[Supernatural Movies]

The VVitch: A New-England Folktale

Evil takes many forms

2016. április 11. - Fincherista

Mivel korunk horrorfilmes felhozatalát még csak véletlenül sem lehet eredetiséggel vádolni, így különösebben nem lepett meg, hogy sokan már most az év horrorjának kiáltották ki Robert Eggers new-englandi rémálmát. Az elsőfilmes író-rendező munkája nem érdemtelenül lett piedesztálra emelve, hiszen a korhű világkép megfestése, a vészjósló atmoszféra megteremtése és a csodálatos színészvezetése a műfajon belül sajnos nem elégszer látott erények, meg kell hát becsülni az ilyen alkotásokat. A The Witch-et pedig különösképpen, hiszen egy igazi szépirodalmi mű a ponyvák világában, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt.

theww.jpg

A 17. századi gyarmati világba helyezett boszorkánytörténet hálás téma, számtalan irányba el lehet vezetni, Eggers pedig nem hagyta, hogy több éves kutatómunkájának bármelyik eleme a feledés homályába vesszen, valamennyi oldalról megközelítette azt. Bibliai és történelmi motívumokkal tarkított filmjében megjelenik a kor boszorkánysággal szembeni paranoiája, az ember kiszolgáltatottsága a természetben, a jó keresztényi értékek és a szexuális kivirágzás szembeállíthatósága, valamint természetesen, ha már a cím is utal rá, akkor a gonosz természetfeletti erejével való játék sem maradhatott ki. Talán látszólag túl sokat markol, de történetében az erdő mélyére száműzött család kálváriáját helyezi középpontba, amihez kiegészítésként remek ütemérzékkel csepegteti az említett témákat.

A jól átgondolt sztorihoz pazar formai megoldások párosulnak. A jelmezek, díszletek bőven megállnák a helyüket nagyobb költségvetésű kosztümös drámákban. A zene kellően nyomasztó, a szinte csak természetes fények segítségével készített képek tetszetősek, valamint ezek vágásai is rendkívül precízek. A shakespeare-i iskolát megjáró Ralph Iveson, Kate Dickie mellett a debütáló Anya Taylor-Joy is könnyedén megbirkózott a korhű szövegkönyvvel, alakításaik kiemelkedőek, de még a gyerekszínészekre, sőt állatokra sem lehet rossz szavam.

Ahol viszont elcsúszik a film, az a félelemkeltés művészete. Eggers érezhetően épít a horror klasszikusaira, köztük kiemelten A ragyogásra, amivel nincs baj, ugyanakkor közel sem ijeszt elégszer nézőire. A horrort a The Witch alapján a természetfelettitől való (elsősorban) lelki félelemmel azonosítja, ezáltal filmje is sokkal inkább egy horrorisztikus elemekkel tarkított, lassú lefolyású puritán családdrámára hajaz, mintsem napjaink horrorfilmjeire. Bár ez engem különösebben nem zavart, ám emiatt vélhetően a kelleténél megosztóbb alkotásnak számít majd.

thew.jpg

Eggers nevét ugyanakkor mégis érdemes megjegyezni a műfaj rajongóinak, lévén, még ha nem is nyitott egy valóban vérfagyasztó alkotással, a filmje mögötti szorgalmas munka a minőségén jól látható és a korához, tapasztalatához képest lenyűgöző rendezése igencsak megsüvegelendő teljesítmény, míg hiányossága pedig idővel kiküszöbölhető. Karrierjének alapköve, a boszorkányságról szóló “kvázi-horrorja” különleges, hiánypótló alkotás, amit remélhetőleg egy ehhez hasonlóan jól összerakott, de ennél félelmetesebb Nosferatu-remake követ majd. 8,5/10

rsz_titanicfilmfest_2016_logo1_1.jpgA The Witch-et a 23. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon tekintettük meg.

További vetítések: 
április 13. szerda 21:00 - Uránia Nemzeti Filmszínház


Jegyinfók a képre kattintva. Hazai forgalmazásról nincs hír.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr498586864

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: The Witch / The VVitch: A New England Folktale (2016) 2016.04.21. 20:26:20

A filmet a  Titanic Filmfesztivál keretében volt lehetőségem megtekinteni. Gyanítom, hogy nagyjából erre a darabra csorgott minden horrorrajongó nyála, amióta a tavalyi Sundance-en elvitte a legjobb rendezőnek járó díjat, és az biztos, hogy a The Witc...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fincherista 2016.04.12. 12:47:22

@A megvalósult amerikai ólom..: Egyelőre annyit lehet tudni, amit a pontszám alá írtam. Lesz szerdán még egy vetítése, de forgalmazásról nincs hír, vélhetően nem kerül majd a hazai mozikba.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.04.12. 12:58:19

@Fincherista: Kár, mondjuk nem értem, hogy miért nem. A holnapi vetítésnél sajnos már csak nem túl jó helyek vannak..
süti beállítások módosítása