[Supernatural Movies]

Miért kell erőltetni azt, ami nem megy? - Terminátor: Sötét végzet

2019. október 30. - Lakat Barnabás

A fenti kérdés fogalmazódott meg bennem először az új Terminátor mozi megtekintése után, és ezzel nagyjából el is árultam mindent róla. James Cameron produceri felügyelete ide, Tim Miller, a Deadpool rendezője oda, a Sötét végzet sajnos pontosan illeszkedik abba a sorba, amit a második rész után készült filmek alkotnak, és ami bárcsak ne létezne. De a valóságban sajnos senki sem képes kitörölni ezt a csorbát az idővonalból. A végzet sajnos valóban sötét. Már ami a Terminátor filmeket illeti.terminator_dark_fate2.jpg

A baj valójában már ott elkezdődött, hogy a Terminátor a ma oly divatos és aktuális kifejezéssel élve frachise-á vált. Adott volt egy kezdő, de roppant tehetséges rendező első teljesen önálló munkája, ami tulajdonképpen nem több egy elképesztően kreatív és profin összerakott B-filmnél. Egy slasherbe oltott sci-fi (vagy fordítva), ami pont az egyszerűségével robbantott nagyot és égett be a köztudatba, meg a popkultúrába is. Ezt követte évekkel később a jóval nagyobb büdzséből gazdálkodó folytatás, ami az alapvetést egy igazi blockbuster vázára építette fel, és a recept ezúttal is tökéletesen működött. Cameronnak sikerült szintet lépnie, ami nem is csoda, hiszen mindig is megszállott, maximalista direktor hírében állt, Az ítélet napja pedig ugyanúgy kultuszfilm lett, mint elődje, és bár összefüggenek, egymástól függetlenül is helytáll és működik mind a kettő. Stílus, hangulat, az épp a csúcson lévő Schwarzenegger, forradalmi speciális effektusok, ezek mind-mind alátámasztották a 92-es folytatás létjogosultságát. Cameron pedig egy gyönyörű lezárást is rittyentett az egészhez, olyat, amit a mai napig megkönnyeznek a rajongók.

Ezért is volt már a 2003-as Gépek lázadása is teljesen felesleges, az öt évvel későbbi nemhiába befuccsolt sorozatról (Sarrah Connor krónikák) már nem is beszélve. A legtöbb potenciál még a 2009-ben napvilágot látott, a korábbi epizódokban csak egy-két percig látható posztapokaliptikus világba helyezett Megváltásban volt, de aztán ez is vakvágánynak bizonyult, pedig ha már mindenképpen rétestészta módjára kell nyújtani ezt a sorozatot, akkor itt lett volna érdemes elkezdeni. Talán. Bár, hogy igazam lenne-e, azt már sosem tudjuk meg. A 2015-ös Genisys, melyben Schwarzi visszatért, pedig nemes egyszerűséggel nézhetetlen és röhejes.

Az új filmről pedig, mely egy huszáros vágással a második rész óta megjelent Terminátor címmel ellátott dolgokat figyelmen kívül hagyja, egy pozitívum mondható el: Az előző résznél azért jobb. De ez ugyebár nem nagy dicséret.

A legjobb dolgot már a stúdiólogóknál ellövik, Sarrah Connor apokalipszisről szóló monológjával, amivel két baj van. Egyrészt lényegében a film ekkor még el sem kezdődött, másrészt az egész az Ítélet napjából van kivágva. Na bumm. Ezt követően újra láthatjuk John Connort, hogy aztán már az első öt percben arcon köpjék a T2 fent magasztalt, iszonyatosan hatásos befejezését.

