[Supernatural Movies]

Minden férfi disznó - Ígéretes fiatal nő

2021. február 03. - Fincherista

Valamivel több, mint egy évtizede a Felkoppintva c. vígjáték kapcsán a film egyik sztárja, Katherine Heigl nyilatkozott arról, mennyire nem ért egyet annak üzenetével. Kritikájának alapját az adta, hogy míg az ő karaktere, illetőleg a többi női karakter elviselhetetlen fúria volt, addig valamennyi férfi vicces és/vagy szimpatikus személyiséggel lett felruházva. Az akkoriban felfelé ívelő karrierje megtört, a film készítői elhatárolódtak tőle, valamint azóta sem sikerült akkori népszerűségéhez felérnie. 2021-re eljutottunk oda, hogy az Ígéretes fiatal nő gyakorlatilag ennek a felütésnek az inverzével néz a díjszezon elébe. A 180 fokos fordulatot az koronázná meg, ha jelen film férfi főszereplője, Bo Burnham hangoztatta volna kritikáját a koncepció láttán, azonban ez már aligha fog bekövetkezni.

ypw.jpg

Pedig Heigl logikáját alapul véve teljesen jogosan tehetné ezt meg, elvégre Emerald Fennell első nagyjátékfilmje nemcsak hogy eljátszik a legtöbb férfi egy disznó gondolatiságával, de még kifejezetten provokatívan is tálalja ötletét. Főhősnője, Cassie (Carey Mulligan) a bárokban részeget játszva cserkészi be a nem is annyira jó fiúkat, hogy aztán, amikor már éppen a következő fázisba tolakodnának, felfedi lapjait és szembesíti udvarlóit azok valódi arcával. Kis noteszának feljegyzései alapján szép számmal akadnak kéretlen udvarlók, ami meg is alapozza a férfiakról alkotott pre-koncepcióját. Nem éppen idilli nézeteit egy korábbi évfolyamtársa, Ryan (Bo Burnham) felbukkanása rengeti meg. 

A történet a bizarr felütés ellenére elsőre talán a klasszikus romantikus-vígjátékok világát idézheti az olvasóban, pedig a gyakorlatban Fennell egy kőkemény bosszúfilmet forgatott, amit aztán a látszat kedvéért alaposan megforgatott a cukormázban. Cassie fura hobbija ugyanis egy tragédia utózöngéje, ami a játékidő előrehaladtával szépen ki is bontakozik, hogy egy mély gyomrossal forduljon rá a fináléra. Ennek sikerességében meghatározó volt, hogy a film mind írói, mind rendezői oldalról jól működjön. Az ilyen jellegű alkotásoknál gyakori hátulütő, hogy nem jó ütemben adagolják a szükséges információkat, viszont itt erről szó sem volt, az író-rendező hölgynek sikerült végig figyelni arra, hogy a feszültség fenntartása mellett is folyamatosan haladjon a cselekmény.

ypw2.jpg

Noha kisebb-nagyobb szerepek erejéig felbukkannak ismerős arcok, a színészek oldaláról egyértelműen Mulligan vitte a hátán a filmet. Az elmúlt évek kevésbé rizikós karakterei után sikerült egy izgalmasabbat találnia magának és érezhetően komoly elánnal vetette bele magát Cassie szerepébe, aminek köszönhetően roppant élvezetes volt nézni a játékát. Annak ellenére, hogy mindössze két hölgyet emeltem ki a készítők közül, a filmet a legkisebb mértékben sem titulálnám csajosnak, mi több, a film által felgöngyölített problémák valamennyi nem képviselőit egyaránt érintik, még ha más-más oldalról is. Az Ígéretes fiatal nő összességében felnő a címében feltüntetett elvárásokhoz, azonban igazán akkor lett volna nálam telitalálat, ha a tematika jogán nem lett volna ennyire kirekesztő mű a férfiakkal szemben. Viszont még így is a díjszezon egyik legszínesebb művet tisztelhettem meg benne. 8/10

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr216414804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azördögügyvédje 2021.02.04. 11:47:37

Egy újabb tipikus nősténysoviniszta hányadék.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.04.14. 12:18:04

A közepén a megváltás/megnyugvás reményével, de mikor kikerül az asztalra aminek ki kell, akkor nyilvánvaló lesz, hogy ott a csavar.A színészek jók, a rendező/forgatókönyvíró ígéretes, a zenék szarok viszont.
süti beállítások módosítása