[Supernatural Movies]

[kritika] Piszkos pénz (2014)

2015. január 05. - REMY

Az már biztos, hogy Tom Hardyval nehéz rossz filmet csinálni, ám még mindig nem garancia a neve a tökéletes szórakozásra. A legjobb példa erre a Piszkos pénz nevezetű alkotás, mely egyben James Gandolfini utolsó nagy játékfilmje is volt. A több okból is keserű szájízzel átitatott mozi végül úgy gondolom, hogy nem fog a feledés homályába merülni, de nem is fog a legjobbak közé emelkedni.

drop1.jpeg

Marv kuzin egykoron a brooklyni alvilág egyik ismert tagja volt. Azonban az ideje leáldozott, és a bárját is csak a csecsen maffia jóvoltából tarthatta meg, akik azóta is pénzek beszedésére használják. Egy nap Bob élete azonban megváltozik. Egy szemetesben rátalál egy pitbullkölyökre, akit a kezdeti nehézségek ellenére is megpróbál felnevelni. Azonban az élet nem habos torta. A bárt kirabolják, a kutya eredeti gazdája pedig feltűnik…

Nem mondom, hogy nagy rajongója vagyok Dennis Lehane történeteinek, de azt tudom, hogy egytől egyik kivételes alkotások. Épp ezért, amikor megtudtam, hogy a Piszkos pénzhez is köze van, akkor egy kicsit más szemmel tekintettem az alkotásra. Hiba volt. Lehane-hez képest a Piszkos pénz ugyanis gyenge, még akkor is, ha ennek ellenére is egy magas szintet képvisel. Nem ezt szoktuk meg tőle, de talán a rendező „noname” személye miatt lett ez egy kisebb durranás. Szó se róla, Michaël R. Roskam jó munkát végzett, de talán az alapanyagban ennyi volt.

Ugyanis hiába volt egy rakás kiváló színésszel feltöltve az alkotás, és hiába volt egy visszafogott, de meglehetősen érdekes történettel ellátva a film, valami mégis hiányzott belőle. Ez az elem pedig a lendület volt. Túl szürke, túl lassú lett a Piszkos pénz, és emiatt nem tudott végeredményben felérni a Titokzatos folyó, Viharsziget, Hideg nyomon társaihoz. Épp ezért nem lett tökéletes James Gandolfini búcsúja, mert nem elég, hogy a film nem tudott kitörni a „jó-jó, de nem eléggé” szerepkörből, még a Tom Hardy - Matthias Schoenaerts páros is könnyedén lejátszotta a vászonról az öreg maffiózót. Persze ennek, mi nézők örülhettünk, hiszen Gandolfini se volt rossz, de a fiatalabb korosztályt képviselő duó egy teljesen más szintet mutatott eme alkotásban.

drop2.jpg

A Piszkos pénz tehát egy nézhető, olykor-olykor egészen pazar atmoszférával átitatott mozi lett, aminek a végére még egy meglehetősen pofás kis csattanót is meghúztak a készítők. Tom Hardy pedig továbbra is Hollywood egyik legnagyobb reménysége, akire mindig lehet számítani. 6,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr387037013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gekko 2015.01.06. 15:12:49

Hát, nem vagyunk egyformák.Ennek ellenére - vagy épp ezért - , azt gondolom, hogy egy film értékelésében is van - kell legyen - némi objektivitás. Ezért aztán, ha egy kritikus szerint a Toxikus bosszúálló c. eposz 1 ponttal jobb 10-es skálán mint a Piszkos pénz, ott azért valami nem kerek.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.01.06. 15:26:31

@Gekko: Ám, ha filmet ajánlok, akkor nem úgy kezdem, hogy Toxikus Bosszúálló és Piszkos pénz. Nem is értem, hogy lehet összehasonlítani a kettőt, függetlenül attól, hogy melyik hány pont.

Gekko 2015.01.06. 18:25:28

@REMY: Hát úgy, hogy mindkettő kritika végén ugyan az a "számmal / skálán" kifejezett értékelés található - elméletileg ez hivatott az objektivitást biztosítani. Ha meg nem összehasonlítható a kettő, akkor meg mi értelme a pontozásnak. Vagy én nem értem?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.01.06. 20:19:46

@REMY: Megmondtam én már a Fury után is, hogy menj Transformerst nézni és most is csak ismételni tudom magam. :P

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.01.06. 20:33:21

@danialves: Majd, ha kijön az új, akkor elmegyek Transformerst nézni. Azt garantálom. :D

@Gekko: Talán, ha elolvassa az ember a cikket, és meglátja az érveket, akkor észreveheti, hogy egyik miért ennyi, a másik miért annyi pont. Most ennyi erőből, akkor egy Reszkessetek betörők sem lehet 10 pont, mert a Gyűrűk Ura is 10 pont, holott, ha összehasonlítom a kettőt, akkor nem egy szintet képviselnek. Ja, hogy van olyan, hogy zsáner, akkor már más a helyzet. Szóval nem kell összehasonlítani egy Toxikust egy Piszkos pénzzel. Mert nem egy zsáner, tehát a pontszámok se mutatnak rá a másikra.
süti beállítások módosítása