[Supernatural Movies]

Bud Abbott és Lou Costello találkozik Frankensteinnel

2015. október 31. - lutánnia

Itt a halloween, és mivel is lehetne legjobban feldobni ezt az ünnepet, mint egy régi vágású horrorral. De milyen legyen? Amiben Drakula van, vagy Frankenstein szörnye? Esetleg a farkasember? Vagy mind a három egyszerre? És mit szóltok ahhoz, amiben még két komikus is szerepel?

abottesdrakula3.jpg

Ezeknek a crossover filmeknek elég nagy divatja lett mostanában (elég csak a Bosszúállókra gondolnunk). De kevesen tudják, hogy a különböző filmszereplők egy filmbe eresztése, a Universal stúdiónak jutott először az eszébe, amikor a híresebb horrorszörnyeiket eresztették egymás ellen (Drakula háza, Frankenstein háza stb...). A kínosan ötlettelen filmek kritikailag és színvonalban is mélységes mélyre lökték a stúdió ikonikus szörnyeit, akik ekkora inkább voltak kínosak, mint ijesztőek. Így az Universal stúdió, utolsó dobásaként összeeresztette őket, Stan és Pan páros vérszegény utódaival, Abottal és Costellóval, egy Scooby Doo színvonalú vígjátékban.

Abott és Costello csomagszállítókként dolgoznak, és legújabb munkájukként Drakula és Frankenstein maradványait kéne elszállítaniuk, ám kiderül, hogy a vérszívó gróf, igenis életben van, és új agyat akar szerezni szolgájának, Frankensteinnek. Erre a célra oktondi Costello-t nézi ki magának, akit Drakula a barátnőjén keresztül próbál behálózni. Ám a komikus duónak váratlan segítséget nyújt Lawrence Talbot, vagyis a farkasember, Drakula ellensége! (De, hogy miért utálják egymást arra itt nem derül fény.)

abottesdrakula1.jpg

A film színvonalát leginkább az írja le, hogy maga Lou Costello is utálta a forgatókönyvet (szerinte az 5 éves kislánya is jobb sztorit írt volna). Ebben teljesen igaza van, hiszen a poénok legtöbbje abból áll, hogy Costello lát valami félelmeteset, melynek hatására elkezd ordibálni. Abott odafut, de akkora már nincs ott semmi, majd erre leszidja Costello-t, hogy minek üvöltözött annyira.

A film egyetlen nyertese Lugosi Béla, aki másodjára öltötte fel Drakula palástját (eredetileg Ian Keith-et szemeltek ki a vérszívó szerepére, de Lugosi ügynöke azzal szerelte le a stúdió főnökét, hogy Bélának tartoznak ezzel a szereppel, hiszen Ő DRAKULA). Lugosi láthatólag élvezte az utolsó értelmes szerepét. (ezután már csak az Ed Wood-féle moslék jutott neki) Amikor a vásznon van ellopja a show-t mindenki elől. Azonban ez nem mondható el a szörnyet játszó Glenn Strange-ről, aki a forgatáson a bokáját törte, így több jelenetben a farkasembert játszó Lon Chaney Jr. ugrott be helyette, aki szintúgy önmaga paródiáját adja elő.

Összefoglalva a gyenge poénok, és a matiné műsorokat idéző film (bár a stúdió második legnézettebb filmje volt 1948-ban), a klasszikus Universal horror triumvirátust, egy jó időre taccsra tette. (Legközelebb ezek a szörnyek csak a Van Helsingben találkoztak újra, de az már egy másik történet). 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr268031680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása