[Supernatural Movies]

[kritika] A holnap határa (2014)

2014. május 27. - theivan

Csak, hogy tisztázzuk: semmilyen déjá vu-poént nem fogok elsütni! Már csak azért sem, mert úgy vélem, ezen a héten csúcsosodik ki igazán a nyári blockbuster-szezon, még akkor is, ha csak május van: idén nem egy filmért lelkesedtünk már, az Amerika Kapitány 2-ért különösen, de amit Doug Liman most lerendezett – a Mr. és Mrs. Smith, valamint egy Hipervándor után -, kijelenthetem, nem kicsit aláz.

A_holnap_hatara_jelenetfoto (31).jpg

Most akkor Tom Cruise úgy döntött, hogy bevállalja az összes okosabb scif-i akciófilmet? Lehet, mindenesetre nem bánnám, mert, ahogy tavaly az Oblivion-ben, úgy idén is jól hozta a hőst, kinek életét számára is ismeretlen titkok övezik, a játékából pedig abszolút kitör a felfedezés iránti lelkesedés, legalábbis a kezdeti homály utáni szándék ez iránt. Nem kell itt az évszázad rejtélyeire gondolni, mégis örömteli ez az egész, nem csak a színész, de az alapanyagok miatt is (az Oblivion képregényből, ez pedig egy japán könyv történetéből lett adaptálva).

Arról, hogy miért is ez lenne az akciófilmek Idétlen időkig-je (vagy Tom Cruise a csatamezők Kenny-je): Cage tiszt (Cruise) egy nap a Mimic-ekkel szemben találja magát a csatatéren, képzetlenül és esetlenül. Hamar megmurdel, de hirtelen ugyanazon a katonai batyun ébred, és ugyanaz az alak „kopaszozza” le intenzív rugdosások közepette, mint ahogy tegnap is. A szalag visszatekerve, a játék újraindult, a tisztből lett katona pedig magyarázkodhat mindenkinek arról, miképpen is lehetne megnyerni a "holnap" örök vereségre ítéltetett ütközetét. Nos, ez a felütés távolról sem lesz annyira ikonikus, mint a Bill Murray-klasszikusban, de ahogy önmaga koncepciójára épít a film, az már az első pillanatban megvett kilóra: a kezdetben még nyilván humorizálunk vele (nem egy enyhén fekete humorba szaladunk majd bele), de amikor kiderül a titok és a képesség forrásának tényét is befogadtuk, utána senki se képzelje azt, hogy csakis unalmas önismétlésként vágunk bele ugyanabba a napba.

A_holnap_hatara_jelenetfoto (5).jpg

Nem ám, ahogy közeledünk a megoldás felé, Tom Cruise csak elhinti egyszer hasonló vizeken evező, most pedig sztárharcosként tetszelgő bajtársnőjének (a mindig tátott szájjal bambuló - és pusztító - Emily Blunt-nak) a pillanatnyi tényállást, utána építi tovább a dominót, amíg az le nem dől egyenesen a célig. Néha a narratíva alulról építkezik felfelé, de ez nyilván fásult módja lenne az állandó elbeszélésnek, szóval ahol nem szükséges, vagy ahol szimplán jobban elsülhet, ott „in medias res”-elven oldódik meg a probléma. És én, köszönni szépen, csak zabáltam ezeket a jeleneteket, amelyek úgy az utolsó negyed óráig pörögve váltogatták is egymást.

Volt is miről falatozni, az IMAX vásznán úgy robbant minden, ahogy az legközelebb a következő Transformersben fog majd, csak ott nyilván egy „kicsit” butábban. Persze nem a 3D miatt mondom, hanem mert teljesen jó helyre ment a 175 millió dollár effektekért felelős hányada: a mechákban felsorakozó emberiség és a Mimic-hordák ugyan egyáltalán nem estek új keletű átszabás alá dizájnügyileg, mégis úgy tetszelegnek, hogy egyből kezedbe fognál egy kontrollert és normális videojátékért könyörögnél belőle (de úgyse kapsz).

Az a néhány dolog, amik kizökkenthetik az embert, az egyrészt Brendan Gleeson szakállának hiánya, másrészt a hadsereg ősbunkó mivolta: értem én, hogy a sztereotípia örökre levakarhatatlan marad, mégis, ha a Föld már-már készen áll az idegen flotta leverésére (még ha nem is teljesen), valamint birtokában van a megfelelő technológiának, akkor az ósdi militarista mentalitás is lecserélődhetne már. A főszereplő tetteit (minden nap ugyanúgy) végigkövető raj tagjai nem ódzkodnak a tipikus „magasztos” kijelentésektől, a végső csatában (azaz a már említett utolsó negyed órában, ami amúgy sem ennek a filmnek a csúcspontja) pedig mindenki meghalna mindenért és mindenkiért, ami egy napnyi ismertség után (emlékezz folyton ki ismer minden egyes mozzanatot!) nem valami hiteles.

edge-of-tomorrow-cruise-blunt-big.jpg

Nem hittem volna még pár hete, hogy ennyi mindent muszáj lesz kiírnom magamból alanyunk kapcsán, mégis így történt: lehet egyszer majd ízekre szedem a látottak logikai alapjait, viszont pillanatnyilag a már említett „magasztos” kijelentések csábító karmai közé szorultam, és kijelenthetem, hogy amíg Tom Cruise a változó egy konstans holnap történetében, amely újra és újra indul, addig A holnap határa maga a kötelező alap az idei blockbusterek egyébként sem ócska forgatagában. És csak, hogy tisztázzuk: semmilyen déjá vu-poént nem fogok elsütni! 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr576212741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.05.27. 10:12:57

Remélem, igazad van, és tényleg ennyire jó.

Mészáros Laci 2014.05.27. 16:21:28

A Forráskódot (Jake Gyllenhaal) tényleg senki sem látta? Még ilyet.

Mészáros Laci 2014.05.27. 16:24:18

...no meg gyerekkorunk összes videojátéka, ahol a gombokkal kormányzott főhős meghal, de mi a képernyő innenső oldalán előről kezdhetjük, egyre rutinosabban átverekedve magunkat a kezdeti feladatokon (amelyek egyre unalmasabbak is).

Mészáros Laci 2014.05.27. 16:25:16

előre - elölre
előről - elölről

vicces dolog ez a helyesírás ellenőrző

theivan 2014.05.27. 17:28:28

@Mészáros Laci: valóban találó a videojátékos párhuzam, habár Tom Cruise biztos örülne egy épkézláb autosave-rendszernek

Mészáros Laci 2014.05.27. 17:57:47

a történet felvezetése alapján nekem mindenesetre egyre inkább Forráskód remake-nek látszik ez a film. vagy a Forráskód ötletét merítették ugyanonnan?

theivan 2014.05.27. 19:12:15

@Mészáros Laci: nem és nem. azt majd mindenki eldönti magának, mennyire zavarja, hogy mindkét filmben loop sztori van.

Nyílméregbéka 2014.05.27. 19:30:51

Most tényleg, nem kötekedni akarok, de nem lehetne az ilyen posztokat a bemutató napjára időzíteni? Miért kell előre elsütni a kritikákat, még ha nem is spoileresek? Nem értem...
Most ki kell szednem az RSS feedjét a blognak az olvasómból, mert már harmadszor futok úgy bele értékelésbe, hogy még nem is volt meg a film premiere nálunk.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.05.27. 19:37:06

@Nyílméregbéka: sok helyre szoktál kommentelni, és sok helyen olvashatsz premier előtti kritikát. Ezzel amúgy nem tudom mi a baj. Megérteném a felháborodást, ha spoileres lenne, de így? Ez az írás arra jó, ha esetleg valaki nem tudja eldönteni, hogy érdemes-e megnézni a moziban a filmet vagy sem. Tom Cruise miatt amúgy is sokan félnek beülni a filmre, de ha jó értékeléseket kap, akkor talán ráveszik magukat az emberek.

Nyílméregbéka 2014.05.27. 19:55:37

@REMY: nincs felháborodás :) nem is olvastam el, mert mindig kerülöm a kritikákat a részemről nagyon várt filmek megnézése előtt, csak nálam az RRS readerben megjelnik egy rövid részlet a posztból a cím alatt és az értékelés, így sehogy nem tudom elkerülni.
Nem tudom hányan döntenek kritika alapján arról, hogy megnézzenek-e egy filmet, de magamból kiindulva feleslegesnek érzem, hogy a bemutató előtt megjenjen egy írás a filmekről. Mint írtam, nem kötekedésnek szántam, csak értetlenkedek...

