[Supernatural Movies]

Egy legenda - James Dean

2013. február 08. - REMY

Álmodozz, mintha örökké élnél; élj, mintha ma meghalnál.
(James Dean)

Egy fiatalon elhunyt színész, aki az idők során legendává vált, és minden idők egyik legtehetségesebb színésze volt. Igen! James Deanről beszélünk, aki ezen a napon született, pontosan 82 évvel ezelőtt, 1931. február 8.-án, az Indiana állambeli Marionban.

james deannn.jpg

Egy családi farmon született, Winton és Mindred Wilson fiaként. A család 6 évvel később Santa Monicába költözött, ahol a fiatal James elkezdte a tanulmányait. Egészen 1940-ig, az anyja haláláig járt az ottani iskolában, ám a tragédia után az özveggyé vált apja nem tudta eltartani a fiát, és ezért visszavitte Indianába a rokonokhoz. A sulit ott folytatta, és ekkor lett tagja az iskolai kosárlabda csapatnak, és ekkora kezdett el először érdeklődni a színészet iránt is. Ugyanakkor a művészetek sem kerülték el a figyelmét, ugyanis kipróbálta a festészetet és a szobrászatot is. Műveinek a célja az önkifejezés volt, mely által közelebb szeretett volna kerülni önmagához. Az alkotásainak a témája elsősorban a magány volt, mely később a filmes karrierjében is meghatározó szerepet töltött be.

Az iskola végezte után Kaliforniba ment, ahol ismét együtt élt az apjával. Előbb a Santa Monica-i Kollégiumba ment, majd nem sokkal később átiratkozott Los Angelesbe, a University of Californiába, ahol megkezdte a színművészeti pályáját. Karrierje reklámfilmekkel kezdődött, ahol statisztaként vállalt munkát. Ezek után mentora, és jó barátja, James Whitmore tanácsára New Yorkba költözött, ahol TV showkban és színdarabokban lépett fel, valamint buszsofőri munkát is végzett. Több sikertelen kísérlet után a híres Actors Studio növendéke lett, és kisebb filmes szerepeket kapott, de az igazi áttörés az 1955-ös évben jött el számára, amikor megkapta Cal Trask szerepét az Édentől keletre című filmben, amit az akkori kor egyik legnagyobb rendezője, Elia Kazan rendezett.

A film sikeressége után elég pénze lett ahhoz, hogy a másik szenvedélyének, az autóversenyzésnek is hódolhasson. Vett is egy Porsche 550 Spyder versenykocsit, ami csúcskategóriának számított akkoriban. Egy kis szünet után, de még ugyanabban az évben csatlakozott Nicholas Ray csapatához, akikkel együtt megalkották a Haragban a világgal című filmet. Mind két filmjében egy lázadó és magányos fiatalt alakított, aki elfordul a felnőtt nemzedéktől, és önmagába roskad. Az elveszett nemzedék életérzést olyannyira tökéletesen formálta meg, hogy ezzel letette az alapköveit a James Dean kutusznak. Egy új stílust teremtett, amiben a mára már védjegyévé vált piros dzseki is főszerepet játszott. Egyre többen jártak farmerban, fehér pólóban, bőrdzsekiben. A világ fiataljai mind James Dean lába előtt hevert. A 2 sikeres film után nem sokat tudott pihenni, mivel szerepet kapott az Óriás című filmben, ahol olyan színésznő mellett dolgozhatott, mint a 2x-es Oscar díjas Elizabeth Taylor. A filmet 1956-ban mutatták be, amit sajnos Dean már nem élhetett meg.

james dean22.jpg

A bő 1 éves villámkarrierje alatt 3 filmben szerepelt, és ezekért 2 Oscar jelölést is magáénak tudhatott. Mi ez, ha nem zsenialitás? A színész, amikor nem forgatott, akkor autóversenyekre járt, és így tett az egyik forgatási szünet alatt is, amikor beült a Porsche 550 Spyderjébe, és elindult a verseny helyszínére. Szerencsétlenségére elvétette az egyik kereszteződést és belerohant egy másik autóba. James Dean élete így ért véget, de a szelleme a mai napig él, és soha senki nem fogja elfeledni. Valószínűleg a világ, az egyik legígéretesebb színészi tehetségét vesztette el azon a bizonyos szeptember 30.-i napon…

Fairmontban helyezték végső nyugalomra, és a sírja a mai napig zarándokhely a rajongók szemében. Életéről megannyi dokumentumfilm és könyv készült, illetve 2001-ben egy életrajzi filmet is kapott, amiben James Franco formálta meg a legendát. Nyugodjék Békében!

Végül egy kis videó összeállítás Deanről:

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr315068082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása