[Supernatural Movies]

Lompos farkas, fekete, engem ugyan nem kapsz be! -Mondj egy mesét 1. évad

2020. március 02. - kultúrfaló

Régen megszoktuk már, hogy a mesék legtöbbször happy enddel végződnek, nagyon ritkán borús hangulatúak és mindig a jó győzedelmeskedik/nyeri el méltó jutalmát. Persze vannak kivételek, mint mondjuk a Vadregény vagy a Grimm című filmek. Így igen csak üdítően tűnik ki ebből az átlagos posványból a Mondj egy mesét antológia sorozat, mely a világszerte ismert meséknek a sötét és kicsavart pszichológiai thrillerbe ágyazása.

alakok-990x556.jpg

1812. december 20-án jelent meg Jacob és Wilhelm Grimm (a továbbiakban csak Grimm testvérek) első mesegyűjteménye Gyermek- és házi mesék címmel (Kinder und Hausmarchen), melyek inkább horrortörténetekre hajaztak, mint ártatlan gyerekeknek szóló mesékre: gyilkosságok, kínzások, nemi erőszak, intrikák jellemezték őket, az olvasók nem is fogadták túl jól. Így végül a testvérek számos történeten finomítottak, majd 1857-ben megjelent a végső változat, amely 200 mesét tartalmazott. Egyes kiadók még ezeken is változtattak, míg végül elnyerték a ma is ismert mesék a végső változatukat. Hiszen ki szeretett volna mondjuk egy olyan történetet olvasni Jancsi és Juliskáról, ahol az édesanyjuk a gonosz; ki szurkolt volna egy bájos kislány helyett egy jól táplált nőnek, aki eltéved és végül a farkas meg is eszi?

Hogy miért pont ezt a két mesét emeltem ki? A Három kismalac mellett ezek adják az 1. évad alapját. A sorozat opening creditje a lúdbőrözést okozó énekkel és az egyre borúsabbá váló színekkel a horrorisztikusabb hangvételt vetíti előre, melyre még egy lapáttal rátesz az animációs megoldás. Mesének mesének tűnik, de már itt erősen hatnak az érzékeinkre, ezáltal igen csak felkeltve az érdeklődésünket. Ahogyan már itt szembe tűnik, a farkas alak lesz az összekötő kapocs, ez az erőszakos, véres pofájú, nyers erővel és gyorsasággal bíró állat, mely valamilyen formában mindegyik mesében megjelenik. Ahogyan az események haladnak előre, úgy gondolkodunk el egyre jobban, hogy vajon melyik szereplő melyik mesefigurának fog megfelelni. És ettől jó igazán ez a sorozat, hogy azonnal oda tud szögelni minket a tévé elé. 

A történetről nehéz úgy írni, hogy nehogy eláruljak valamit, hiszen már az első rész izgalmas, a 10 epizód nem kedvez a holtidőnek, és szerencsére ezzel az alkotók is tisztában vannak. Kayla új városba és iskolába kerül, édesapjával nagymamája (Kim Cattrall nagyszerű) házába költöznek; Jordan és Beth épp jegygyűrűt készül venni; míg a Longo testvérek harmadik társukkal ki akarják használni, hogy New Yorkot pár órára ellepik a malac álarcos emberek és gyémánt rablásra indulnak. 

malacok.jpg

Szóval...ha szeretitek a különlegességeket; a néha agyament dolgokat és azt, ha kirántanak a komfortzónátokból, akkor ez a ti sorozatotok. Szerencsére már van belőle 2. évad is, így pár órára minden igényedet kielégítik. 9/10

 

 

A sorozat MAFAB adatlapja.

A sorozat itt megnézhető a HBO GO-n.

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr7915497678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása