[Supernatural Movies]

[kritika] A lánc (2006)

2013. november 26. - REMY

Az Addams Family újrázása után kíváncsi lettem, hogy mi lett abból a gyereksztárból, aki életre keltette Wednesday Addamset, majd Casperrel bohóckodott. Christina Ricci nagy népszerűségnek örvendhetett akkoriban, de vajon ő is csak tizenévesként tudott jól szerepelni a filmvásznon, mint mondjuk Macaulay Culkin? A válasz a kérdésre. Nem.

black.jpg

A volt blues énekesnek, Lazarusnak az élete zátonyra futott. A felesége megcsalta, majd elhagyta, így kénytelen volt visszavonultan élnie az életét a saját kis házában a várostól nem messze. Egy nap azonban rátalált Rae-re, aki az út mellett feküdt félmeztelenül és összeverve. A lányt hazavitte, majd megpróbálta észhez téríteni a sajátos módszereivel. Rae ugyanis a helyi lotyó volt, akin szinte mindenki átment már…

Craig Brewer a blues zenét használta fel a Lánc című filmjéhez, mellyel egy parádés hangulatú alkotást hozott létre a 2006-os évben. A Lánc megmutatja, hogy van kiút a legmélyebb gödörből is, és ha valaki a kezét nyújtja segítség gyanánt, akkor ne utasítsuk el, valamint, hogy mennyire tudunk kötődni egyes emberekhez. Mindezt hangulatosan, és remek színészi játékkal körítve.

A lánc legnagyobb erénye a zene, és ezt Brewer is tudta. Ahol csak lehetett, ott fel is használta, hogy leglaposabb részek is élvezhetőek legyenek. A film csúcspontja is ehhez köthető, ugyanis, amikor megszólal Blind Lemon Jefferson - Black Snake Moan száma, akkor elérjük a tetőfokot. Mindazonáltal a film jóval kevesebb lett volna, ha a főszerepekben nem Christina Ricci és Samuel L. Jackson szerepeltek volna. Előbbi meglehetősen jól hozza a számkivetett, nimfomán lányt, aki láncra verve várja a megváltást, miközben a szexuális éhsége egy fikarcnyit sem csillapodik. Utóbbi, azaz SLJ a lecsúszott, de óriási szívvel rendelkező öreget, már-már apát formált meg, aki a zene és a hit segítségével próbálja meg jobbá tenni Rae életét. (Mondjuk Jacksontól csak jó játékot lehetett várni, hiszen minden szerepben zseniális!). Ketten együtt nagyszerű párost alkottak, akik mindenkit lejátszottak a vászonról. Megemlíteném még, hogy Justin Timberlake is szerephez jutott a filmben, de ő közel sem volt olyan figyelemreméltó, mint az említett kettős.

black3.jpg

A Black Snake Moan történetileg sem elhanyagolható, hiszen sok fontos dologra próbál rámutatni, amiket többé-kevésbé érthetően magyaráz el. Ha röviden szeretném összefoglalni, akkor egy bő két órás blues zenét hallgathatunk meg, amihez Craig Brewer készített klipet. Egy igazi, csupaszív drámát kapunk, ha megnézzük az említett filmet, és én úgy gondolom, hogy érdemes rá időt szakítani. 7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr565654378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wu wei 2013.11.26. 11:21:32

"volni" helyett talán "várni" :)

Kitűnő, remek film, először féltem tőle de nagyon kellemesen csalódtam benne.
süti beállítások módosítása