[Supernatural Movies]

[kritika] Száguldó bomba (2010)

2013. november 02. - REMY

Tony Scott az utolsó nagy dobásával tiszteletét nyilvánított ki két amerikai férfinak, azzal hogy filmvászonra vitte a történetüket, mely egy vonatszerencsétlenségről szól. 2001-ben az ohioi Walbridge vasútállomáson elszabadult egy veszélyes vegyszereket szállító tehervonat, mely személyzet nélkül több mint 100 km-t tett meg, mire meg tudták állítani.

uns2.jpg

A legnagyobb veszélyt a folyamatos gyorsulás okozta, hiszen, ha elérte volna a vonat Stantont, akkor az ott lévő kanyarban biztos, hogy kisiklott volna a vonat a több ezer liter mérgező vegyszerrel. A katasztrófát csak úgy lehet elkerülni, ha lelassítják a szerelvényt, ám ehhez sok bátorságra, szerencsére és nem mellesleg két hősre is szükség volt…

Tony Scott mindig szerette, ha a főhősei tökösek, belevalóak és nem riadnak vissza a legnagyobb veszélytől sem. A filmjei nagyon sokszor hasonlóak, és ezért tudott mindig élvezhető filmet csinálni. Ő elmondhatja magáról, hogy bár voltak jobb, illetve rosszabb filmjei is, de összességében a teljesítménye nem hullámzott, és mindig lehetett rá számítani. Így volt ez most is.

Elővett egy hősies történetet, majd telepakolta klisékkel, és megfűszerezte a jeleneteket, hogy azok mindig hatásvadászok legyenek. Mondanám, hogy ez nem szép dolog, és unalmas, de pont ebben volt jó Tony, hogy a sokszor látott dolgokat is úgy tudta előadni, hogy az élvezhető legyen, és annak ellenére, hogy tudjuk mi lesz a film vége, végigizguljuk azt. Ebben volt jó ő, és ezért nem lehet őt utálni.

A Száguldó bomba viszonylag rövid játékidővel rendelkezik, épp ezért nem hagyhatja, hogy a figyelmünk elvándoroljon a képernyőről, így megpróbál mindig maximumon pörögni. Ha egy jelenet lassabb, akkor dialógusokkal korrigál, ha gyorsabb, akkor előjön a zene, hogy a feszültség az egekbe emelkedjen. Minden más esetre ott van Denzel és Pine.

uns.jpg

Ugyanakkor a helyén kell kezelni a filmet, mert bár pofásan rakta össze Tony, de a sokat látott jelenetek nem biztos, hogy minden ember számára szórakoztató lesz, és így azért leszűköl a kör. De, aki kapós a pörgős akciómozikra, annak bátran ajánlom, mert hiába nem egy remekmű, de szórakoztató, és ez nem egy elhanyagolható tényező. 6,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr775504973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása