[Supernatural Movies]

Minden idők 10 legjobb filmes trilógiája

2014. szeptember 14. - REMY

Egy jó filmet kis túlzással könnyű csinálni, ám jó folytatást hozzá már nem egyszerű, de még mindig nem lehetetlen. Azonban azt elérni, hogy három filmen keresztül fenntartsunk egy nagyon magas színvonalat, azt bizony már nagyon, de nagyon nehéz megvalósítani. Kevés film tudhat magáénak olyan trilógiát, mely bekerült a történelemkönyvekbe, és még kevesebb rendező, aki három egymást követő próbálkozásra is olyat tudott létrehozni, ami örökre fennmaradt.

tr1.jpg

Trilógiákat már a 30-as években is gyártottak. Elég csak azokra a Frankenstein filmekre gondolni, amikben Boris Karloff ijesztgethette halálra a nézőket. Az 1931-es Frankenstein, az 1935-ös Bride of Frankenstein, és az 1939-es Son of Frankenstein filmek is egy egész trilógiát alkottak. Úgy gondolom, hogy kiválasztani a 10 legjobbat talán ki lehet objektíven is (nagyjából, 2-3 változtatással), ám a sorrendet már csak az érzelmek befolyásoltsága alatt lehet felállítani. No, nézzük is hát, hogy mely trilógiák érdemlik meg, hogy egy top 10-es listán ott legyenek.

- Keresztapa trilógia (1972-1974-1990)

tr2.jpg

Ugyan a 3. rész messze elmaradt az első kettőtől, de a legtöbb embernél még így is ott van minden idők legjobb trilógiái között a Keresztapa 1-2-3. Francis Ford Coppola alkotásai új szintre helyezték a gengszterfilmeket, amit a későbbiek során is csak egyetlen egy film tudott megugrani, a Scarface. Mindenesetre a történet, a kivitelezés, és maguk a zseniális színészek is hozzáadták azt a bizonyos pluszt, ami elengedhetetlen volt a végső sikerhez.

- Terminator trilógia (1984-1991-2003)

tr3.jpg

Ha James Cameron "csak" a Terminator filmeket rendezi meg, majd visszavonul, már akkor halhatatlanná vált volna. Az első résszel még csak betört egy olyan világba, mely teljesen újszerűnek hatott a zsánerén belül, de a 90-es évek elején, amikor megrendezte az Ítélet napját, akkor bizony csúcsrajáratta mindazt, amit a sci-fi és akció zsáner crossoverében lehet. Sajnos Arnold története nem állt meg két résznél. A 2003-as esztendőben Jonathan Mostow összedobott egy felesleges, de nem vállalhatatlan epizódot is, ami messze elmaradt Cameron mesterműveitől, de legalább elérte azt, hogy a Terminator rákerüljön egy ilyen listára. 

- Dollár trilógia (1964-1965-1966)

tr4_1.jpg

Tapasztalataim alapján sokan nem tudják, hogy az Egy maréknyi dollárért, a Pár dollárral többért, és a Jó, a Rossz és a Csúf is egy trilógiát alkotnak. Pedig de! Igazság szerint három nevet kell csak felsorolni a Dollár trilógia kapcsán, és onnantól kezdve el lehet dönteni, hogy megadjuk-e neki az esélyt, avagy sem. Sergio Leone, Ennio Morricone, Clint Eastwood. Gondolom, senkinek nem kell bemutatni őket, és bár az előbb, azt említettem, hogy a három név után eldönthetjük, hogy meglessük-e az említett műveket, de aki a három név hallatán nem teszi fel magának a kérdést, hogy „Én ezt eddig miért nem láttam?”, akkor veszett fejsze nyele az egész. A Dollár trilógia konkrétan a western műfaj alapműve, az alfája és omegája.

- Die Hard trilógia (1988-1990-1995)

tr5.jpg

Igen tudom ez már nem is trilógia… a nagy **** nem, ez a széria még mindig csak egy TRILÓGIA. Nem érdekel, hogy a 4. rész nem is lett rossz, és az se érdekel, hogy az 5. rész teljesen arcon köpte az egész franchise-t, illetve az se tud érdekelni, hogy jön a 6. epizód. John McClane kalandja három részből, három eszméletlenül király mozifilmből áll, amik nem csak új korszakot jelentettek az akciófilmek terén, de Bruce Willis is örökre beírta magát a történelemkönyvekbe, mert a Die Hard széria az akció műfaj egyik alappillére lett.

- Indiana Jones trilógia (1981-1984-1989)

tr6.jpg

Ha a Die Hard az akciófilmek egyik ékköve, akkor az Indiana Jones a kalandfilmeké. Steven Spielberg nem egyszer mutatta meg, hogy mekkora zseni, de amikor a 80-as években megalkotta az Indiana Jones trilógiát (ami már szintén kapott egy 4. részt…), akkor ismételten az asztalra csapta a kezét, hogy felkiáltson: Figyelem! Megint történelmet írtam! Kevés alkotás tudta úgy csúcsrajáratni a kalandfilmes elemeket, mint ez a széria. Persze ehhez elengedhetetlen volt egy zseniális főhős is, akit jelen esetben Harrison Ford formált meg.

- Toy Story trilógia (1995-1999-2010)

tr7.jpg

Beszéltünk már az akciófilmekről, a kalandfilmekről és a gengszterfilmekről is. A Toy Story az animációs filmek terén vált maradandóvá, és nyújtott olyan élményeket, amiket egyetlen egy számítógéppel kreált animációs film sem tudott megismételni Buzz és Woody után. Két parádés film, majd egy végső búcsú, amely feltette az i-re a pontot. A trilógia zárójelenete pedig ott van minden idők legzseniálisabb befejezései között. KRITIKA1, KRITIKA2, KRITIKA3

- Gyűrűk Ura trilógia (2001-2002-2003)

tr8.jpg

Folytatva a különböző zsánerek legjobbjait. A Gyűrűk Ura trilógia a fantasy filmek táborában lett egyeduralkodó. De akár említhetném a könyvadaptációkat is, hiszen ritka, amikor ennyire jól sikerül filmvászonra álmodni azt, amit egykoron valaki papírra vetett. J. R. R. Tolkien világát Peter Jackson varázsolta fel a filmvászonra úgy, hogy egy életre bevéste magát a legjobbak közé. Három darab, több mint három órás mű, amit nem lehet elégszer látni. A történetvezetés miatt ugyan sok utálót szerzett a széria, de ez legyen a legkevesebb. A Gyűrűk Ura egy mestermű, és úgy gondolom, hogy ezzel nem lehet vitatkozni.

- Star Wars trilógia (1977-1980-1983)

tr10.jpg

Jöjjön a sci-fi zsáner. Mit is lehetne írni az eredeti SW trilógiáról? Vagy inkább, mit nem lehetne írni róla? Végeláthatatlan mennyiségű dicséret, a filmtörténelem egyik legnagyszerűbb ötlete, és számos kijelentés hangozhat el, amikor George Lucas űroperájáról esik szó. Megérdemli? Tényleg így lenne? Igen! Nem véletlenül vált minden idők egyik leghíresebb franchiseává az említett széria. Cosplayek, játékok, ruhák, farsangok és még mennyi mindent hódított meg az elmúlt bő 40 év során a messzi messzi galaxis. Úgyhogy J.J. Abrams remélem lesz olyan jó hozzánk és a harmadik SW trilógiát is olyanra készíti, hogy az utolsó rész után ne a negatívumról kelljen beszélnünk…

- Sötét lovag trilógia (2005-2008-2012)

tr9.jpg

Újabb trilógia, újabb zsáner. Christopher Nolan a 2005-ös esztendőben elindított egy olyan korszakot, aminek az alappillére, a saját trilógiája, a saját Sötét lovagja. Újraértelmezte a szuperhősfilmeket és új szintre emelte a képregényadaptációkat. Méltán vált minden idők egyik legjobb trilógiájává a Sötét lovag, melynek a hatása a mai napig tart, elég csak arra gondolni, hogy milyen világba próbálja meg elhelyezni a Warner az új hősöket. Milyen univerzumot akar megteremteni Supermannek, Batmannek és a többieknek. KRITIKA1, KRITIKA2, KRITIKA3

- Vissza a jövőbe trilógia (1985-1989-1990)

tr11.jpg

A lista végén elérkeztünk a személyes kedvencemhez. Ahhoz a trilógiához, mely fontos szerepet játszott a gyermekkoromban, és ahhoz a trilógiához, melyet – szubjektíven – minden idők legjobb 3 filmes alkotásának tartok. Viszont a szubjektív vélemény ellenére is ott a helye egy top 10-es listán, és gondolom ezt nem vitatja senki. Robert Zemeckis ötvözte a sci-fit, a kalandfilmet, és a vígjátékot. A végeredmény pedig a Vissza a jövőbe című film lett. Megunhatatlan és zseniális mestermű, ami bár hemzseghet a logikai hibáktól, ha mélyebben beleásunk, de úgy gondolom, hogy ehhez senkinek nincs kedve, ugyanis jobb, ha szimplán csak élvezzük azt, ahogy Michael J. Fox és Christopher Lloyd utazgat az időben a DeLorean segítségével. 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr766690897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.14. 00:22:08

@FroG: "Úgy gondolom, hogy kiválasztani a 10 legjobbat talán ki lehet objektíven is (nagyjából, 2-3 változtatással)"

Lesznek itt még olyanok, hogy Mátrix, Bourne, Ocean's, Dead, Cornetto, Mad Max, stb.

A nagyját kapásból ki tudtam választani, de 1-2 helyre (sorrend direkt nincs) nagyon nehéz volt beírni a címeket. Így lesz majd egyetértés, és lesz majd hiányérzet is. A Bosszú-trilógia már ott elásta magát, hogy az Oldboy nem igazán jött be. Jó film volt, de nem tudtam úgy odalenni érte, mint sokan.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.14. 08:34:15

A Bourne egyébként szerintem messze a legkiegyensúlyozottabb trilógia, azért a Keresztapán vagy a Terminátoron (de nálam a TDK-n is) érződik, hogy van egy igazán jó film, és az húzza az egészet.

Gyakorlatilag felsoroltad az összes klasszikust, úgyhogy nehéz belekötni, de a 3. rész gyengesége ellenére hiányzik nekem az Alien-trilógia, illetve sokkal jobban a Before-trilógia.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.14. 08:36:18

biztos, hogy trilógiának számít aminek van 4. vagy akár 5. része is?!

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.14. 10:54:20

@doggfather: Még néhány év és gyakorlatilag eltűnik a trilógia szó a filmgyártás terén. Az én szememben hiába erőlködnek a folytatásokon. Ott van például az Indiana Jones 4. része. Minek készült el? Teljesen felesleges. Die Hardot se kellett volna folytatni. Csak az a baj, hogy egy olyat világot élünk, ahol vagy szuperhősfilmet, vagy folytatást, vagy előzményt, vagy pedig könyv adaptációt készítenek. + remake, rebootot...

Amúgy körbenéztem a neten, és sok helyen ugyanúgy trilógiának tartják a Die Hardot, az Indiana Jonest, és a Terminatort is.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.14. 11:21:49

@danialves: Sokat gondolkodtam, hogy Bourne, Mátrix vagy a Mad Max kerüljön bele, de végül a Terminatorra jutottam.

Bourne: Nagyon jó akciófilmek, de nem érzem azt, hogy a zsáneréből olyan nagyon kimagaslana. (mint, például a Terminator 1-2)
Mátrix: Bár az első rész korszakos alkotás, sőt... igazi kultfilm, de a 2. és 3. már jóval gyengébb. Mondjuk én nem húzom le őket annyira, mint sokan.
Mad Max: Két remek film, és egy rém gyenge 3. Ez se előzheti be a Terminatort.

Az Alien is kényes téma. Imádom a filmeket, sőt még a 3.-at is, bár az már közel sem képvisel olyan magas színvonalat mint az első 2. De ez meg számomra kvadrológia. A 90-es években még nem volt olyan nagy divat agyba-főbe nyomatni a folytatásokat, nem jelentek meg hetente olyan cikkek, hogy ezt meg azt a klasszikust kéne/kell folytatni. Lehet, hogy belemagyarázás, lehet, hogy nincs igazam, elfogadom. De arra mégse tudok trilógiaként tekinteni.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.14. 11:44:11

@REMY: Azért a Bourne kb. csak újradefiniálta az akciófilmeket, ha más nem, ez azért nem elhanyagolható érdeme a trilógiának.

"A 90-es években még nem volt olyan nagy divat agyba-főbe nyomatni a folytatásokat"
RoboCop 2-3, Die Hard 2-3, Halálos fegyver, Beverly Hills-i zsaru 3, Predator 2, Hegylakó, Batman, Jurassic Park 2... A 80-as, 90-es évek fordulójánál nagyobb divatja nem is volt az orrba-szájba nyomatásnak, olyannyira, hogy szerintem minden idők legméltatlanabb folytatásait ez a kor szülte. :D

Amúgy az Alien pont az a széria (jó néhány listán szereplővel egyetemben), amit egységes koncepció helyett részről-részre raktak össze. Szerintem semmivel sincs több értelme tetralógiának tekinteni, mint a Terminátort vagy a Die Hardot.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.14. 11:55:40

@danialves: Azért mondom, hogy elfogadom, ha valaki rárakja egy listára. Meg, hogy 6-7 helyen biztos, hogy lenne egyezés kb az összes embernél, de van az a 2-3 hely, amihez odaérhet a hozzászólásokban felsorolt néhány trilógia.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.14. 14:43:54

@REMY: más kérdés, hogy jó e a folytatás és más, hogy létezik e, nem?!

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.14. 16:06:33

@doggfather: Igaz. Viszont sok helyen néztem efféle toplistát. Kíváncsi voltam más hogy látja ezt, és ott is trilógiaként voltak feltüntetve pl. a Die Hard, Indiana Jones is.

Nyílméregbéka 2014.09.14. 19:46:24

A Batman, a Vissza a jövőbe és a Toy Story helyett betenném a Halálos fegyver, az Alien és a Bourne trilogiát. És első helyre nálam vitathatlanul csak is a Star Wars eredeti trilógia kerülhet.

@REMY: "Mad Max: Két remek film, és egy rém gyenge 3. Ez se előzheti be a Terminatort."

Mondjuk ezen az alapon a Terminator és a Batman trilógiának sincs létjogosultsága a listádon! :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.14. 20:06:28

@Nyílméregbéka: A Halálos fegyver már csak azért sem jöhetett szóba, mert 4 kiváló filmről van szó. Az meg nálam nem trilógia. 4 elválaszthatatlan akció-vígjáték a két nagyágyúval.

Mad Max első két részét nem tartom jobbnak, mint a Terminator első 2 részét. Azaz a győztes a Terminator.

A Bourne trilógiát szeretem, de nem érzem olyan erősnek összességében, hogy rátegyem a listára.

Sorrend meg nincs, nem tettem számokat. :)

Nyílméregbéka 2014.09.14. 20:27:51

@REMY: Értem én persze, csak kicsit kötekedni akartam! :))) Én sem a terminátort csereltem le, nálam az a gyenge harmadik rész elkenére egy erőr trilógia, két zseniális kultfilmmel. Nálam azért a Bourne mindenképpen szerepelne, de ez már ízlés kérdése.
Látom, hogy nem írtál sorrendet, csak megjegyezted, hogy a személyes kedvenced a Vissza a jövőbe, így kvázi első helyre tetted, ezért írtam hogy, nálam ez a Star Wars lenne ha... :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.14. 20:33:49

@Nyílméregbéka: Igazság szerint ha nagyon sorrendet akarnék tenni, akkor se tudnék. Max annyi, hogy Vissza a jövőbe az első és után szorosan a Toy Storyig bezárólag, de ott már dönteni nem tudnék.

Nyílméregbéka 2014.09.14. 20:41:19

@REMY: Jobb is szerintem egy ilyen tizes lista filmjeit csak felsorolni, és nem rangsorolni, mint ahogy más blogokban szokták.

Monyoka1971 2014.09.30. 21:45:18

Az Alien quadrologia. Tudom, mert megvettem diszdobozban, extralemezekkel, bovitett valtozattal, mindennel. (Megjegyzem, hogy a bovitett valtozatban a harmadik resz 20% extra elvezetet hozott.) Mivel a felsoroltak es a kommentelok altal felsoroltak lefedik a teljes erdeklodesi koromet, igy tovabbi javaslatom nincs! :)
süti beállítások módosítása