A cselekmény legalább koherensebb, követhetőbb, urambocsáss' következetesebb, mint a Genisys esetében, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy olyan, mintha az első és a második film remake-jét néznénk egyszerre. Arra azonban nagyon ügyeltek a film írói (voltak páran erre a remekműre), hogy a már jól ismert cselekményt a totális politikai korrektség jegyében adaptálják napjainkra. Ennek mélypontja a T800-as legújabb ábrázolása, amely ezentúl szerepelhetne a szótárakban a kiábrándító mellett magyarázatként.terminator-dark-fate.jpgA nagy visszatérővel, Linda Hamiltonnal se voltak kegyesebbek. Sarrah Connor egyenesen szánalomra méltó. Hobbija a csipsz zabálás, saját bevallása szerint alkoholista (bár a játékidő alatt egyszer sem nyúl piához, ami elég furcsa), állítólag ötven államban körözik, mindezek ellenére viszont kapcsolata van hadsereggel, melynek révén képes hozzájutni a létező legmodernebb fegyverekhez is. Na menj már...

Az újdonságok között azért legalább akad értékelhető dolog. Mackenzie Davis karaktere bár az első promóképeken még rém irritálónak tűnt, egészen jól működik és nagyjából el is viszi a hátán a filmet. Az új Terminator, a Rev-9-es (Gabriel Luna) egészen ötletes, és jól betölti a funkcióját. És azt hiszem ennyi.

Az akciójelenetek a korrekt és a rossz között ingáznak, utóbbiaknál összevissza ráng a kamera, azt se tudjuk, mi van, a fizika törvényei pedig a Halálos iramban filmekben láthatókhoz hasonlóak.

Olybá tűnik tehát, hogy a terminátor sorozat bevégezte, a végzete pedig tényleg sötét. Én meg inkább újranézem az első két klasszikust, és próbálom elfelejteni, ami utána történt.

4/10

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr8515273958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Disztopia 2019.11.01. 11:14:51

A legelső Terminátor rész és a második is kiemelkedőek, a negyedik pedig (Christian Bale és Sam Worthington alakításával)"elmegy" kategória. (Főleg a két említett színésznek köszönhetően.) A többi epizód viszont "zs" kategória: a harmadik nézhetetlenül hiteltelen (a majomarcú 170 centis Nick Stahl -lal), az ötödik mesefilm 10 alattiaknak a hatodik pedig röhejes. Sajnos ez az egész franchise még 1991-ben kifulladt, kizárólag a lendület, Schwarzi hírneve és a pénz viszi előre azóta is.

Unlike 2019.11.01. 18:09:55

Nos az a baj, hogy itt a válaszban sincsenek rendben a dolgok... hatodik rész nincs is... olyan, hogy "zs" kategória itt nem lehet nyitni, hiszen ezek a filmek "szinte "kult" filmek, akinek ez nem tetszik, az minek jár moziba. Ha a rajongók írnák CSAK, és KIZÁRÓLAG ezt a blogot, akkor az előző üzik írója nagyon nagy szarban lennének :) Át kéne ezt nagyon gondolni, szerintünk :)

Világít a torony 2019.11.02. 04:55:18

Én már parázok beülni a moziba egy sokadik verziót/folytatást stb. vetítésére. Ha a Lakat által írt kritikának csak a fele igaz, már akkor is rettenet lehet a film. Szóval kihagyom.

Control. 2019.11.02. 21:14:42

@Unlike: Előző üzik? Így többesszámban? Meg nincs 6. rész? Nem inkább a feles előtt kellett volna ezt a hozzászólást megírni? :))))

Disztopia 2019.11.02. 21:19:02

@Unlike: " ... Át kéne ezt nagyon gondolni, szerintünk ..." Az asszonnyal közösen írtad a kommentet? Egyedül nem ment? :)

Macropus Rufus 2020.10.27. 12:03:31

" hatodik rész nincs is... " hááát persze, hogy nincs...

T1 1984
T2 Ítélet napja 1991
T3 Gépek lázadása 2003
T4 Megváltás 2009
T5 Genesys 2015
T6 Sötélt végzet 2019

A Terminátor meg nem "kult" film, max. a 1-2. A többi meg szóra sem érdemes.
Ugye vannak az A kategóriás filmek, meg a B kategóriásak. Aztán jön egy nagy ugrás és jön a ZS kategória... Tudod Sarknadó és társai.

Azért mielőtt irkálsz valamit legalább nézzél utánna annak amiről írsz
süti beállítások módosítása