[Supernatural Movies]

Szellemirtók

Pozitív csalódás, vegyes érzések

2016. augusztus 07. - Lakat Barnabás

 

Szögezzük le rögtön az elején, hogy az új Szellemirtók korántsem olyan rossz, mint amilyen a híre volt már azelőtt, hogy egyáltalán elkészült volna. Szögezzük le azt is, hogy a trailer, mely kiváltotta az internet birkanépének kollektív felhördülését, az én tetszésemet sem nyerte el maradéktalanul. És végül azt is szögezzük le, hogy nem azért, mert a szellemirtók szerepeit nőkre osztották, hanem mert egyszerűen az egész halál gagyinak tűnt. De láss csodát, a mai világban, amikor a marketing a minden, a marketing az isten, még előfordulhat, hogy a kész termék jobb, mint  a matéria, mely azt eladni volt hivatott.

 

Itt olvashatod korábbi kritikánkat a filmről.

 

ghostbusterslogo.png

 

Sokáig volt róla szó, hogy folytatás lesz, aztán az istenért se jött össze. Majd arról jöttek a hírek, hogy készül egy harmadik film, ami egyfajta reboot  – de utálom ezt a kifejezést -, de maradjunk annyiban, hogy az új Szellemirtók egy sima remake. Az út, amely idáig vezetett igen hosszú és rögös volt, és leginkább az eredeti film szereplőgárdája közötti kreatív nézeteltérések szegélyezték. Az utolsó nagy és végzetes kátyú rajta pedig Harold Ramis halála volt, ami biztossá tette, hogy klasszikus értelemben vett harmadik rész más a büdös életben nem fog készülni.

Jött aztán a már fent is említett nagy felhördülés, annak hallatán, hogy a filmet Paul Feig (Koszorúslányok, Női szervek, A kém) rendezi majd, és kedvenc színésznője, Melissa 'beskatulyáztak az alpári dagi nő szerepébe' McCarthy lesz majd az egyik címszereplő. Valljuk be, ez tényleg nem hangzik túl kecsegtetően, másrészt viszont abba senki sem gondolt bele, hogy valójában baromi merész dolog volt meglépni, hogy kedvenc szellemvadászaink genderváltáson essenek át, hiszen egyértelmű volt, hogy ennek lesz visszhangja. Máskor bezzeg mindig azon megy a sírás, hogy Hollywood töketlen és csak a tutira játszik. Na most akkor mi van? A fanyalgók kedélyeit az sem csillapította, hogy produceri minőségben Ivan Reitman és Dan Aykroyd is részt vettek a produkcióban, valamint az az ígéret sem, hogy a régi film főszereplői is tiszteletüket teszik majd egy-egy rövid cameo erejéig.

Én viszont elkezdtem bizakodni, és az alkotók által adott interjúk is csak erre sarkalltak. A végeredmény pedig korántsem lett olyan elkeserítő, mint amennyire arra sokan számítottak.

 

ghostbusters-full-new-img.jpg
A sztorira nem térnék ki hosszasan, nagyjából ugyanaz, mint a klasszikusé, kisebb nagyobb változtatásokkal. Három tudós, Erin Gilbert, Abby Yates és Jillian Hotzmann közös érdeklődési körükből kifolyólag, na meg annak hatására, hogy New Yorkban kezdenek elkanászodni a túlvilági entitások, szellemirtó vállalkozásba kezdenek. Hozzájuk csapódik aztán egy negyedik tag is, Patty Tolan, aki a város alapos ismeretével, valamint rátermettségével segíti a csapatot. Így négyen aztán megmentik a Nagy Almát a végső pusztulástól, csak úgy, ahogy az '84-ben is történt. Mint az látszik,  az író gárda nem erőltette meg magát, hogy valami eget verő új csavarral dobják fel a jól ismert sztorit, de erre talán nem is volt szükség. Elég csavar volt maga a női szereplőgárda, amiből egyenesen adódik, hogy kicsit más végkimenetelűek lettek a már ismert szituációk, mások a poénok.

És úgy általában a film egész hangvétele más kicsit, mint az elődé, ami egyáltalán nem baj. A régi film cinikus poénjai helyére harsányabbak léptek, ami igaz a karakterekre is. Ezt a változást legjobban a Chris Hemsworth által alakított Kevin karaktere demonstrálja, aki egy igazi kretén, de az a szerethető fajta. Figurája már-már karikatúraszerű, az eredeti filmben Rick Moranis volt az, aki hasonló előadásmódot produkált, de ennyire ő sem tolta túl a dolgot. Rajta kívül ott viszont mindenki más egészen komolyan vehető volt, az abszurd történések ellenére is. Most, 2016-ban, az új Szellemirtókban mindenki kicsit bugyuta, amit jól példáz az, ahogy mondjuk a fegyvereikhez viszonyulnak a lányok. Elmondják, hogy mennyire veszélyesek, de közben a sikátorban bohóckodnak velük. Régen a srácok ennél azért óvatosabbak voltak.
Mindenesetre a csajokkal nincs gond, sőt, a legnagyobb meglepetés számomra a Petty Tolant alakító Leslie Jones volt, aki aztán tényleg rém idegesítőnek tűnt az előzetesben, és mégis, kimondottan szórakoztató és szerethető karaktert hoz.

 

mv5bmja1mdiznta5nv5bml5banbnxkftztgwnzyyodk0nze_v1_sy1000_cr0_0_1498_1000_al.jpg
A film látványvilágára szintúgy igaz a harsányság. Ez persze nem is meglepő manapság, igazi CGI-al felturbózott, agyoneffektezett látványorgiát kapunk, de szó mi szó, pofásan néz ki, és még egy kifejezetten kreatív megoldást is kapunk a végére.
Nem mehetünk el viszont szó nélkül amellett, hogy az új Szellemirtók legnagyobb erénye a nosztalgiafaktor, mert  újszerű perspektívája ellenére a legjobb dolgok benne azok, amiket régről szedtek. A régi betétdal ki tudja hányféle új feldolgozása, a régi szereplők feltűnései, Stay Puft úr, Slimer, a klasszikus logó, és így tovább. Ez az erősen a múltra építés, és abból táplálkozás pedig nem ennek a filmnek, hanem a mostani, kreatív válságban sínylődő Hollywoodnak úgy általában a jellemzője. Lásd még: Jurassic World, Ébredő Erő.
Nem rossz amit látunk, jól szórakozunk, de mikor kapunk már valami Újat, amit aztán majd húsz év múlva kellemes emlékként felidézhetünk?
6,5/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr788928348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása