[Supernatural Movies]

Watchlistről kihúzva #15 - Star Wars: Skywalker kora

2019. december 24. - Supernatural Movies

Évtizedek óta tartó rajongás tölti ki a szíveket, hiszen a Star Wars egy olyan generációkon átívelő energiaforrás, amit senki nem vehet el tőlünk. Jelen vannak ugyan az ellentétes érzések, az apró kis súrlódások, de mindig is megvolt a helyes út, a közös nevező, az egyensúly, amit a Star Wars maga jelent... a nagybetűs VARÁZSLAT. 2015-ben új időszak köszöntött be, mely hol az egyik oldalt, hol a másikat erősítette, és ennek köszönhetően meginogni látszott az egyensúly, amit ebben a nagyon messzi galaxisban megélt élmények egyetemes összessége jelentett számunkra. Hogy van-e még visszaút a közös nevezőre, arra a röppályára, amit George Lucas sok évvel ezelőtt megálmodott, azt az idő majd eldönti. Egy biztos, valahányszor megindulnak majd a sárga betűk a mozivásznakon, mi ott leszünk a hátsó sorokban, hogy újra meg újra tanúi legyünk a fény és a sötétség örök küzdelmének. Nem próbálunk majd üres kibúvókat keresni, hogy miért nem lesz ez már sosem olyan, mint régen, mert ahogy egy bölcs Jedi mester mondta volt egyszer: tedd vagy ne tedd, de ne próbáld.

watchlist.jpg

Creativ3Form: Öt éves lehettem, amikor egy szombat este nagyjából százhuszadik alkalommal akartam megnézni A maszk című filmet. Nevelőfaterom kedvesen megjegyezte, hogy bár ő is nagyon szereti, de mi lenne, ha ma este más kazettát tenne be a videomagnóba? Megvontam a vállam, mire ő odasietett a kazetta gyűjteményéhez, én pedig eközben behoztam magamnak egy zacskó harapnivalót. Mire visszaértem a szobába, ő már távirányítóval a kezében várt, majd egy széles mosoly kíséretében megkérdezte: Készen állsz? Bólintottam. Két órával később, életemben először éreztem igaz szerelmet. Tizennyolcadikán este, a stáblista alatt, nagyjából ugyan ez az érzés fogott el. Természetesen nem tökéletes és megvannak a maga hibái, de én személy szerint nem is vártam, hogy tökéletes lesz. Már csak azért se, ahogyan 2 éve Az utolsó jediket a közönség fogadta. Bár én nagyon szeretem azt az epizódot, de el kell ismerni... Rian szemlélete túlzottan korai volt. Egész egyszerűen nem illettek bele a Skywalker szériába, hiába voltak remek ötletei és gondolatai, azokat egy teljesen különálló trilógiában kellett volna felszínre hozni és kibontani. Ennek köszönhetően a Disney ugyan is a záróakkordra a biztonsági játék mellet tette le a voksát, aminek vannak remek pillanatai, de összességében mégis érezhető, hogy nagyrészt a kényszer szülte. Ez egyeseknél ki fogja csapni a biztosítékot, másoknál - mint ahogy nálam is - azért elő fog jönni az a szellem és eszme, ami miatt annak idején beleszeretett az ember ebbe a szériába. Valószínűleg kevesebben lesznek azok, akik így éreznek majd, de nem szabad bántani azokat, akik nemtetszésüket fejezik ki a látottakkal szemben, mert teljesen érthető a csalódottságuk. Viszont bárhogyan is nézem, ezúttal végleg (tényleg végleg) lezárult egy korszak, a jövőben soha többet nem látunk majd számozott epizódot, ráadásul John Williams is örökre letette a karmesteri pálcát. Ha másért nem is, emiatt a két dolog miatt nézze meg mindenki nagyvásznon, mert negatív hangvételű kritikai többség ide, biztonsági játék oda, a Star Wars megérdemli, hogy moziban búcsúzzunk tőle.

skywalker_1.jpg

REMY: Idén először éreztem azt, hogy nem várok különösebben egy Star Wars-filmet. Nem volt meg a hype, nem volt meg az a fajta lelkesedés, ami az eddigi összes SW-film kapcsán előjött belőlem. Egész egyszerűen amennyire vártam és szerettem az Ébredő Erőt, annyira vált napról napra egyre dühítőbbé és gyengévé számomra az Utolsó Jedi. Talán az elvárások csökkentése, talán az, hogy nem pörögtem rá az egészre kellett ahhoz, hogy itt-ott megkönnyezzem a látottakat és itt-ott azt mondjam, hogy de jó mindaz, amit látok a mozivásznon. A Skywalker kora egész egyszerűen egy tisztességes iparosmunka lett a körülményekhez képest és egy tisztességes lezárása egy hányattatott sorsú, sok sebből vérző, többször leköpött, rajongók által szétcincált trilógiának, ami sokkal többet érdemelt volna, mint amivé válni tudott. Az okokat már felesleges ezerszer felhozni, az Abrams vs Rian háborút az idők végezetéig lehetne folytatni, d kell ez nekünk? Lépjünk túl rajta és inkább reménykedjünk abban, hogy a jövőben olyan Star Wars-filmek látnak majd napvilágot, aminél újfent egységes rajongás övezi majd a végeredményt. Egy korszak lezárul. Kicsit keserűen, kicsit édesen ugyan, de számomra úgy, hogy az utolsó epizódra hál’ Istennek úgy tudok visszagondolni, hogy mindez rendben van, most már nyugodhat békében a franchise ezen szeglete.

skywalker_2.jpg

Mikesi Tomi: Nehéz olyan pozitívumokat találni, amelyek ne a settingre, vagy John Williams melódiáira vonatkoznának. Se a kora délután műsorra tűzött Hallmark filmekhez méltó dramaturgia, se a nosztalgiaparaziták, se Abrams összes indokolatlan lens flareje, de még Rey Lipótmezőről frissen szabadult Oravecz Nórát idéző életbölcsességei sem tudták megmenteni a franchise-t a teljes elhiteltelenedéstől. A Skywalker kora, mint mozgókép is nehezen értelmezhető, beazonosíthatatlan célközönséggel rendelkező kisgömböc, ami mindent felfal, ami az útjába kerül; mint a Star Wars saga lezárása pedig egyenesen nevetséges és elszomorító identitás nélküli förmedvény. A 42 éve útjára indult mitológia fináléja kapcsán talán a futballválogatottunk ultráinak a hasonló színvonalú teljesítményt illető végletekig kifinomult kommentje a legtalálóbb jelző: Kurvagyenge! Nézzetek inkább Űrgolyhókat!

skywalker_5.jpg

Duba Dániel: Mivel nem sikerült a premiert követő napokban megnéznem a filmet, sajnos jó pár spoilermentes kritikán átrágtam magam, mire végül megtapasztalhattam a Skywalker-saga lezárását egy csúnya, esős délelőttön. Addigra olyan emberek nyilatkoztak negatívan a filmről, akiknek a véleményét nem szoktam fél vállról venni, így sajnos volt egy egészségtelen előítéletem a Skywalker koráról. Azt is olvastam, hogy Abrams próbálta korrigálni Johnson munkáját, aminek szintén nem örültem. Nekem az eredeti trilógia után Az utolsó jedik jön a sorban, mert azzal együtt, hogy mert újítani, ha vissza kellett nyúlni a gyökerekhez, azt tisztelettel és óriási szívvel tette. Mindezekkel együtt úgy jöttem ki aznap a moziból, hogy nem éreztem tragikusnak a dolgokat, nem gondoltam, hogy ez egy helytelenül eltöltött két és fél óra lett volna. Sokszor tetszett, amit láttam, és sokszor élveztem a film diktálta hihetetlen tempót, az epizód tényleg kolosszális látványvilágát. De azt is éreztem, hogy ez a film már csak árnyéka George Lucas eredeti űroperájának. Azt éreztem, hogy a Skywalker kora – a hajdanán sok tekintetben újító, milliók által rajongott ikon –, mára csak egy régi számaiból megélő, öreg rocksztár. Még mindig milliók imádják, még mindig képes felverni a hangulatot, még mindig a legmenőbb helyekre hívják fellépni, de az ének már néhol playback, a zúzás nagyrészét már vendégzenészek végzik, és a riffek se olyan frissek és ütősek már, mint azelőtt. A színpadot övező színes fény- és pirotechnika ugyan elvakítja még a felajzott közönséget, de ha az első sorokból kicsit közelebb hajolsz, kis idő múlva megérzed az olcsó szesz szagát, amit ez a rocksztár a függöny mögött lehúzott a show előtt. A Skywalker kora egy trilógia lezárásának elmegy, az elmúlt majd' öt évtized meghatározó kulturális jelenségének lezárásaként viszont nagyon, de nagyon kevés. A Star Wars már régen túllépett azon, hogy azé legyen, aki a jogokat birtokolja, a Star Wars mindenkié. Nem csak a Disney-é, vagy George Lucas-é – talán soha nem is volt –, ahogy a Mona Lisa, vagy a Vénusz születése se csak a múzeumé, ahol megőrzik. Igen, ezek csak filmek, blockbusterek, de tagadhatatlanul az egyetemes kulturális emlékezetünk és örökségünk részei, érdemes lenne jobban vigyázni rájuk.

skywalker_4.jpg

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr4715355662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wovbagger 2019.12.25. 08:13:21

Nekem tetszett a film, lezárásnak jó volt. Ennél nagyobb durranást várni fölösleges volt.

Más:
@Creativ3Form: nem ártana a helyesírást elsajátítanod, ha egyszer kiállsz a net népe elé egy bejegyzéssel.
videomagnó - egyben, az első ó nem hosszú,
"5 éves lehettem...", "2 órával később..." - számmal (ugyanúgy, mint "háttal" nem kezdünk mondatot, tehát helyesen: "Két órával később...", "Öt éves lehettem..."
ugyanígy helytelen a "18-án este..." mondatkezdés is,
záróakkord - összetett szó, egybeírandó,
"biztonsági játék mellet tette le a voksát..." és "beleszeretett az ember ebbe a szériába..." - fölösleges ott idegen szavakat használni, ahol van magyar megfelelője, tehát:
"biztonsági játék mellett (vagy: biztonsági játékra) szavazott", illetve "beleszeretett az ember ebbe a sorozatba..."
I've been spoken.

theivan 2019.12.25. 13:22:27

@wovbagger:
"I've been spoken" – úgy érted, "I have spoken"?

Lone Wolf_ 2019.12.27. 12:35:44

Bár a Skywalker korában kevesebb a gagyiság, mint a Last Jediben, maga a történet erős "B" kategóriát mutat, ami elég meglepő egy 300 millió dolláros filmnél.

Ami javíthatott volna az egészen: az uralkodó megjelenésének körültekintőbb "bedobása" (indoklás, hihetőbb sztori ...stb) az utolsó 30-40 perc teljes átírása (hogy például az uralkodó ne szedjen le csapatszállítókat és vadászgépeket az ujjaiból kijövő villámokkal), életszerűbb forgatókönyv, komolyan vehető küzdelmek és űrcsaták.

Valahogy nem találják egy ideje a jó sztorik receptjét a Disney -nél. Pedig pénz volna rá dögivel. Hihetetlen, hogy nem képesek leszerződtetni egy profi írót és script készítőt.

yerico1 2019.12.27. 17:23:59

@wovbagger: Öcsém, ha nem szólaltál volna meg, akkor talán meglenne az az illúzióm, hogy intelligens lehetsz. Ekkora faszságokat ritkán olvasok, amikbe belekötsz. Ha már nyelvtannáci akarsz lenni, akkor előtte szerezz némi ismeretet a témában, és után oszd az észt!

yerico1 2019.12.27. 17:25:19

Attól függően, hogy ki mikor született, másként áll az egész Star Wars világhoz. Nekem az első 3 rész, abból is főleg a 4/6 az igazi. Azokat senki sem tudta überelni, bárhogy is akarta.

Első mohikán 2019.12.28. 00:38:42

@wovbagger: Bocs, hogy beledumálok, de az, hogy hàt-tal nem kezdünk mondatot az csupán városi legenda. Nincs ilyen nyelvtani szabály, nyugodtan írhatod kezdő szónak.
A többi stimmel, nekem is szúrta a szemem.

Orltran 2019.12.28. 03:26:15

Nekem 2 dolog tetszett benne:

1, jópofa volt, ahogy az első 5 percben megmutatta J.J. Abrams, mik lettek volna a fő szálak, ha vállalja a 8. részt is, és akkor azt az előzőt felejtsük is el, folytassuk innen.

2, sokkal kevésbé alkot koherens egységet az előző 6 filmmel, mint a Disney által legendsként száműzött korábbi EU, így nem esik nehezemre azokat kánonnak tekinteni, ezeket pedig valami alternatív univerzumnak, már csak azért is, mert itt mind az erő, mind a fizika teljesen máshogy működik.
süti beállítások módosítása