[Supernatural Movies]

Miért nem jött soha Oscar bácsi? Érthetetlen...

2013. február 24. - REMY

Miért nem jött soha Oscar bácsi?

Teszem fel kérdést olyan színészeknél, mint akikről most egy rövid összeállítást olvashatunk.
Név szerint: Brad Pitt, Johnny Depp, Leonardo DiCaprio, Tom Cruise, Sylvester Stallone, Joaquin Phoenix.

Számomra érthetetlen, hogy miért nem jutottak még fel a csúcsra.

Nézzük is hát…

0brad pitt.jpg

Brad Pitt

Napjain egyik legjobb színésze, és idén már 50 éves lesz. Brad Pitt a több, mint 20 éves karrierje alatt, mindezidáig csak egyetlen Golden Globe díjjal büszkélkedhet, holott 4x jelölték az Oscar díjra. Karrierjét 1987-ben kezdte, és az első igazán nagy dobása az 1994-es Szenvedélyek viharában című alkotásban volt, amiért kapott is egy Glóbusz jelölést, azonban itt nyerni még nem tudott. Viszont a következő évben olyan filmekben játszott, mint a Hetedik és a 12 majom, és az utóbbi filmben nyújtott alakításáért kapott egy Golden Globot, és egy Oscar jelölést. Ezek után elég sok évnek kellett eltelnie, hogy újabb Oscar jelöléssel gazdagodjon, hiszen a második jelölését 2008-ban a Benjamin Button különös életéért kapta. Az viszont felettébb fura, hogy a két jelölés közötti időszakban sem ért oda, ahová minden színész vágyik, pedig nem kisebb filmekben játszott – ráadásul nem is rosszul -, mint a Harcosok klubja, Blöff, illetve az Ocean’s eleven filmek. A harmadik és negyedik jelölését a Pénzcsináló című filmért kapta, mint legjobb férfi főszereplő, és legjobb film.

Pittnek ugyan voltak rossz választásai, mint például a Trója, és a Mr. és Mrs. Smith, de ezeket elfeledve azt kell mondanom, hogy remek színész, akinek már régóta kijárt volna egy szobor. De reménykedjünk abban, hogy ami késik az nem múlik…

0depp.jpg

Johhny Depp

A színész, aki szeret a smink mögé bújni, és akit Freddy Krueger írt ki az első filmjéből. Karrierjét 1984-ben kezdte, de az áttörése a 90-es évekhez fűződik, ahol Tim Burton karolta fel és tette be az Ollókezű Edward főszerepébe. Ez a film meg is hozta neki az első Golden Globe jelölést, amit még 9 (!) követett (de mindössze csak 1-et nyert meg). Depp az évek során rengeteg filmben bizonyította tehetségét, ám Oscar jelölést csak 2004-ben kapott először a Karib Tenger kalózai című filmben nyújtott alakításáért. Megnyerni ugyan nem tudta, de a következő néhány évben még sikerült kettő újabb jelölést bezsebelnie. Előbb az Én, Pán Péter, majd a Sweeney Todd című filmekben nyújtott játékáért.

Depp rendkívül sokarcú színész, viszont az utóbbi időben nem a legjobb filmekben szerepelt (Az utazó, Éjsötét árnyék…), a tehetsége még mindig megkérdőjelezhetetlen. És ne felejtsük el azt, hogy sok parádés alkotást láthattunk tőle annak ellenére, hogy az Oscaron nem kapott jelölést. Ilyen például az Ed wood, Félelem és reszketés Las Vegasban, stb…

Kijárna már neki is a szobor…

0dicaprio.jpg

Leonardo DiCaprio

Valószínűleg nem lövök nagyon mellé, ha azt mondom, hogy a jelenkor legnagyobb színésze. A gyerekarcú Leo, aki 30+ évesen vált férfivá, és vetette le magáról a Jack Dawson által magára húzott képet. Karrierjét nagyon fiatalon, 1988-ban kezdte el, és mindössze 20 éves volt, maikor megkapta az első Glóbusz jelölését a Gilbert Grape című filmben nyújtott epizódszerepéért. Ezt követően még 7 jelölést kapott, és Depphez hasonlóan ő is csak 1-et tudott megnyerni. No, de térjünk vissza a bizonyos 1994-es évhez, ahol nem csak a Golden Globeon jelölték, hanem az Oscar gálán is. 20 évesen lenyűgözte a világot, de a célba sajnos még mindig nem ért be. Pedig még két alkalma volt elnyerni a legnagyobb elismerést, de sajnálatos módon egyszer sem sikerült neki. DiCaprio nem elég, hogy tehetséges, még okos is. Miért mondom ezt? Ha megnézzük a filmográfiáját, akkor észrevehetjük, hogy megpróbálja jól kiválasztani a filmjeit. Komoly alkotás után egy újabb komoly film következik. Bár kétszer sikerült mellélőnie, mivel az Arany Málna díjátadón is elhangzott a neve, de szerencsére ez nem jellemző rá.

DiCaprio maga a tökéletesség, egyszerűen lenyűgöző amit művel. Olyan filmekben láthattuk még játszani, mint a Kapj el, ha tudsz, A tégla, Viharsziget, J. Edgar, Django, stb…

Az Oscar díj 85 éves történelme alatt, talán ott hibáztak a legnagyobbat, amikor nem adtak szobrot Leonak…

0cruise.jpg

Tom Cruise

Nála lehet, hogy megkapom a magamét, de véleményem szerint óriási színész. Sokáig a Mission Impossible   jelentette számomra Tom Cruiset, de amikor elkezdtem nézni a filmjeit a korai éveiből, akkor jöttem rá, hogy kivel is van dolgom. Karrierjét már több, mint 30 éve kezdte el, (1981), és sajnálatos módon nála már felhozható, azaz eset, hogy sok olyan filmben is játszott, amiben nem kellett volna. Az első igazi nagy sikert a Kockázatos üzlet (1984) című film hozta meg neki, amivel a Glóbusz jelöltek között már megtalálhatta a nevét. A világhírnevet azonban a Top Gun című filmmel szerezte meg, és vált sokak kedvencévé. 2 évvel rá a jó öreg Dustin Hoffmannal játszott egy filmben, és mutatta meg, hogy bizony számolni kell vele a filmes szakmában. Az Esőember után meg is kapta az első Oscar jelölését a Született július 4-én című filmben nyújtott alakításáért. Véleményem szerint itt kellett volna megkapni a díjat, mert itt tényleg óriásit játszott. De legyen elfogadom, hogy nem kapta meg, azt viszont már nem, hogy a rá következő két jelöléséből egyet sem nyert meg. Előbb a Jerry Maguire, majd a Magnóliában nyújtott maradandót. Persze mint tudjuk itt sem kapta meg.

Golden Globe díjak terén szerencsésebb volt, mert 7 jelölésből 3-at megnyert, de szerintem ennél többet érdemelt volna. Sok remek filmet köszönhetünk neki, és remélem még fog olyat nyújtani, hogy végre felérjen a csúcsra.

0stallone.jpg

Sylvester Stallone

Ki ne ismerné az ő nevét, hiszen rengeteg akciófilmet köszönhetünk neki. Azonban azzal már csak kevesebben vannak tisztában, hogy a 70-es években egy villámkarrier után felérhetett volna a csúcsra, de sajnos nem sikerült neki. Karrierjét 1970-ben kezdte, és már 1977-ben ott volt a tűz közelében, ahová azóta sem tért vissza, és valószínűleg nem is fog. De tőle már nem is ezt várjuk el, de azért anno díjazni kellett volna a produkcióját. A Rocky című filmben forgatókönyvíróként is tevékenykedett, és kapott is érte egy Oscar-Golden Globe jelölést is. Megnyernie nem sikerült, de ez talán nem is volt olyan nagy baj, mert az 1976-os év nagyon erős volt, hiszen olyan filmekkel kellett versenyeznie, mint a Taxisofőr, Hálózat, és Az elnök emberei. A probléma viszont ott kezdődik, hogy a legjobb színész kategóriában is alulmaradt. Peter Finch (Isten nyugosztalja) nyerte a díjat, holott véleményem szerint messze nem alkotott olyan jót, mint Stallone vagy esetleg De Niro (Taxisofőr). A díjat az Olasz csődör elbukta, pedig a ráírt szerepet tökéletesen alkotta meg.

Ha Stallone karrierjét megnézzük, akkor sok olyan filmet is láthatunk, ahol gyenge volt, és B szintet hozott, de azért a Rockyért megérdemelte volna a szobrot. Szerintem…

0phoenix.jpg

Joaquin Phoenix

Ő az a színész, akinek az idei gálán is szurkolok, mert lenyűgözött a The Masterben nyújtott alakításával. Phoenix is a fiatalabb színészek közé tartozik a maga 38 életévével, és ő is azt a réteget erősíti, akik nem kapták még meg azt a bizonyos díjat, pedig már 3x is volt rá esélye. Karrierjét 1982-ben kezdte, ám sokáig csak sorozatokban és TV filmekben játszott. A filmes karrierje a 90-es években kezdődött el igazán, de a csúcs közelébe csak az új évezredben ért fel. Először a Gladiátor című filmben alkotott maradandót, majd 5 évvel később a Nyughatatlan című filmben. Utóbbiért az Oscart nem is, de legalább a Glóbuszt megkapta. A 2012-es évben játszott a legjobban (szerintem), de véleményem szerint itt sem fog feljutni a csúcsra, mégpedig D. D. Lewis, és a Lincoln miatt. De azért nagyon reménykedek a sikerében.

Az elmúlt 10 évben 3 Oscar és 3 Golden Globe jelölést kapott, ami azért elismerésre méltó, de a díjat ideje lenne már megkapnia…

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr775101962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

messideco 2013.02.24. 17:54:01

És a kedvenceim: Ralph Fieness, Ed Harris, Malkovich, Oldman, Damon, Liam Neeson, Viggo Mortensen, Edward Norton, S.L.Jackson, Harrison Ford, Alan Rickman, Jim Carrey, Keanu Reeves, David Morse, Richard Geere, Jude Law, Kevin Bacon, Bill Murray, Peter O'Toole, Chaplin, Cary Grant, Kirk Douglas, pl...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.02.24. 18:06:07

@messideco: hát igen... a sort sajnos még bőven lehet folytatni.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.02.24. 18:27:18

Cruise a Magnoliáért tényleg megérdemelte volna, de összességében a pályafutását nézve azért jó pár embert tudnék mondani, aki sokkal jobb játékokat mutatott.
Stallone hasonlóképpen, volt egy-két jó filmje, de attól még mint színészt, nálam jó páran lekörözik.
DiCaprioval meg az a helyzet, hogy ő is sokkal nagyobb sztár lenne, ha változatosabb szerepekben is megmutatta volna magát, jó úton indult el ehhez az utóbbi időben, de alapvetően én ezért nem tudom a legnagyobbnak nevezni.
A többiek meg sajnos annak az áldozatai, hogy mindig az adott év mezőnyével kell versenyezni, Pitt szerintem bármikor máskor megkapta volna, amikor nem Kevin Spacey a riválisa.

Amúgy ilyen összeállítás lesz a többi kategóriában is?

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.02.24. 18:49:20

@danialves: Rendezőkben gondolkodtam még, de azt majd az Oscar gála után. Úgyis kell idő, míg lecseng az egész show...

vladimir964 2013.02.24. 19:34:17

Régen is elég igazságtalan volt e tekintetben a szakma: "messideco" már írt egy párat, nekem most hirtelenjében a régi nagyágyúk közül Paul Newman, Mia Farrow, Sigourney Weaver stb.
Ami Chaplint illeti, ő politikai okokból nem kapott sohasem Oscart, ugyanis az FBI mindenható feje Edgar J. Hoover meg volt róla győződve, hogy kém...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.02.24. 19:38:56

@vladimir964: Chaplines hír elég érdekes, ezt nem tudtam.

Mondjuk az tényleg érthetetlen, hogy Weaver miért nem kapott. :S

profilo 2013.02.24. 20:06:59

Teljesen felesleges ilyen listákat készíteni.
Mert még véletlenül sem az dönti el azt,hogy kinek a filmjeire tódul a közönség,vagy kit tart a publikum "nagy" színésznek,hogy van-e szobrocskája,avagy nincsen.

De ha már mindenképp listázni akartok,akkor csináljatok egy listát a szerintetek "érdemtelenül" Oscart kapott alkotásokról,színészekről.
Ez érdekelne...és tanulságos is volna.Sokat elmondana...rólatok.

:)

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2013.02.24. 20:49:41

"Számomra érthetetlen, hogy miért nem jutottak még fel a csúcsra."

Tiltakozom az ellen, hogy az Oscar megszerzését tekintsük a csúcsnak!

Ha csak a best picture díjakat nézzük az utóbbi évtizedekből, az összkép siralmas, nem tudom miért érdekel még mindig annyi embert az Oscar.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.02.24. 20:59:41

@Pitypalatty úrfi: hiába hülyeség sokszor az oscar, de még mindig a legnagyobb díjnak számít. Így mindenki figyel rá.

Kodomo 2013.02.24. 20:59:48

@profilo: Pl. Bombák földje.
Amikor vége lett, nem akartam elhinni, hogy ennyi az egész. Hüledeztem, hogy ez kapott Oscar-t.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2013.02.24. 21:02:44

@REMY: Persze, tudom én, csak az okát nem értem.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2013.02.24. 21:04:00

@Kodomo: Dettó. A Zero Dark Thirty érdekesnek tűnik, de ha az is annyira "jó", mint A bombák földjén, akkor csak az időmet pazarolnám.

malocz 2013.02.24. 23:06:27

Joaquin Phoenix olyan jó a The Masterben, hogy megérdemli a D. D. Lewis díjat. :)

csotany 2013.02.25. 02:06:17

Chaplin 1927-ben és 1972-ben is kapott Oscart, mégha "csak" különdíjként is. Érdemes megnézni a '72-es átvételt tecsőn, igen megható még az én kérges szívemnek is.

Mondjuk Hoover betartott Chaplinnek keményen az szentigaz. Viselt dolgai mellet márcsak ezért is remélem hogy a pokolban az Alkonyat filmeket nézetik vele folyton-folyvást.
süti beállítások módosítása