Nyílméregbéka 2014.05.27. 19:59:02

... Majd csütörtökön érdemben is hozzászölok! :)

Nyílméregbéka 2014.05.27. 20:05:30

@REMY: Ok, visszaszívtam, úgylátom az Aeon fluxosok és a Filmbookosok is szükségét érezték ma kitenni a kritikát. Úgylátszik ez trend és lettem maradi... :)))

Mészáros Laci 2014.05.27. 20:07:09

@Vaszkó Iván:

engem nem fog zavarni, a Forráskódban is Jake Gyllenhall és Michelle Monagan színészi játékát értékeltem. Tom Cruise-t is nagyon jó színésznek tartom. Kemény, nem harsány. Emily Blunt nem ugrik be (hol láthattam ha már láttam).

theivan 2014.05.27. 20:16:36

@Nyílméregbéka: gondolom már elég régóta tagja vagy a blogszférának, sőt sokkal régebb óta mint én, de amiket most összehordtál, egyáltalán nem erre utalnak...

lehet, hogy a posztok látogatottsághoz képest sokkal kevesebben írnak alá, de attól még közel sem biztos, hogy te képviseled azt az álláspontot, amit pl. ennek a cikknek az approx. 4-5 ezer olvasója, akik azért kattintottak rá a kritikára, mert pont, hogy érdekelte őket a film még a premier előtt (függetlenül attól, hogy egyáltalán tudja-e az illető mikor van a tényleges bemutatója). talán azért, mert nem biztosak abban, hogy ez most egy tömeg sci-fi vagy valami több annál, és nem akarnak a héten potyára moziba menni.

értem én, hogy a filmrajongók, mint pl. te, sokkal magabiztosabban képesek dönteni premierfilmek között, és nem korai kritikával kell ösztönözni/lebeszélni őket, hogy moziba menjenek, mert elmennek maguktól is, de ettől még közel sem válnak feleslegessé a premier előtti írások.

és mégis úgy érzem, hogy azért csak van egy csipetnyi kötekedés a mondanivalódban, és most inkább én értetlenkedek, mintsem te. :)

mortullus 2014.05.29. 17:29:27

@Mészáros Laci: ami talán legismertebb amiben játszott az az Ördög Pradát visel

satibi 2014.05.29. 18:59:00

Megnéztem. Az első fele vontatott. Se gyenge, se erős közepes.

Nyílméregbéka 2014.05.29. 21:34:42

Na, megnéztem... Annak ellenére, hogy szinte egy saját ötlet nem volt a filmben, és szépen szemezgetett innen-onnan, sci-fi és más filmklasszikusokból, nekem nagyon tetszett. Idétlen időkig és forráskód alapjaira, egy csipetnyi Mátrix, egy adag Battle:LA hozzáadásával épített sztori azért simán megállt a saját lábán. Tom Cruis jó színész, rutinból hozta a tőle elvártat, Bill Paxton remek volt a főtörzs szerepében, Emily Blunt meg pompásan tudott folyton meghalni (egy kicsit többet adhattak volna badass Verdun angyalából). A szinkron jó volt, de csak a hangok, a fordítás már kevésbé.
Az Olivion szintjét azért nem érte el az Edge of Tomorow, de simán hozta az év sci-fi fimlje címet egyelőre. 8/10

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.05.29. 21:43:05

Forráskód biztos nem volt benne, mert Hiroshi Sakurazaka, 2004-ben megjelent könyve alapján készült a film. Bár tény, hogy az Idétlen időkig adta az alapot (mármint az ismétlést), de úgy gondolom, hogy az efféle történetekben nagy potenciál rejlik, így 2-3 minőségi mozit még ki lehetne facsarni belőle.

Nyílméregbéka 2014.05.29. 21:56:00

@REMY: Nem is volt bajom a nyúlásokkal, írtam is, hogy megáll a lábán ettől függetlenül... De azért legyünk őszinték, tényleg nem volt egy saját ötlet sem a filmben, akármilyen könyv is az alapja forgatókönyvnek.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.05.29. 22:01:23

"a végső csatában (azaz a már említett utolsó negyed órában, ami amúgy sem ennek a filmnek a csúcspontja) pedig mindenki meghalna mindenért és mindenkiért, ami egy napnyi ismertség után (emlékezz folyton ki ismer minden egyes mozzanatot!) nem valami hiteles."

Bocs, de az ismert hősnő hatására tartanak Cage-el, nem Cage két szép szeméért. Még el is hangzik, hogy csak pár órája ismerik.

komplikato 2014.05.29. 23:00:02

@Mészáros Laci: Az alapötlet szerintem elég régi, kismillió regényben és filmben szerepelt már. Szerintem még Szepes Máriának is volt ilyen műve.

Nemzeti Dohányos 2014.05.29. 23:01:30

Jó kis film, az elejét nekem elkapkodták, ahol kiderült volna az alapszitu. Biztos a trailerek alapján érthetőbb volt, de én úgy ültem be, hogy megelepődtem, "jéé ez nem a távoli jövőben játszódik"? Ezt leszámtva jó volt, ha kicsit hosszabb bele is szeretek Ritába. 8/10.

Nemzeti Dohányos 2014.05.29. 23:08:27

Illetve ami még kicsit zavart, hogy elvileg Verdunnél arattak egy nagy győzelmet, ami után átmentek támadásba, most mégis Franciaországban szálltak partra. Vagy az egy másik Verdun? A másik, hogy a mimicek valahogy idepottyantak, azt ennyi? Semmi légierő, London totális biztonságban a pocsoja túlpartján? Akkor miért nem csapták szét őket 15 km magasan repkedő B-52-esekkel?

De vitathatatlanul a film erénye, hogy ezeken csak utólag van időm elgondolkodni.

Nyílméregbéka 2014.05.30. 00:27:15

@Nemzeti Dohányos: Igen, ezen én is elgondolkodtam, nem magyarázták meg minek a kézitusa, egy alapos szőnyegbombázás, vagy végső esetben pár taktikai atomcsapás és kész. Probléma letudva. :)

Mészáros Laci 2014.05.30. 08:28:53

@komplikato:

Azt hiszem, nem véletlenül - régi vágya az embereknek, hogy legyen módjuk újra élni azt a napot, amit elbasztak. Hátha legközelebb jobban sikerül.

A Forráskód talán még a legjobb drámai keretet adta ehhez, a "tudományos" részére nem szabad gondolni.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.30. 14:58:00

@Nemzeti Dohányos: Mondjuk ahogy nekem a filmből kitűnt, elég jó rejtőzködők voltak, nem véletlen a mimic név. Szóval lehetett volna a bombázgatni, csak jó eséllyel fogalmuk sem lett volna, hogy hol és mit.

(Azért viszont mondjuk tényleg járna a faszkorbács, hogy mindenféle légierő és tüzérségi támogatás nélkül berepülnek egy rakás csapatszállítóval az ellenséges terület fölé.)

Nyílméregbéka 2014.05.30. 17:31:09

@Mészáros Laci: Igen, de ha már újraélhetnék egy napot az inkább legyen a behavazott Punxsutawney-ban, ne egy csata közepén... :D

@danialves: SPOILER Azért ha beáldozzák Európát, mivel úgy is elveszett, és módszeresen beszórják kisebb, párkilotonnás atomlövedékekkel, jóesély van arra, hogy a központot is eltalálják. Mondjuk a filmben benne volt, hogy hagyták nyerni őket Verdunnél, hogy elhitessék az emberekkel, van esélyük gyözni, vehetjük úgy ezzel ezt akarták megelőzni.
A légitámogatás hiányát én sem értem, azért párszáz A-10es "Varacskos disznó" tankelhárító csatarepülő, az urániumlövedékes Gatling gépágyúival elég jól fedezék volna a partraszállást...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.30. 17:38:58

@Nyílméregbéka: Csak éppenséggel őrültnek tartották azt a szám szerint 2 db embert, aki egyáltalán rájött, hogy van ilyen "központ".

Azért elég komoly felelősség lenne ledobni pártucat atomot úgy, hogy az ő elképzelésük szerint sok eredménye nem lenne.

Nyílméregbéka 2014.05.30. 18:04:32

@danialves: Ezért írtam, hogy "módszeresen" és hogy "Jó eséllyel", mert abból indultam ki, hogy ha nem is tudnak a központról, de biztosra akarnak menni, hogy kiírtják az összes mimicet, akkor józan ésszel úgy gondolom a partraszállás helyett jóbb tatktika lenne megszórni Európát, és ha szerencséjük van a Luvre is kap egyet. Élő ember úgy sincs már ott, a taktikai atomlövedékeknek nem magas a sugárterhelése, így nem veszélyeztetnék az egész földet vele... Persze ez csak utólagos okoskodás, ők így döntöttek és kész, a film erről szól, azt ennyi! :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.30. 18:24:17

@Nyílméregbéka: Szerintem biztosra menni pont, hogy csak "manuális" módszerrel lehet. Viszont egy sugárfertőzött zónába már nem tudtak volna bemenni, hogy egyesével levágják a túlélőket.
Ettől függetlenül az tény, hogy a közkatonák húsdarálója helyett valószínűleg lett volna értelme bevetni a nehéztüzérséget.

Nyílméregbéka 2014.05.30. 18:32:26

@danialves: Mert nem Bill Pullman játszotta az elnököt. "Atomot nekik! Atomot a bestiáknak!" :D
süti beállítások módosítása