[Supernatural Movies]

[kritika] Karácsonyi vakáció (1989)

2013. december 25. - REMY

Nincs lelkiismeretesebb ember Chevy Chase-nél, ha a karácsonyról van szó. A Vakáció kvadrológia sztárja, a széria harmadik darabjával az ünnepekre készülődik, és nem is akárhogy. Rengeteg humorral, boldogsággal, és persze az elmaradhatatlan „minden jó, ha a vége jó” zárással.

kar1.jpg

A Griswold család az ünnepekre készülődik. Ajándékokat vásárolnak, feldíszítik a házat, és persze a legszebb karácsonyfát választják ki. Clark, a családfő mindent megtesz azért, hogy a szeretett famíliája a lehető legjobban érezze magát az ünnepekkor, ám a számításait keresztülhúzzák, és minden a feje tetejére áll…

A Családi vakáció és az Európai vakáció után, 1989-ben megérkezett a Karácsonyi vakáció is, és Chevy Chase ismét belebújhatott Clark Griswold bőrébe. A kipécézett humorforrás helyszíne most a saját házuk volt, és azon a szent helyen mindent megtettek azért, hogy mi is jól szórakozzunk. A karácsony a szeretet ünnepe, és mindenki azt szeretné, ha a szerettei a lehető legboldogabbak lennének azon a pár napon, amíg az ünnep tart. Chase karaktere is ezt akarja, és miközben megpróbál minden tőle telhetőt megtenni, a talaj kicsúszik a lába alól, ami nem kevés poénnal jár.

A Karácsonyi vakáció különálló filmként is megállja a helyét, de a széria darabjai között meg pláne. Ebben a filmben tényleg megtalálható minden, ami kell egy pofás családi filmhez. A történet a kitaposott útvonalat követi, és semmi újat nem tartogat a számunkra, de a vicces jelenet mindenért kárpótolnak. (Azt viszont hozzá kell tennem, hogy a mai fiataloknak már nem biztos, hogy tetszene. Ízig-vérig 80-as évek fílinget áraszt magából, és ezt a sajátos érzést csak akkor lehet igazán átérezni, ha ismerjük az akkori kort, vagy az akkori kor filmjeit. Van egy érzésem, hogy a legtöbb mai tini inkább a Tapló télapót veszi elő egy efféle meghitt film helyett. Ami persze nem baj... az idők változnak.)

kar2.jpg

No, de visszatérve a Karácsonyi vakációra, azt kell mondanom, hogy az egyik legjobb film, ami a témában készült, s ezáltal elengedhetetlen kelléke a karácsonynak. Aki teheti, az mindenképpen vegye elő, mert csalódni nem fog. Chevy Chase most is remekül szórja a vicceit. 7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr625704043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shwarcz bácsi 2013.12.25. 14:08:51

Ez a film 10/10 es a legjobb karácsonyi movie :)

trollsalab 2013.12.26. 20:44:54

Egyetértek. Nálam is 10 pontos.
süti beállítások módosítása