nézőt. A humor lapos, egy olyan poént sem tudnék mondani, ahol legalább a terem fele felröhögött volna. Nem segített ennek megítélésén, hogy mindezek ellenére végig erőltették a jópofizást is. Szörnyfilm lévén a Hellboy is dúskál az alvilági fenevadakban, amiknek megvalósítása néhol egészen kivételesre sikeredett, de a lényeknek a legtöbb esetben igencsak műanyag-érzete, másszor ‘90-es évekbeli CGI látszata volt. Igazán csak két jelenetet tudnék pozitívan kiemelni: a film eleji, óriások elleni küzdelmet, ahol úgy éreztem, klappolt szinte minden, valamint a Vasorrú Bába-szegmens nagyobbik felét a hangulata végett.

hellboy-still-6.jpg

Ennyi hiba mellett a színészeket lehetetlen feladat elé állították, nem is jártak sikerrel. Így a Hellboy nagyon messze áll a pokolian jó szórakozástól, de még csak a korrekt iparosmunkától is. A szörnyes filmeket, valamint az alapot adó képregényeket kedvelő nézőként nagyon akartam szeretni, nehezen, de sikerült is lelnem egy kis örömöt benne, viszont nincs az a rózsaszín köd, amely mellett ezt az alkotást jónak lehessen titulálni. Megtekintése különösebben senkinek sem ajánlott, noha a B-filmek szerelmesei talán megtalálhatják benne a bűnös élvezetüket, illetve a képregények rajongói tegyenek vele egy próbát, ha másért nem, akkor azért, mert ekkora bukás után aligha lesz még egy Hellboy-film a közeljövőben. 4,5/10

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr8314759053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.04.12. 09:54:53

hogy hogy nem Remy írt erről???
neki nagy kedvence a film, nem?

Fincherista 2019.04.12. 18:22:51

@doggfather: én kértem, hogy írhassak róla, meg a sajtóvetítésre nem is tudott volna elmenni.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.07.27. 21:25:47

Ez konkrétan mekkora egy gigafos, te jó ég...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.08.01. 15:50:16

az ugrott be közben, után, végig, hogy " A kurva istenit!! Meggyalázták a csendőrséget!"
na most már hellboyt is.
De komolyan, nem volt ehhez a filmhez köze snydernek, meg goyernek?
nem tudnék olyat mondani ami működött volna benne. se a színészek (szegény cocksucker mit keres egy ilyenben), se a történet, se a zene, de még a látvány is gyenge volt.
Adtak volna inkább pénzt, hogy perlman, és gd Toro, hadcsinálják meg a trilógia befejezését.
És ehhez Mignola a nevét adta?
Miért? Az eredeti filmek se az ő világa, de ez meg pláne.
Egyedül a vasorrú bába (babayaga) volt ami jól eltalált, meg az ő háza, de ez volt vagy 5 perc max?!
süti beállítások módosítása