[Supernatural Movies]

Pénzes cápa

2016. május 31. - kultúrfaló

Jodie Foster negyedik nagyjátékfilm rendezése üdítően hat a mostanában mozikba kerülő képregény és fantasy filmek tengerében. Ráadásul minden megtalálható benne, ami egy jó filmhez kell.

Lee Gates (George Clooney) egy gazdasági műsor vezetője. Az egyik adás azonban nem várt fordulatot hoz, és az iránytást is elveszti, amikor egy fiatalember (Jack O'Connell) foglyul ejti a stábot. Csupán egy kívánsága van: Lee segítsen kideríteni, mi áll valójában Amerika egyik legjobb befektetésének számító nagyvállalatának 800 millió dolláros vesztesége mögött.

A Pénzes cápa jól keveri a műfajokat: a krimi, a dráma legfontosabb és legjellemzőbb tulajdonságai közül szemez, meghintve egy csipet összeesküvés elméletes ízzel. Annak ellenére, hogy leginkább sablonokból építkezik, az összhatás mégis izgalmas. Tavaly A nagy dobás foglalkozott hasonló témával, most azonban egy, kevesebb embert érintő gazdasági válsággal és annak hátterében húzódó okokkal szembesítik a nézőket, ugyanis most az elkeseredett, kilátástalan helyzetben levő kisember drámája áll.

 mv5botq1ntqxotaznf5bml5banbnxkftztgwnte0oda4ode_v1_sx1857_sy859.jpg

A rendező és a téma mellett a színészek fogják eladni a filmet. Clooney ritkán játszik olyan figurát, akinek nem a pozitív tulajdonságai vannak túlnyomó többségben, és nem egyértelműen pozitív személyiség. Lee azonban ilyen.  Az életúnt, másokkal alig foglalkozó, a minél nagyobb nézettségre hajtó műsorvezető egyik legnagyobb problémája a film elején, hogy péntek este nincs kivel együtt vacsoráznia, pedig erre már nagyon sok éve nem volt példa.

A másik nagy húzónév Julia Roberts, aki a műsor rendezőjét, Pattyt kelti életre. Ő már jobban törődik az emberekkel, azonban mindent megtesz, hogy a nézők semmiről se maradjanak le. A Pretty Woman szerencsére már rég kinőtte a lagymatag, romantikus szerepeket, és egyre jobb drámai színésznővé válik. Ezt az oldalát mutatja meg most is. Annak ellenére, hogy a két színész régi jóbarát, ez csak a negyedik közös filmjük (Ocean Eleven- és Twelves, valamint az Egy veszedelmes elme vallomásai).

 mv5bmtgwmjc5mty2n15bml5banbnxkftztgwmdu5mja3nze_v1_sx1857_sy859.jpg

A forgatókönyv remekül adagolja humort, a vicces beszólásokat, esetleg a nézőnek szóló kikacsingatásokat. Ennek a faktornak köszönhetően nem lett száraz a film. A stúdióban zajló események azonban sajnos nem képesek végig fenntartani az izgalmat és a feszültséget. Számomra a második felében és a háttérben folyó történések sokkal izgalmasabban lettek tálalva, mint Lee és Kyle küzdelme a műsor keretein belül.

A Pénzes cápa nem tökéletes, mégis minden esélye megvan ahhoz, hogy elevezzen az agyonhájpolt, drága blockbusterek farfizén, és becsalogassa az ezektől megcsömörlött nézőket a mozikba. Azt szokták mondani, hogy a nyár az uborkaszezon, azonban néha, ha szerencsénk van, pár évente hazai  forgalmazásba kerül olyan film, ami erre rácáfol. Ha a fentieket olvasva nem egyértelmű a döntés, elárulom, hogy Clooney még táncra is perdül... 7,5/10

 money_monster_hun_poszter.jpg

A film MAFAB adatlapja

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr588762272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása