[Supernatural Movies]

Végtelen körforgás - Vivarium

2020. április 03. - hakos05

Vivárium (lat.): kisebb (főleg hidegvérű) állatok tartására szolgáló, rendszerint üvegfalú, tartó létesítmény, amelyben a körülmények a természetes feltételekhez hasonlóak. (idegen-szavak.hu)

A civilizált ember természetes közege a lakóház lett. Hogy ez jó vagy rossz, azt mindenki döntse el magának. Egy külső szemlélő számára az egész élet-játék meglehetősen bizarr folyamat, a megfigyelés tökéletes alanyai pedig átlagosabb emberek már nem is lehetnének: Gemma (Imogen Poots) óvónő, párja Tom (Jesse Eisenberg) az intézmény kertészeként dolgozik. Egyik délután betérnek egy ingatlanközvetítő irodába és hamarosan egy igen furán viselkedő ügynök társaságában egy tökegyforma házakkal tarkított övezetben (a.k.a. kertváros) találják magukat.

viva1287815_1.jpg

A cselekmény akkor indul be igazán, miután a közvetítő felszívódik és Mr. és Mrs. Átlagos is úgy gondolja, elég volt a nézelődésből. Kiút azonban nincs a környékről, hiszen minden út ugyanahhoz a házszámhoz vezet, ahonnan elindultak. Hamarosan a nagy semmiből érkezik egy csomag is, benne egy csecsemővel és egy felirattal: „neveld fel a kiszabaduláshoz.” Nincs más hátra, fel kell venni a szülői szerepet. Annak ellenére, hogy a fiú igen gyorsan cseperedik, a kiszabadulás útja a valaha volt legidegörlőbb feladatnak bizonyul átlagpárunk életében.

Lorcan Finnegan második nagyjátékfilmje se többet, se kevesebbet nem ígér, mint az előzetese. A trailer nemcsak a történet jellegét, hanem a film hangulatát is igen jól belövi, így könnyen eldönthető, hogy valaki vevő lesz-e erre a nem kicsit bizarr filmre, vagy sem. Egyetlen hátránya, hogy az alig több mint másfél órás (nagy kincs ez manapság) játékidő ellenére a cselekmény igen lassan bontakozik ki. Ennek ellenére nem válik unalmassá és hiába az egyhangú és zárt (épp ezért nyomasztó) környezet, mindig történik egy olyan esemény, amely újabb és újabb réteggel ruházza fel a film végéig következetesen végigvitt életmetaforáját. Ha van gyerek a háznál, ismerősek lehetnek a nevelés egyes elemei, és a szülői viselkedés gyereken való lecsapódásai, de tanúi lehetünk annak, hogy Tom milyen életcélt talál magának ebben a helyzetben és az hogyan tetőzi be szimbolikusan is sorsát.

vivarium-review-creepy-suburban-nightmare-with-imogen-poots.jpg

A Vivarium egy vérbeli szatíra. Nem lesz mindenki kedvence, de rétegeltsége és főleg bizarr hangulata miatt minden esélye megvan arra, hogy kultfilmmé váljon, még ebben a karanténidőszakban is. Sőt, a járványhelyzetben talán még inkább okunk van elgondolkodni azon, miközben úgy csinálunk mintha minden a legnagyobb rendben lenne (folytatjuk a munkát home-office és az oktatást távoktatás segítségével), hogy nem pont elég bizarr az élet járvány nélkül is? 8/10

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr7515586880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása