[Supernatural Movies]

[sorozat] Trónok Harca - 5x10

2015. június 22. - kreff03

Végéhez ért a Trónok Harca ötödik évada és nem panaszkodhatunk a végkifejletet illetően. Az évad első, főképp az erős párbeszédekre, élesedő konfliktusokra és a fejlődő alaphelyzetek kibontására épülő fele/kétharmada kellőképp felkorbácsolta a várakozásokat és a kedélyeket (kinek negatív, kinek pozitív irányba), hogy aztán az utolsó három rész olyan mennyiségű mindfuck-ban részesítse a nagyérdeműt, ami ismét remek táptalajt biztosít a meghökkent rajongók reakcióit rögzítő könyvolvasó jútub-júzereknek. Lássuk az utolsó részben az alkotók mivel igyekeztek túllicitálni a lányát elevenen elégető Stannist és a sárkányháton lovagló Daeneryst.
Figyelem: extra sűrűségű epizódhoz extra hosszúságú írás dukál!

game-of-thrones-best-hq-wallpapers1.jpg

Stannis táborában kezdünk, melynek környékén a hó láthatóan olvadásnak indult, ergo a varázslat műküdött, Deres a miénk lesz, vonja le a következtetést Melisandre. Azzal már nem számolt a banya, hogy a látványos gyermekgyilkosság némi ellenérzetet válthat ki a sereg kevésbé átszellemült tagjaiból, vagyis mintegy a feléből, akik az éjszaka során le is lépnek, magukkal vive az összes megmaradt lovat. Erre Stannis még jobban összeszorítja az állkapcsát (már ha ez lehetséges), úgy néz a magabiztosságát egy pillanat alatt elveszítő Vörös Asszonyra. Aki, mint megtudjuk el is pucol tüstént, mialatt Stannisnek megmutatják egy fán csüggő, öngyilkosságot elkövetett feleségét.
De csata lesz így is, úgy is, a szedett-vedett sereg Deres ellen vonul. Stannis kiadja a parancsokat az ostrom előkészületeire, de nem ostrom lesz itt, hanem mészárlás, tekintve, hogy a Boltonok kb. ötször nagyobb serege kilovagolt a nyílt színre megütközni a lángoló szíves-szarvasos bandával. És Stannis Baratheon arcáról egy szempillantás alatt eltűnik a jól ismert dühös, szigorú elszántság és átveszi a helyét a közeledő halál felismerése és megváltoztathatlansága.

Ezt a zűrzavart igyekszik kihasználni Sansa és saját kezébe veszi a sorsát, de elsősorban egy gyertyát melyet ezúttal ő maga gyújt meg Deres romos tornyának ablakában. Nanáhogy abban a másodpercben éled fel a láng, amikor a tornyot egyébként hetek óta fürkésző Brienne épp hátat fordít Deresnek Stannis közeledő seregének hírére. Ugyebár Renly Baratheon meggyilkolása óta neki komoly elszámolnivalója van ex-szerelme/-királya bátyjával.

Aki a csata után véresen, sebesülten, de életben van, olyannyira, hogy a hullák közt botladozva még így is elintéz két rátámadó Bolton-katonát, bár jobb térdének inai bánják. Ilyen leamortizált állapotban talál rá Brienne, aki udvariasan bemutatkozik és elmondja jöttének okát, mely kapcsán Stannis, úriember lévén, nem vezeti félre. Ezután Brienne hangzatos mondóka keretében halálra ítéli és kardjával lesújt rá.
De ennek eredményét (valószínűleg nem véletlenül) nem mutatják meg nekünk, csak a szadista Ramsay-t, aki élvezettel gyilkolássza a csatatéren maradt sebesülteket. Kis g*ciputtony (imádom!)...

1_17.jpg

A gyertyás mentőterv sikertelensége után Sansa, mint a mérgezett egér szaladgál fel-alá a várban, mikor is a reszkető Bűzössel és a szimpátiánkat korábban elnyerő Myranda kezében egy kifeszített íjjal találja szemben magát. A kutyás ember lánya kicsit megrészegül a kezében tartott fegyvertől és már épp készülne néhány elhanyagolható rést ütni Sansan, de Bűzösben elpattan valami (mondhatjuk előtör belőle a Theon Greyjoy) és átlöki a rosszindulatú kis szukát a korláton, aki az udvar kövezetére érkezve csak úgy nyekken, hogy öröm nézni. Persze ezután egyértelmű, hogy iszkolniuk kell, és míg a várban mindenki az épp visszatérő győzedelmes seregre fókuszál, addig ők – elég radikális megoldást választva a szökésre – kézen fogva seggest ugranak a várfal tövében felhalmozódott méteres hóba.

Eközben a Falon Jon Sam-nek meséli a rideghoni eseményeket, és együtt lamentálnak helyzetükön: se elég sárkányüveg, se elég valyriai acél nem áll rendelkezésükre. Persze, van aki örül, Sam például igencsak meg van elégedve magával és a Szegfűvel közös légyottukkal. De még elégedettebb lenne, ha nem a Falon pörögne folyton a szopórolleren, ezért megkéri Jont, hogy küldje el őt, Szegfűt és a babáját Óvárosba, ahol a Fellegvárban mestert képeznek belőle; Aemon mester halála után amúgy is szükségük lesz egyre. Jon kelletlenül, de beleegyezik.

Ser Meryn Trant nem csak pedofil állat, hanem szadista pedofil állat, aki élvezettel ütlegeli a hozzá küldött kislányokat és hallgatja sírásukat. De egyikük megnehezíti a dolgát és meg sem nyikkan, ezért őt Trant négyszemközt kívánja kezelésbe venni. Abból a négyből egyhamar kettő lesz, ugyanis mihelyt kettesben maradnak a hallgatag lány lekapja arcát, mely alól a vérre szomjazó Arya Stark bukkan elő, aki kis késével rögtön kivájja a nyomorult szemeit és üt a mellkasára néhány szellőzőlyukat. A lány még pár szóban felfedi kilétét az agonizáló lovag előtt, majd könnyed mozdulattal átvágja a torkát.
A Fekete és Fehér Házába visszatérve Arya visszacsempészi a helyére a kölcsönvett arcot, de Jaqen H'ghar és antiszociális kislány-társa persze már várják és felelősségre vonják, amiért nem a kiszemelt szerencsejátékossal végzett. Csak halállal lehet az életért fizetni, mondja Jaqen, és amikor már azt hinnénk a lefogott Arya szájába önti a kezében tartott üvegcse tartalmát ő maga húzza le és terül el holtan. Arya persze egyből hisztirohamot kap, amit a másik lány csak néz rezignáltan, mígnem egyszercsak Jaqen hangján szólal meg és Arya hátrafordulva nem is a lányt, hanem a halottnak hitt kisfőnököt pillantja meg, aki újabb adag fejmosásban részesíti, míg a Stark-lány összezavarodva kapkodja le a halottról az újabb és újabb arcokat, mígnem saját magával néz szembe. És, hogy túl jól neki se végződjön ez az évad, Arya látása elhomályosul, majd megszűnik: kis bérgyilkos-palántánk megvakul.

2_14.jpg

Érzelmes búcsú a dorne-i a parton: Doran herceg és kísérete, a látszólag megbékélt Homok Ellaria és a Homokkígyók útjukra eresztik Jaime-t, Myrcellat, Bronnt és a velük tartó Trystane-t. Ellaria gyorsan a szívébe zárhatta a kis Lannister-lányt, ugyanis egy kis szolíd smárral köszön el tőle. A partot már jócskán elhagyva Jaime összeszedi a bátorságát, hogy vázolja ezt az apa vagy nagybácsi dolgot Myrcella előtt, de meglepetésére a csajszi közel sem olyan naiv, mint amilyennek látszik és abszolút tisztában van a helyzettel, és örömmel veszi, hogy Jaime az apja. Megható jelenet, egészen addig, amíg Myrcella lélegzete el nem akad és el nem kezd folyni a vér az orrából, Jaime megrökönyödésére.
Eközben a parton a sunyi kis Homokkígyók figyelik a távolodó hajót, Ellaria megtörli vérző orrát és felhajtja az ellenmérget.

Mereen-ben Jorah, Tyrion és Daario elmélkedik Daenerys tróntermében, hogy hát akkó most mi legyen? Daario és Jorah kész azonnal a királynő keresésére indulni, csak Tyrion-t kell előbb kissé lehűteniük és megértetniük vele, hogy rá és a tapasztalatára a városban lesz szükség. Mellette Missandei és Szürke Féreg olyan arcok, akiket a Daenerys-hívők ismernek és tisztelnek, így hát az ő feladatuk lesz felügyelni, hogy a nép egyik fele ne ölje halomra a másikat. Szerencsére ehhez Varys is kéznél lesz, akinek a kismadárkái keleten is dalolnak...

El is fog kelleni a hozzáértő kéz a mereen-i rendfenntartásra, mert a táj jellegzetességei alapján Daenerys-t egészen a skót felföldig repítette Drogon, de ácsi, mégsem, ott tuti nincsenek dothraki lovasok (persze, ha hasonló szerelésben és sminkben Mel Gibson jelenne meg a színen, egész más lenne a helyzet...). Márpedig a lusta sárkányát hátrahagyva kolbászoló Dany-t gyorsan kipécézi, majd látványosan körbelovagolja egy egész seregnyi dothraki, Dany látja is, hogy ennek nem kellemes cseverészés lesz a vége, ezért a fűbe ejti a gyűrűjét, hogy nyomot hagyjon maga után.

3_10.jpg

Királyvárban, tömlöcének mélyén Cersei végül úgy dönt beadja a derekát és vallomást tesz a Főverébnek. No nem aról, hogy pubertás koruk óta vérfertőz az ikertestvérével és hogy megölette a volt férjét, csak annyit, amennyit a helyzet megkíván, vagyis hogy Lancel kuzinjával is összefeküdt alkalomadtán. De a Főverébnek ennyi is elég, hogy könyörületet mutasson (micsoda könyörület!) és engedélyezi Cersei számára, hogy némi vezeklés árán, tárgyalásának idejéig visszatérjen a Vörös Toronyba. Csak épp mindezt gyalog, anyaszült meztelenül, hajkoronájától megfosztva kell megtennie, miközben Királyvár lakói szitkokkal meg a szarukkal egyaránt megszórja őt. Szegényt már majdnem sajnáljuk, mire mocskosan, véresen, megszégyenülten belép a torony főkapuján, ahol már várja őt a Kevan nagybátyjából, Pycelle nagymesterből és Qyburnből álló fogadóbizottság. Utóbbi egyedüliként mutat egy kis empátiát a királynő felé, és még a kedvét is feldobja kissé, amikor bemutatja a Királyi Testőrség új tagját, aki nagyon nagy, nagyon nem beszél és nagyon egészségtelen a bőrszíne. És nagyon valószínű, hogy az új életre(?) keltett Ser Gregor Clegane az, aranypáncélba csomagolva. Cersei arcára máris visszatérnek az ismerős, semmi jót nem ígérő vonások.

Vissza a Falhoz, ahol Davos parolázik Jonnal, aki nem hajlandó az Éjjeli Őrség maradék ellátmányát és a vadak katonai erejét Stannis rendelkezésére bocsátani. Nem tudják, hogy ekkorra a csata már elveszett, de kapun hirtelen belovagló Melisandre arcára minden rá van írva, shireenestül, stannisestül. Később a kis Olly rángatja el Jont a szobájából mondván, az egyik vad (még az első évadban eltűnt) Benjen bácsikája feltűnéséről számolt be. Több se kell Jonnak, már szalad is, de a kérdéses helyre érve csak egy "ÁRULÓ" feliratú táblát talál, majd pár pillanat múlva Allister Thorne kését a bordái között. "Az őrségért" szól Thorne és társai mantrája, akik egymás után mártják pengéjüket a parancsnok testébe, míg végül Olly, ez a kis gané, megadja a kegyelemdöfést. Jon elterül a földön és vére alatta pirosra festi a havat.

4_6.jpg

Kellőképp sokkoló módon ért tehát véget ez az évad is, remélem a sorozat mellett írásaim is leltek néhány új követőre. Jövő áprilisig most rághatjuk a körmünket, de addig is élvezzétek a nyarat, amíg lehet, hiszen tudjuk mi közeleg...

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr197561922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.22. 08:36:32

megkésve bár, de töretlenül?!

;)

kreff03 2015.06.22. 08:54:55

@doggfather: úgy ám! eg aztán jobb is így, az utolsó rész gerjesztette "nagy hullám" lecsillapulta után. :)
süti beállítások módosítása