[Supernatural Movies]

[premier] Csábítunk és védünk (2015)

2015. május 12. - kreff03

Reese Witherspoon Oscar-jelölést érő drámázása után egy könnyedebb darabra adta a fejét, hogy egy akcióvígjátékként aposztrofált road és buddy movie-egyvelegben Sofia Vergara-val szórakoztassa a nagyérdeműt. Sajnos a Csábítunk és védünk közel sem nyújt felhőtlen szórakozást, de egyszeri megtekintésre alkalmas, főleg női nézők számára, akik már unják barátjuk/férjük tesztoszterontól fűtött filmválasztásait.

hot-pursuit-reese-witherspoon-sofia-vergara.jpg

Cooper (Reese Witherspoon) elismert rendőr apja nyomdokaiba lépve szintén kékbe öltözve tölti dolgos mindennapjait, de a fontos megbízatások helyett csak a raktárban aktakukacoskodik, hiába fújja fejből a létező összes törvényt és rendőri jogszabályt. De az ő pillanata is eljön, amikor másodmagával kijelölik a nemrég elfogott kartellvezér ellen tanúskodni készülő maffiózó és felesége Daniella (Sofia Vergara) biztonságban Dallas-ba való kísérésére. De mielőtt akár egy lépést is tennének, csapatuk kényelmetlenül megfogyatkozik és a két tökéletesen ellentétes természetű nő kénytelen egymásra támaszkodni, ha ép bőrrel meg akarják úszni az utat.

Nem hiába dobáltam egymásra a műfaji jelzőket az első bekezdésben, hiszen hiába a "hivatalos" meghatározás az "akció" és a "vígjáték" ritkán tetten érhető elemek a filmben. Egyrészt akciójelenetből talán, ha kettő értékelhető akad, valószínűleg ezt a hiányt igyekeztek az alkotók palástolni a játékidő nagy részét betöltő road movie-ba ágyazott buddy movie-koncepcióval, mikor is a két főszereplő, egymás folyamatos cseszegetése mellett, mindenféle akadályon átevickélve igyekeznek céljuk felé. A jó poénok mellett a pörgő tempó elengedhetetlen az ilyen recept sikerre viteléhez és bár előbbiek száma és színvonala sem verdesi az eget, utóbbi teljes hiánya alaposan rányomja a bélyegét az élményre. Mintha egy képregényt szemlélnénk, a hölgyek úgy cammognak egyik helyszínről a másikra, kapjuk a különböző poénadagokat, melyekben többnyire ezerszer látott formulák köszönnek vissza, az altesti poénoktól kezdve az akaratlan betépésig. Ezek még többé-kevésbé működnek, 1-2 kínos jelenetre több megmosolyogtató jut, de sikítva röhögésre senki se számítson a másfél órás film alatt. Inkább a film dinamikája, pontosabban dinamikátlansága az, ami lehúzza az egészet, no meg Reese Witherspoon néhol már-már paródiába hajló karakteridegensége.

hot-pursuit-with-sofia-vergara-and-reese-witherspoon.jpg

Egy szó mint száz, a Csábítunk és védünk (a magyar címfordítók újfent megerősítették pokolbéli bérelt helyüket) egy nem túl színvonalas, épp ezért bőven a felejthető kategóriába tartozó alkotás, mely legfeljebb randifilm gyanánt ajánlható. 5/10 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr537454276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.05.13. 09:52:58

Mindenki akkor járna a legjobban, ha Reese Witherspoon soha többé nem szerepelne vígjátékokban.
süti beállítások módosítása