[Supernatural Movies]

[kritika] A múmia visszatér (2001)

2014. május 18. - REMY

Két évvel az első rész után ismételten feltámasztotta nekünk Imhotep főpapot Stephen Sommers rendező, aki ezúttal megpróbált még nagyobb sebességi fokozatba kapcsolni, és sikerült is neki. Itt már nem csak Imhoteppel, hanem az idővel, a fénnyel, és magával a Skorpiókirállyal is fel kellett vennie a versenyt Rick O’Connellnek, mindezt természetesen izgalmas kalandok közepette, ahol újfent megcsodálhattunk ókori egyiptomi rejtekhelyeket, látványosságokat, múmiákat, és más egyéb halálból feltámadt lényt.

mummy2.png

1933-ban, tíz évvel a nagy egyiptomi kaland után már Rick és Evy boldog házasságban élnek, ráadásul született egy gyerekük is, Alex. Mikor már mindenki kezdte elfelejteni a múltat, akkor tért vissza Imhotep a halálból, hogy újra megpróbálja megszerezni az örök életet. Azonban a főpap nem lehet egyeduralkodó mindaddig, amíg a Skorpiókirály él, így őt is le kell győznie, ám ehhez van egy-két szava Ricknek és csapatának is…

Sommers képes volt arra, hogy a folytatást úgy alkossa meg, hogy az ne essen bele abba a kategóriába, amikor már a túlzások miatt kényelmetlenül érezzük magunkat, és nem tudunk megülni a hátsónkon a játékidő alatt. A Múmia visszatérben egy percre sem lassítottak a karakterek, emiatt egy eszeveszett tempójú filmet láthattunk. Tény, hogy emiatt vannak olyan pillanatok, amik hihetetlennek tűnnek, (nyilván az egész múmia story az, de értitek), sablonosak, és megmosolyogtatóak. Épp ezért súrolja az egész folytatás, azt a bizonyos felső határt, amit ha átlépett volna, akkor olyan sorsra jutott volna, mint Ahm Sher-ben a piramis.

De nem így lett. A Múmia visszatér folytatja azt a lazaságot, megteremti azt a családi légkört, amit már az első részben is tapasztalhattunk. Objektív szemmel hiába hibás az alkotás, amikor leülve a film elé azt vesszük észre, hogy szórakozunk, mosolygunk, és örülünk Jonathan hülyeségeinek. Igazság szerint John Hannah karaktere rosszabb, mint egy hisztis nő, de mégis szeretjük. Elképesztően fontos szereplője a filmnek, pedig nem ő van a középpontban. Na, már most a filmben a poénok új szintre emelkedtek (köszönhetően a Jonathan, Alex kettősnek), amik miatt, ezt a részt már tényleg csak azoknak ajánlom, akiknek tetszett az első, mert néhol már átestek a komédiába is. Ennek voltak előnyei és hátrányai is. Előnyei azért, mert többször röhöghettünk fel. Hátránya viszont azért volt, mert az összképet tekintve, még azt a kis horrorisztikus hatást is kiölték a filmből, amit tapasztalhattunk az elsőben. Imhotep itt már nem volt félelmetes, sőt a végén egy sima átlagos emberi rosszfiú képét testesítette meg. Kár volt ezért, mert végeredményben, így elmaradt az első résztől.

mummy3.png

A Múmia visszatér tehát még mindig jó, de hiába a magasabb tempó, amikor végeredményben nem tudták felülmúlni az előzőt. Mindenesetre én még mindig imádom, és még mindig tudok izgulni a fordulatokon, és a visszafogott drámai jeleneteken, így összességében elégedett vagyok, pláne, hogy Anubisz serege felfedte magát, és kinézetileg nagyon ütősek voltak. Csúcs azaz ókori Egyiptom. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr326147339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.18. 08:31:10

egyedül csak a skorpiókirály-mutáns nem tetszett benne. :S
az rossz ötlet is volt, meg rosszul is volt kivitelezve. :S

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.05.18. 10:46:49

Régebben láttam legutóbb elejétől a végéig. Az első résznél emlékeim szerint jóval gyengébb, de tényleg nem rossz.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.05.18. 10:52:27

@Sparrow: Amúgy sokan mondják, hogy ez a rész sem volt már jó, sőt egyenesen rossz... érdekes, nálam még ez is ütött. Hozta azt a hangulatot, amit az első, és ez sokat számít. Lásd, 3. rész, ami... majd holnap.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.19. 08:31:44

@REMY: pedig ez még jó kis filmecske volt, a 3. rész nah az megcsúfolása az egész frencsájsznak. :S

Ahogy a skorpikircsi 1 is mondjuk okés, de a folytatásai. :S

Globetrotter2014 2014.05.19. 11:01:16

Tipikus folytatás, minden előnyével és hátrányával...

2014.05.19. 16:19:51

Nem nagyon jött be a második rész, ahogy írtad az elsőben jó volt az a félelmetes töltet, itt meg már inkább csak vicceskedés zajlik. A skorpiókirály modellje valahogy kritikán aluli volt, de megmondom őszintén az egész filmet elrontotta számomra a vége ahol a SPOILER gonosz lány nem segített Imhotepnek. Teljesen érthetetlen és logikátlan volt, hogy ha egymásnak lettek teremtve és már meg is haltak egymásért kínok kínjával akkor a végén miért adja fel egy kis nehézség láttán a leányzó...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.05.19. 16:23:46

@Exide: Mert csak a hatalomvágy vezérelte őket. Uralkodni akartak, és nem volt köztük igazi szerelem. Ellenben Rick és Evy között. Evy az életét kockáztatta a férjéért, míg Anaksunamun ne kockáztatott semmit, ő csak hatalmat akart Imhoteppel. Imhotep rá is jött erre, miután ránézett a két emberre.

2014.05.19. 16:32:22

Dehát Anaksunamun volt a fáraó felesége az első részben, annál nagyobb hatalmat nem nagyon kaphatott volna. Arról nem is beszélve hogy megölte magát a szerelmükért (legalább is elvileg arról szólt az egész első rész). Elvileg arról szó sem volt hogy majd Imhotepet pont egy olyan átokkal sújtják amivel pont a világ ura lehet és akkor majd az asszonya meg a világ úrnője (ami így nyilván előrelépés lenne a fáraó feleségéhez képest). Imhotep pedig 100% hogy a szerelemért tett mindent (a hatalom mellékesen jött az átok miatt, hogy el kell pusztítania a világot) hiszen a végén fel is adta amikor látta hogy ejtették. :P
süti beállítások módosítása