[Supernatural Movies]

[kritika] A 42-es (2013)

2013. szeptember 04. - REMY

1998-ban Brian Helgeland, Oscar díjat nyert a Legjobb adaptált forgatókönyv kategóriájában Curtis Hansonnal, a Szigorúan bizalmas című nagysikerű film forgatókönyvéért. 2003-ban (Titokzatos folyó) szintén ott volt a neve a jelöltek között, és bár nem kapta meg a díjat, de Helgeland neve elég szépen csengett az írók között. Azonban nem csak az írói pályája között lehet szép munkákat találni, hanem a rendezői karrierjében is. Olyan filmek kötődnek a nevéhez, mint a Visszavágó, Mel Gibsonnal a főszerepben, illetve a Lovagregény, valamint a Bűn rendje, bár utóbbi nem aratott nagy sikerült, sőt… De összekapta magát és 10 évvel az utolsó rendezése után újra minőségi árut szállított a piacra, melyre ismét büszke lehet.

42.jpg

Jackie Robinson az egyik legismertebb baseball játékos a világon. Ő volt az első színes bőrű játékos az MLB-ben, amikor debütált a Brooklyn Dodgers színeiben az 1947-es évben. Ezzel megtört egy bő 60 éves időszakot, mely alatt egyetlen színes bőrű játékos sem lehetett tagja a profi ligának. Robinson szerződtetése óriási változást hozott a ligában, és a példája hatással volt az amerikai kultúrára, valamint a polgárjogi mozgalom egyik ikonja lett.

Brian Helgeland az ő történetét vitte a filmvászonra, és mutatta meg, hogy azért mert valakinek színes a bőre, még egyenlőként kell bánni vele. És igen, mindezt úgy tette, hogy telepakolta hatásvadász elemekkel, amik segítségével vagy nagy eredményt ér el valaki, vagy oltári nagyot zakózik. Jelen esetben az előbbi jelenséget tapasztalhatjuk, így bátran ülhetünk neki a 42-esnek.

A sportfilmek nálam mindig fokozott figyelmet kapnak, mivel én is versenyszerűen sportoltam anno, így sokszor jó emlékeket idézek fel egy adott filmmel. Ám a 42-esnél nem a megszokott belső harcot kell megvívnia a főhősnek, hanem sokkal tágabb réteggel kell megküzdenie a talpon maradásért. A saját vívódásai mellett a csapattársakat is maga mellé kell állítania, illetve a nézősereget is, akik ellenzik a tevékenységét. Robinson emberfeletti tettet hajtott végre, és hála neki, az őt érő társadalmi problémák az idő múlásával enyhültek, és a későbbi korosztálynak már jóval kisebb teherrel kellett megküzdenie. A rasszizmus sajnos a mai napig teríték van, és bár a sportban dupla erővel küzdenek ellene, az 1940-es években ez nem volt lehetséges, és a csúcson járt a bőrszín megkülönböztetése. Ezt a film nagyon egyszerűen, de annál hatásosabban mutatja be, és nem kell félni attól, hogy giccses, egyoldalú, túlzó jelenetekkel állítja majd maga mellé a nézőt a rendező, hiszen ezt megteszi a történet.

422.jpg

A story a megszokott módon itt is, ott is foltozva volt, hogy eladhatóbb, és kerekebb legyen, de soha nem esett át a ló túloldalára, és ez az, ami miatt ez a film kiemelkedik az átlagos sport drámákból. No persze színészek is kellettek a jó eredmény eléréséhez, és Chadwick Boseman, Harrison Ford, Christopher Meloni is jól helytálltak, de melléjük lehetne még sorolni néhány nevet, úgyhogy a casting jól sikerült.

A 42-es egy meglepően jó film lett, és a segítségével egy újabb nagyszerű ember életét ismerhetjük meg. Bátran üljünk le elé, mert megbánni nem fogjuk. 8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr385492811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása