[Supernatural Movies]

[kritika] Men in Black - Sötét zsaruk 2. (2002)

2014. szeptember 06. - REMY

Barry Sonnenfeld nem találta a helyes utat. A 2002-es Men in Black folytatás minden volt csak jó nem. Egy őrült ámokfutás, ami majdhogynem szégyent hozott a mesterien kivitelezett első részre. Érthetetlen, hogy 5 év alatt hogy tudott ekkorát változni a világ. Se Will Smith, se Tommy Lee Jones nem voltak viccesek, de még a kukacok sem.

mib4.jpg

J egy sima ügyön dolgozik. Egy földönkívüli megölt egy másikat. Megesik… Ám a nyomozás során egy nem várt fordult következik be az ügyben. Kiderül, hogy az egész bolygó veszélybe kerül, ugyanis Sereena visszatért a Földre, hogy megszerezze a fényt, amit már évtizedekkel ezelőtt is meg akart szerezni. J kénytelen új társ után nézni, mert egyedül nem képes megfékezni a gonoszt. Az öreg K-t ideje deneutralizálni…

Az idő mindent megszépít. Szokták mondani. És ez igaz is, ugyanis a MiB 2 régen nem tűnt annyira gyengének, mint a mostani újrázás után. Most szembesültem azzal a kisiklott projekttel, amit Barry Sonnenfeld felügyelt, mi több dirigált. Teljese mértékben úgy tűnt, mint akinek elfogyott a varázsitala, ami korábban azzal ruházta fel Őt, hogy nem tud hibázni, ha filmet forgat. Most viszont semmi nem úgy alakult, ahogy azt eltervezte. Egyrészt elveszett a látványban. Próbált a folytatásban minden kis apróságot CGI segítségével megoldani. Megpróbálta lenyűgözni a nézőközönséget. Tény, voltak jópofa öleteti, de összességében az jött le, hogy az összes energiáját erre fordította a segítőivel egyetemben. Ezáltal oda jutott az egész film, hogy se a történet nem akart igazán működni, hála a behozott drámai, szerelmi szálaknak, illetve az első részben csúcsra járatott poénokat sem sikerült megismételnie. Bár ez utóbbi Robert Gordon-nak köszönhető, aki Ed Solomon-t váltotta az írói munkakörben.

A katyvasz végül azt eredményezte, hogy a MiB 2-ből egy erőltetett, alig-alig élvezhető akció, sci-fi, vígjáték lett, amiben egyedül talán Frank volt értékelhető (Na, jó. Meg Danny Elfman zenéje). De, egy kutya nem tud minden hibát befoltozni, így a csalódottság elkerülhetetlen volt. Ez már csak azért is kár, mert Will Smith és Tommy Lee Jones párosa egy olyan univerzumot teremtett meg, amit nem szabadna csak úgy lehúzni a wc-n.

mib2.png

Így tehát hiába az 50 millióval nagyobb büdzsé (összesen 140 millió) a film kritikailag megbukott, ez pedig arra ösztönözte a stúdiót, hogy minimum 10 évre jegelje a franchise-t, mert egy gyors 3. rész nem sok jót ígérne nekik. 5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr616673083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.06. 17:24:27

tényleg egy tipikus 2. rész lett annak minden hibájával, és nagyon kevés erényével. :S

BaSa · http://basa.blog.hu 2014.09.06. 21:35:10

Az oké, hogy 10 évre jegelték, de az ugye megvan hogy 10 év után azért csak elkészült a 3. rész is? :-))

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.06. 21:41:53

@BaSa: Írtam is róla. Pont ezért nem azt írtam, hogy örökre jegelték, hanem csak 10 évre.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.09.09. 07:42:39

@doggfather:
"tényleg egy tipikus 2. rész lett"

A legtipikusabb "másodikság", hogy vissza a kezdővonalra. Az első részben K nyugdíjba megy (vissza a csajához), J meg megkapja a dögös boncolóorvost.
A másodikban meg kiderül, hogy J egyedül van, K meg szintén egyedül él - legalábbis a csajáról szó sincs.

Ezek után meg pláne ciki, hogy még a harmadik részben is K van - aki ugye már az első részben is nyugdíjba ment...
süti beállítások módosítása