[Supernatural Movies]

Generációs különbségek - Addams family: A galád család

2019. október 29. - kultúrfaló

A különc, bohókás és roppant szerethető család visszatért, hogy fityiszt mutasson az őket megváltoztatni akaróknak, azonban most élőszereplős mozifilm helyett animációs figurák formájában.

mv5bytgwmmnkodctmtkwmc00n2rhltg5m2mtowrlnwqzmjizmzkzxkeyxkfqcgdeqxvymjuxmty3odm_v1_sy1000_cr0_0_1024_1000_al.jpg

Mielőtt rákanyarodnék a filmre, ejtsünk egy rövid kitérőt az Addamsek korábbi megjelenéseire. Legelső felbukkanásukig jó sokat kell visszaugranunk az időben, egészen 1938-ig, amikor is a Charles "Chas" Addams által megkreált bizarr család egyoldalas képregény formájában a The New Yorker magazin hasábjain először tűnt fel, a XX. századi eszményi amerikai családmodell sajátos kifigurázásaként. Addamsék gazdagok, rémes hagyományokkal, furcsa és legtöbbször életveszélyes szokásokkal, hobbikkal és olyan közel sem hétköznapi rokonokkal, barátokkal kiegészítve, mint a Frankenstein szörnyével erős hasonlóságot mutató komornyik, Lurch; a csupa szőr Hogyishívják Kuzin, na meg Izé, a kéz. A megszokottnak egyáltalán nem nevezhető családtagok azonban szeretik egymást, a szülők pedig példás odafigyeléssel és gondoskodással nevelik csemetéiket. 

Az áttörésre és a nagyobb hírnévre 1964-ig kellett várni, amikor is az ABC csatorna 2 évadon, 64 részen keresztül vetítette az élőszereplős fekete-fehér sorozatot. Chas Addams a tévésorozatig még nevet sem adott a szereplőknek, sőt a személyiségjegyeik kidolgozását sem vitte túlzásba. Az ABC-n futó sorozatban Fester bácsit A kölyök című Charlie Chaplin klasszikusának címszereplője, Jackie Coogan alakította.

A '70-es évek sem telhettek el a galád család nélkül: '72-ben egy Scooby-Doo epizódban vendégeskedtek, egy évvel később pedig egy újabb, ismét 2 évadon keresztül futó szériát kaptak, azonban most animációként költöztek be a tévé képernyőkre. Ekkor a készítők két újítást is eszközöltek: a család viktoriánus stílusú otthona kerekekre került, így főhőseink utazgatás közben keveredtek újabb és újabb kalandokba. A másodikkal pedig a családi szálakba kavartak bele: innentől kezdve Fester bácsi Gomez testvére és nem sógora lett, ezt pedig azóta is minden feldolgozás továbbörökítette.
mv5bmtgyzwy2zdutnjk5nc00mznklwe1zmutzjyznju3nzhmmzuzxkeyxkfqcgdeqxvynjg2njqwmdq_v1_sx1777_cr0_0_1777_936_al.jpg

1977-ben a '64-es élőszereplős sorozat színészei álltak újra össze (a Nagymamát alakító Blossom Rock súlyos betegsége, majd halála miatt már nem csatlakozhatott) egy tévéfilm erejéig, hogy Halloween ünnepe se teljen el nélkülük, így született meg a Halloween with the New Addams Family. Végül elérkeztünk 1990-hez, amikor is megszületett a világhírnevet hozó mozifilm, amiben Anjelica Huston, Raul Julia, Christopher Lloyd és Christina Ricci főszereplésével lopták be magukat Addamsék a nézők szívébe, Barry Sonnenfeld rendezői debütálásában. A '95-ös folytatás sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ráadásul Raul Julia korai halála is közrejátszott abban, hogy ez a szereplőgárda már nem állt többször össze. 

1998 felemás év volt a család történetében, ekkor hozták tető alá ugyanis az Addams Family 3-Jobb együtt, mint darabokbant Tim Curry-Daryl Hannah nevével fémjelezve. Valamint egy élőszereplős amerikai-kanadai spin-off sorozatot, ami mit ad Isten ugyancsak 2 évadot és naaaa......igen, 65 részt élt meg. Végül pedig 2010-ben a Broadwayen debütált musical formájában.

Így végre rá is kanyarodhatunk a most mozikba került animációra, mely rögös utat járt be és számos változáson, studió és rendező cserén átesett, mire tető alá hozták. Első körben (a már említett 2010) az Illumination Entertainment az Universal Picturessel karöltve szerezte meg a jogokat, ekkor még stop-motion animációs filmben és Tim Burtonnal a rendezői székben gondolkodtak. 2013-ban az MGM, majd a Bran Creative is beszállt a finanszírozásba. A forgatókönyvet Pamela Pettlerre bízták, 2017-ben pedig a rendezőket is megtalálták Conrad Vernon és Greg Tiernan személyében. 
mv5bmzdlmgjkntytzwq1mi00zji3lwfmyzqtowqxmgy1zguzndexxkeyxkfqcgdeqxvymtkxnjuynq_v1_sy1000_cr0_0_675_1000_al.jpg

A családtagokat olyan világsztárok szólaltatják meg, mint Oscar Isaac (Gomez), Charlize Theron (Morticia), Chloë Grace Moretz (Wednesday), Finn Wolfhard (Pugsley), Bette Midler (Nagymama) és Snoop Dogg (Hogyishívják Kuzin). Az alkotók több változtatást is eszközöltek: Izé ezúttal bal kéz; a figurák megjelenésénél pedig visszatértek a képregényhez. 

A fordítóknak azonban hatalmas feket pont jár, amiért Wednesday nevét magyarosították (Izé Tagosítása felett már tovasiklottam). A szójátékokért viszont jár a pacsi. Az idősebb generációnak fájni fog Szerda és Tag, a szójátékokon, a kulturális utalásokon és a vicces helyzeteken viszont remekül fognak szórakozni. A gyerekek maradéktalanul élvezni fogják a látottakat, hiszen ez a generáció valószínűleg először fog Addamsékkel találkozni. 

Remélhetőleg, nem utoljára.

7/10

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr4815270684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.07.02. 14:15:06

Az animáció megy a stílushoz, a "legendához".
A történet valahol a klassszikus filmek, és a cartoon networkos animációs sorozat között található.
A család elköltözik egy olyan helyre, ahol nem háborgatják többet, mint az óhazában, egészen pontosan a senkinek se kellő new jersey-be.
Eltelik 13 év, beépítik a helyet, és jön a konfliktus. Mmint a #1, mert van közben egy kis beavatási szertartásos, férfivá válásos történetke is, hogy kitöltsük a játékidőt.
Nem bántam meg, hogy megnéztem, de mozijegyet nem ért volna azért.
(jah, és izé eredeti "hangja" snoop dogg)
süti beállítások módosítása