[Supernatural Movies]

[kritika] Mission: Impossible (1996)

2014. május 06. - REMY

Brian De Palma megjárta a mennyet és a poklot is, ám még mielőtt az utóbbi helyszínre tévedt volna, leforgatta az utolsó nagy filmjét, a Mission Impossible-t. A nagysikerű tévésorozatból készült mozifilm a 90-es évek egyik nagy klasszikusává nőtte ki magát az évek során, mi több egy egész franchiset tudhat már magáénak a Tom Cruise főszereplésével készült széria. 2015-ben ráadásul érkezik az 5. rész is!

mi2.jpg

Feketepiacra szeretné dobni egy bizonyos illető a világ legjobb titkos ügynökeinek a listáját. Ha ez az információ rossz kezekbe kerül, akkor beláthatatlan következményei lehetnek. Ezt meg kell akadályozni, így a szupercsoportnak akcióba kell lépnie. Látszólag minden a terv szerint halad az akció során, ám egy ponton minden a feje tetejére áll. Valaki már tudott az akcióról, és keresztbe tett…

Ki ne ismerné a fülbemászó M:I dallamot, melynek a felcsendülése után mindenkinek mosoly kerül az arcára. Ki ne ismerné a szuperügynök, Ethan Hunt nevét, illetve ki ne hallott volna magáról a Mission Impossible filmről. Valószínűleg nagyon kevesen vannak azok, akiknek ez új dolgot jelent. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden idők legközkedveltebb filmje lenne, egyszerűen csak mindenki tud róla, még akkor is, ha nem látta magát a filmet.

A legfurcsább dolog az egész filmben, hogy Brian De Palma rendezte meg. Az a De Palma, akitől nem ezt a műfajt szokhattuk meg, hiszen inkább tekintünk rá a gengszter filmek egyik nagyágyújaként, mint az akció, illetve kémfilmek rendezőjeként. Mindenesetre nem csalódhatunk benne, mert a 90-es évek zseniálisan tökös és laza hangulatával árasztja el az alkotását, mely pont annyira lett komoly, vagy vicces, amennyire kell. Nem esik túlzásokba, egyszerűen csak hagyja kibontakozni a csavaros történetben lévő potenciált, melyhez ráadásul nagy segítségként ott voltak a színészek is. Tom Cruise mellett Jon Voight, Jean Reno, Ving Rhames, és Emmanuelle Béart is jól teljesítettek a vásznon.

De, hogy miért vált klasszikussá az első M:I film? Egyszerű kérdés, hiszen megannyi olyan dolog van a filmben, amelyet a mai napig lehet idézni, és amelyet a mai napig nem tudunk elfelejteni. Ott van például a zene, vagy Tom Cruise híres függeszkedős jelenete is. De összességében mégis inkább az összkép és a hangulat az, ami segített abban, hogy a film fennmaradjon, és majd’ 20 év távlatából is tökéletes szórakozásként bizonyuljon. De Palma tehát sikeresen élesztett fel egy korábbi sikertörténetet.

mi1.jpg

A Mission Impossible talán – sőt biztos – nem a legjobb akciófilm, melyet valaha is leforgattak, de kétségkívül megállja a helyét a zsáneren belül. Az akciófilm szerelmeseinek ajánlott a megtekintése, illetve azoknak, akiknek eddig valami miatt kimaradt az életükből. Garantáltan jól fognak szórakozni! 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr246109264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.06. 09:33:51

és ezzel az első résszel indult útra cruise szuperügynökúr...

Nyílméregbéka 2014.05.09. 02:15:41

Kicsit vegyes érzéseim voltak anno, a filmmel kapcsolátban, mert ifjúkorom nagy kedvenc sorozata volt a M:I, de alapvetően tetszett. 7,5/10
süti beállítások módosítása