[Supernatural Movies]

Vészharangok - Trónok harca 8. évad 5. rész

2019. május 13. - Mikesi Tomi

Az utolsó évad második nagy összecsapása elérkezett. Daenerys Targaryen megmaradt seregével Királyvár ostromára és Cersei Lannister elveszejtésére készül, azonban útjában áll egy hatalmas hajóhad és egy irdatlan, eddig még veretlen zsoldos sereg.

05_3.jpg

Varys már ezerrel szervezkedik, feltehetően a westerosi nagyurakat próbálja Jon oldalára állítani, nem mellesleg megakarja mérgezni Daeneryst, csakhogy a királynője nem hajlandó enni. Mikor Jon megérkezik Sárkánykőre, tesz egy próbát vele is, csakhogy az ifjú trónörökös kitart Daenerys mellett. Tyrion bemerészkedik Daeneryshez, aki elmondja neki, hogy Jon Snow elárulta őt. A Segítője nem tehet mást, mint, hogy elmondja az igazat, Varys az, aki megkérdőjelezi a jogát a trónhoz. Daenerysen már látszódnak az őrület korai jelei, elhanyagolja külsejét, nem eszik és paranoiás módon minden hozzá közel állót meggyanúsít árulással.

Varyst elfogják a Makulátlanok és Daenerys elé vezetik. Tyrion még elbúcsúzik tőle, mielőtt Drogon hamuvá égetné. Jon láthatóan kezdi kétségbe vonni Dany ép ítélőképességét. Szürke Féreg és a khalessije Missandeire emlékeznek, mikor Jon meglátogatja, hogy utoljára megpróbálja meggyőzni, nem kell a földdel egyenlővé tennie Királyvárat. A terv ott ütközik problémába, hogy Észak titánja már nehezen néz olyan szemmel rá, mint mikor még nem volt tudomása arról az apróságról, hogy Daenerys a nagynénje.

Tyrionnak sikerül elérnie, hogy amennyiben megszólalnak Királyvár harangjai, vagyis megadják magukat, úgy Daenerys letesz a CGI költségvetés jelentős részét felemésztő pusztításról. Kiderül, hogy Jamie-t lefülelték, miközben épp a nővéréhez igyekezett, és az északiak seregének táborában tartják fogva. Daenerys közli a Segítőjével, hogy a következő rossz húzása lesz az utolsó.

A Véreb és Arya kilovagolnak a táborból, mindkettőjüknek van befejezetlen ügye a fővárosban. Tyrion elküldi a Makulátlan őrséget Jamie sátra mellől, majd kiszabadítja fivérét. Mindketten sejtik, hogy most látják egymást utoljára, úgyhogy ennek a jelenetnek különleges ereje és jelentősége van.

04.jpeg

Euron és a Vasflotta Feketevíznél várakoznak Daenerys érkezésére. A város védői és lakói felkészülnek az ostromra, már amennyire lehet. Arya és a Véreb megérkeznek, ahogyan Jamie is. Az Arany Kompánia egy jelentős része a város falán készül fel az ütközetre, annak ellenére, hogy a lovasságnak nyomát se látni. Tyrion megkéri Jont, hogy amint meghallja a harangokat, hívja vissza a sereget. A Vörös Torony kapuit bezárják, a kívül maradtak pedig érzik, hogy talán a legrosszabb vár rájuk. Jamie is kint ragad, de ő a többiekkel ellentétben tudja, hogy van másik bejárat is.

Drogon ezúttal különösebb megerőltetés nélkül semmisíti meg a Vasflottát, vagyis az előző epizódban csupán azért volt szükség Rhaegal halálára, nehogy túl gyorsan érjen véget a sorozat és persze a büdzsé normalizálása is cél volt. Daenerys ezután felszámolja a főváros kapuját is, az Arany Kompánia szerencsétlenebb tagjaival együtt, amire természetesen az ostromló seregek is megindulnak. Szürke Féreg megöli a menekülő Stricklandet, ekkor már sejthetjük, hogy grandiózus ütközet helyett inkább csak mészárlásnak leszünk a szemtanúi. Daenerys vígan írtja a skorpiókat, míg a serege katonák és civilek között különbséget nem téve veti magát bele a harcba.

01_3.jpg

Qyburn próbálja jobb belátásra téríteni Cerseit, aki viszont még a látottak ellenére is reménykedik a győzelemben. A Lannister sereg egy része farkasszemet néz az ostromlókkal, a túlerő láttán azonban meghátrálnak és megadják magukat. Megszólalnak a harangok, a város elesett. Daenerys azonban ahelyett, hogy a Vörös Toronyba igyekezne, elkezdi felégetni a várost. Tyrion kétségbeesetten szembesül vele, hogy ezrek hullnak majd el, mert ő Westeros sorsát a rossz emberre bízta. Ezt látva a város védői újra kardot ragadnak. Jon hiába próbálja maradásra bírni az embereit, hiába ment meg saját katonájától egy ártatlan nőt, a vérfürdő elkerülhetetlen és ő is ráébred, hogy Daenerys nem lehet királynő.

Daenerys a Vörös Torony felé veszi az irányt, ami alatt Euron és Jamie találkoznak, a Királyölő halálos sebet kap, Euron pedig meghal. Cersei belátja, hogy veszített és menekülőre fogja a dolgot. A lángoló városban helyenként fellobbannak zöld tüzek is. A Véreb és Arya megérkeznek a Vörös Torony romjaihoz, Sandor azonban elküldi Aryát, mert biztosan tudja, hogy ha ő is belép az omladozó toronyba, számára sincs menekvés. Arya búcsúzásul köszönetet mond. A jelenetért tíz pont a Griffendélnek. Cersei menekülés közben belefut Sandorba, aki pillanatok alatt végez a testőrségével, ez alól természetesen a bátyja kivétel. Mikor a királynő megparancsolja Ser Gregornak, hogy maradjon mellette, az nem engedelmeskedik, itt gyorsan búcsút is veszünk Qyburntól, Cersei jobbnak látja kereket oldani és következhet a Cleganebowl.

Jamie megtalálja Cerseit és elindulnak a túlélést jelentő csónak felé. Arya menekülés közben szembe találja magát azzal a pokollal, amin Királyvár lakóinak kell elszenvedniük. Lángoló épületek, megégett holttestek, sebesültek, szeretteiket kereső és sirató emberek, halálhörgés s siralom. Sandor a fivére fejébe döf egy tőrt, majd mikor rájön, hogy ezzel sem győzheti le, Dugovics Titusz módjára leveti magát vele együtt a toronyból. Jon és Davos szavak nélkül is értik egymást és látják a helyzet súlyosságát, Jon azonnali visszavonulót fúj. Arya próbál ártatlanokat menteni, de a város helyzete kilátástalan. Jamie és Cersei rémülten veszik észre, hogy a kijáratot eltorlaszolta a törmelék, ők pedig a düledező torony alatt ragadtak. A szívszorító búcsú után együtt halnak meg a Vörös Torony romjai alatt. Arya pedig egy fehér lovon kivágtat a lángokban álló városból.

02_5.jpg

Tyrionnak és Jonnak szembesülniük kell a ténnyel, hogy a döntésük miatt a főváros a lakóival együtt semmivé lett, ráadásul valahogy le is kell szerelniük Daeneryst, ami már csak Drogon miatt sem lesz egyszerű. A készítők nem kis kihívás elé állították magukat azzal, hogy ebből a helyzetből egy rész alatt zárják le a Trónok harcát. Az epizód sok kiemelkedő pillanata ellenére is leginkább az utóbbi két rész fényében tűnik csak okénak, nem teljesen nívótlan és silány, de a jó az nem ilyen. Az alkotóknak mindössze egyetlen, utolsó esélyük maradt arra, hogy az évtized legjelentősebb sorozatát méltóságteljesen zárják le.

Az HBO Go linkje

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr6714824648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FlybyWire 2019.05.14. 16:32:40

Látványos szar lett.

RHalacska 2019.05.14. 18:19:39

Kb mint a házi dolgozat, aminek a végére elfogyott a türelem, oszt legyen már vége.... Kár

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2019.05.14. 22:33:23

Katasztrófálisan szar lett ez a rész. Sixx jól összegyűjtött sokmindent (itt: index.hu/kultur/media/2019/05/14/tronok_harca_akikert_a_harang_szol/)

idézek a cikkből:
"itt van nekünk Véres Dany, Gyermekek Megégetője, Aki Zabos, Mert Egyedül Kell Aludnia. Mi a tököm ez? Felépítenek egy hőst, egy barbárok között túlélő gyereklányt, akinek jól meghatározható és körülírható elvei vannak, majd öt perc alatt őrültet faragnak belőle? (...)
a város felégetését is meg lehetne magyarázni, ha lett volna előzmény hozzá."

továbbá:
"Két év alatt az írópárosnak sikerült kitalálni,
- hogyan legyen a birodalom legélesebb eszű nemeséből, Tyrionból egy hiszékeny, motivációit vesztő, ostoba báb;
- hogyan mondjon saját magának ellen Jaime ötször öt rész alatt (Dany apját azért ölte meg, mert éppen Királyvárat akarta felgyújtani – most Tyrionnak azt mondja, leszarta az embereket, stb.),
- hogyan üsse agyon egy tégla azt a Cerseit (és Jaime-t), aki a sorozat egyik legjobban összerakott, legizgalmasabb karaktere volt, de a nyolcadik évadban kevesebb szerep jutott neki, mint Tormundnak;
- hogyan tegyék teszetosza mellékszereplővé Havas Jont, akit úgy emelnek piedesztálra, hogy effektíve egy gyászbeszéden kívül semmi olyat nem csinált a Fattyak csatája óta, amivel bizonyíthatna bármit is;
- hogyan adja fel Arya az életét meghatározó bosszút a Véreb remek, de azért annyira nem überfasza monológja nyomán, és meneküljön inkább el a nagy városégés elől.
(...)
Az írók lépten-nyomon felrúgják a saját maguk felállította szabályokat, és nem törődnek az előző évadok karakterfejlődésével sem. Drogon tüze az adott szituációtól függően pusztít, hol követ is, hol meg egy nyamvadt szekeret sem. Hol a tél, ami a hetedik évadban megérkezett délre is? Miért mondta Bran, hogy Jamie-nek fontos dolga van Királyvárban? Hogy meghaljon? Milyen dolga ? Honnan kerültek elő a dothrakiak? Hogy változhatott meg ennyire a negyedik évados Dany, aki annyira kiborult egy gyerek elégetése miatt, hogy a sárkányait láncra verte?"
süti beállítások módosítása