[Supernatural Movies]

Nagyi projekt

2018. január 26. - kultúrfaló

Te mikor beszélgettél utoljára egy jót, esetleg belsőségeset a nagyszüleiddel? Volt már olyan, hogy kérted, meséljenek az életükről; szerelmeikről; fiatal korukról; illetve arról, hogyan változott a gondolkodásuk az idő múlásával? Esetleg arról, hogy mit gondolnak a halálról és az elmúlásról? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel nagymamájának egy angol, egy német és egy magyar fiatal. A válaszoknál viszont sokkal többet kapnak.

A filmet a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon láttuk.

large_gran-slideshow-1.jpg

2010-ben az egyetemi társak fejéből kipattant ötlet 7 évig, változó intenzitással, rövidebb-hosszabb kihagyásokkal készült, és az alapelképzelés egyre bővült. A II. világháború alatt angol kódfejtő, a náci Németországban felnövő egykori balett-táncos és a magyar holokauszt túlélő története és alakja teszi igazán szerethetővé Révész Bálint filmjét. A főszereplők eleinte nehezen nyílnak meg a kamerának, némelyiküknek még a múlttal való szembenézés sem könnyű, de ahogyan egyre többet tudunk meg az általuk elmesélt történetekből, úgy kapunk egyre színesebb és szélesebb körű lenyomatot a XX. századi Európáról és a három országról. Menet közben a nézők az unokákkal együtt szembesülnek a múlttal, az elmúlással és a halványodó emlékekkel, és azzal, hogy a három nemzet mennyire különbözőképpen gondolkodik, emlékezik a XX. századot befolyásoló tényezőkre, szereplőkre. Érdekes szembesülni azzal, hogy azok a németek is bűntudatot éreznek a nácik által elkövetett dolgok miatt, akik nem voltak "hívők" és hogy milyen nehéz is beszélni az egészről, hiszen még mindig előfordul, hogy ha esetleg beszédtémaként felmerül mondjuk a családi ebédkor, akkor inkább félrenyelnek, mordulnak egyet, de nem beszélnek a dologról és az érzéseikről. A nagyikkal párhuzamosan az unokákra is feladat hárul: fel kell dolgozniuk a hallottakat és meg kell próbálniuk feldolgozni az örökségüket. 

large_gran-slideshow-2.jpg

A Nagyi projekt szerethető, vicces és nagyon családias, belsőséges. Több ilyen beszélgetésre lenne szükségünk a családtagjainkkal. 7/10

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr6313603057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása