[Supernatural Movies]

Az űrben játszódó synthwave opera - Blood Machines

2020. szeptember 02. - Duba Dániel

A 2012 óta aktív Carpenter Brut nevű egyszemélyes francia zenekar az európai synthwave formációk talán legismertebb alakja. Zenéjét már többször adta filmekhez, de az eddigi legambíciózusabb projektje valószínűleg a Blood Machines című háromrészes minisorozat (vagymi'), amely a ‘80-as évekbeli kisvárosi játéktermek zsetoncsörgéstől hangos, neonszínben villódzó életérzését egyesíti az 50-es évek sci-fi képregényeinek látványvilágával. Mielőtt azonban tovább mennénk, azt javaslom, mindenki tekintse meg a pár bekezdéssel lejjebb megtalálható Turbo Killer című videoklipet, amely a zenéért felelős Carpenter Brut, és a filmet jegyző Seth Ickerman legfelkapottabb közös projektje, valamint a Blood Machines egyfajta előzménye, hogy némi fogalmat alkothasson arról, miféle örömökre számíthat cikkünk tárgyának mindössze ötven perces játékidejétől.

blood_machines_main_1.jpg

A Blood Machines-re igazán se a rövidfilm, se a mini sorozat címkéjét nem aggatnám rá tiszta lelkiismerettel, mert az előbbihez túl hosszú, az utóbbihoz túl rövid, de ha videoklipes viszonylatban nézünk rá, azzal is csak kerülgetnénk az igazságot. Virgonc egy jószág ez a film, egy rövidke eszképista gőzkieresztés minden cyberpunk és űropera rajongónak. A három epizód egyenként nagyjából 17 perces játékideje alatt – amiben már benne van a stáblista is – nagyrészt világépítés történik, sztoriról nem nagyon beszélhetünk, így ezennel fel is menteném magam annak felvázolásától. Christopher Nolan fejtette meg alig egy hete a Blood Machines megtekintésére vonatkozó legfőbb szabályt: ne próbáld megérteni, csak érezd.

A film egésze a mutagén-zöld, az LSD-lila, és a fali konzolra loccsant agyvelőrózsaszín ezerféle árnyalatával összefoncsorozott neonszíneit ontja magából. A nők eonokkal ezelőtt hátrahagyott űrközi roncstemetőkben születnek, világító fordított kereszttel a torzóikon, az űrhajók pedig véreznek, és ha véleményük van valamiről, akkor beszélnek, a humoruk pedig fekete, mint az eseményhorizont. A film világa remekül kidolgozott, ötletei tele vannak ambícióval és fantáziával, és a film hatásvadász képeinek bármelyike remekül festene egy ponyva sci-fi borítóján. A digitális díszletek között akad pár valóban megépített darab is, mint Tracy, a történetben szereplő űrhajó selymes hangú mesterséges intelligenciája, akinek nőalakja az 1600-as évek galleonjainak orrdíszeihez hasonló jellegzetes hullámtörő pozíciójában lett felépítve. Figyelemreméltó apróság.

Itt jegyezném meg, hogy az írók valószínűleg láthatták Katsuhiro Otomo Memories című animéjének első felvonását, ugyanis a Blood Machines mind látványban, mind sztorielemekben merít belőle. A szerény kis összeg, amiből készült, persze nyomot hagy az összképen, de ez itt nemhogy hátrányt nem jelent, hanem egyenesen hozzátesz az élményhez, mert mind a kitekert retro-futurisztikus-cyberpunk-fantasy környezethez, mind pedig a Carpenter Brut komponálta synthwave dallamokhoz remekül passzol.

A filmet jegyző Seth Ickerman álnév bizonyos Raphaël Hernandez és Savitri Joly-Gonfard francia rendezőpárost takar, akik már nem először kollaboráltak a Carpenter Brut művésznév alatt tevékenykedő Franck Hueso elektronikus zenésszel (lásd a fentebb említett Turbo Killer-t, ami a csata előtti éjszaka a Blood Machines teljes pályás letámadása előtt). A rendezőpáros következő projektje a szintén ígéretesnek tűnő, Ickerman munkacímen futó cyberpunk sci-fi lesz, aminek itt tudod megnézni az előzetesét.

blood_machines_3.jpg

A film elsősorban azoknak ajánlható, akik már régóta kiéhezettek egy viszonylag egyedi hangulatú audiovizuális aranylövésre. Akik szerint a BluRay és a streaming service platformok csupán múló trendek egy véget nem érő, örök VHS korszakban, rajonganak a kisköltségvetésű sci-fikért, és esetleg ott voltak a Carpenter Brut 2018 márciusi, budapesti koncertjén. Nem lévén több egy képileg és zeneileg jól összerakott performansznál, a Blood Machines egy szűk rétegnek szól, de próbálkozhat vele bárki, aki szereti a low budget sci-fiket. Az IMDb-n jelen pillanatban 6,1 ponton áll, ezzel pedig nem is kívánok vitatkozni. Trailer:

A Film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr7116186488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása